31.1.2023 14:28

Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο Μουσείο Χίου – Βίντεο

Ο Δήμος Χίου παραχώρησε κι επίσημα το οικόπεδο στο Υπουργείο Πολιτισμού για την επέκταση και αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την επέκταση κι αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου Χίου, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχείο Χίου, με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη να υπογράφει το συμβόλαιο της δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού οικοπέδου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 16.960.000 ευρώ ενώ το κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ τον Ιούνιο του 2021.

Η υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης, πραγματοποιήθηκε παρουσία της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγας Βάσση, η οποία ευχαρίστησε δημόσια τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα την παραχώρηση του οικοπέδου, αφού χωρίς αυτή την κίνηση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το έργο.

Οι λεπτομέρειες

Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου ακολουθεί τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του υπάρχοντος συγκροτήματος.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, ο χώρος της υποδοχής (εκδοτήρια εισιτηρίων, βεστιάριο, χώρος παράλληλων εκδηλώσεων, βοηθητικοί χώροι), οι αποθηκευτικοί χώροι, το πωλητήριο, οι χώροι των εκθέσεων και τα εργαστήρια συντήρησης, διπλασιάζονται.

Προβλέπεται, επίσης, η προσθήκη νέων εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ανεξάρτητης από τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, καθώς και χώρου μηχανολογικών εγκαταστάσεων απαραίτητου για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηρίου και την κάλυψη των αναγκών των χώρων επέκτασής του.

Ως προς την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του Μουσείου σε ΑμεΑ, προβλέπεται η δημιουργία υπόγειας σήραγγας εξωτερικά που μέσω του νέου ανελκυστήρα θα οδηγεί στον χώρο του εκδοτηρίου εισιτηρίων.

Η κίνηση μεταξύ των χώρων εσωτερικά εξασφαλίζεται, είτε με κεκλιμένες διαδρομές είτε με ανελκυστήρες, ώστε όλοι οι χώροι του Μουσείου να είναι καθολικά προσβάσιμοι.

Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου έργο των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, προέκυψε μετά από την διάκριση της μελέτης τους με Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965.

Το κτίριο έχει θεωρηθεί πρότυπο και η μελέτη έχει δημοσιευθεί πολλές φορές από την εποχή της υλοποίησής του μέχρι σήμερα σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ