16.10.2018 19:58

«Η ζωή στις Οινούσσες είναι ευλογία, τιμή και εύνοια της μοίρας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών», Γιώργος Δανιήλ, μεταφέρει την άλλη όψη της Αιγνούσας και προϊδεάζει για τη διεκδίκηση του Δήμου.

Αναμφίβολα όντας στο τιμόνι του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» έφερε το νησιωτικό σύμπλεγμα πολλά βήματα πιο κοντά στους Χιώτες. Η δυναμική του διαδικτυακή και όχι μόνο παρουσία δίνει μία ιδέα για το που μπορεί να φθάσει η Αιγνούσα αν καταφέρει να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που στοχεύουν να σπάσουν την κρατούσα αντίληψη περί νησιού για λίγους και να την καταστήσουν ένα νησί για πολλούς, με ιστορία και παράδοση, στους κατοίκους του οποίου στηρίχτηκε το σύγχρονο θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο Γ. Δανιήλ μιλά για πρώτη φορά για τη ζωή του, κρίνει τη δημοτική αρχή Βογιατζή και της χαμένες ευκαιρίες και αναλύει της άξονες ανάπτυξης των Οινουσσών της επόμενης ημέρας.


Μισός Σμυρνιός, μισός Αιγνουσιώτης

 • Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1966. Ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος με καταγωγή από το Εγγλεζονήσι της Σμύρνης και η μητέρα μου, Κούλα Ψαρέλλη, γέννημα-θρέμμα της Αιγνούσας. Μας μεγάλωσε με τις ιστορίες, τα παραμύθια και ζωγραφιές των τοπίων του νησιού και μας μετέδωσε την απερίγραπτη αγάπη της για τη γενέτειρά της.
 • Τέλειωσα με άριστα την πρότυπη Ευαγγελική Σχολή στη Ν. Σμύρνη και εν συνεχεία φοίτησα στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είμαι μαχόμενος Δικηγόρος Αθηνών περισσότερα από 25 χρόνια και έχω φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο.
 • Με τη γυναίκα μου, Μαρία Μιχ. Πατέρα, γνωριστήκαμε στα φοιτητικά καλοκαίρια στο νησί και από τότε είμαστε μαζί 30 χρόνια. Έχουμε έναν γιο, τον Σταμάτη, τελειόφοιτο σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αιγνούσα ίσον παράδεισος

 • Αποτελεί ευλογία, τιμή, αλλά και εύνοια της μοίρας να ζει κάποιος της Οινούσσες, πολλώ δε μάλλον όταν έλκει της ρίζες και τα βιώματά του από τον πανέμορφο αυτό τόπο. Κάθε μέρα ζωής της Οινούσσες, είτε με μπουνάτσα, είτε με νοτιά 8 μποφόρ είναι μια μέρα στον Παράδεισο! Ιδανικό φυσικό περιβάλλον, πανέμορφα τοπία, πλούσιο το περιβόλι της φύσης και της θάλασσας, ανεπιτήδευτοι άνθρωποι, ένα ψηφιδωτό γνωριμιών και συγκινήσεων.

Μεταξύ Αθήνας και Οινουσσών

 • Οι επισκέψεις μου στο νησί πύκνωσαν από το 2006. Ερχόμουν 3-4 φορές το μήνα γιατί είχα ενεργό ρόλο και αυτοδιοικητικά καθήκοντα στο Δήμο. Ήμουν 8 χρόνια πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου. Από το 2008 είχα και την αυξημένη ευθύνη του προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών». Η ολιγοήμερη παραμονή στην Αιγνούσα ήταν πάντα και ταξίδι «εργασίας», αφού είχαμε της συναντήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις, δράσεις. Στο περιθώριο της μιας συνεδρίασης ή μιας εκδήλωσης δινόταν πάντα η ευκαιρία μικρής ανάπαυλας από την ασφυκτική καθημερινότητα της Αθήνας.

Η πρώτη επαφή με τα κοινά

 • Από τα φοιτητικά χρόνια είχα έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Γνώρισα αρκετούς από όπως παλαιούς, που προσέφεραν στα κοινά και στην κοινωνία, αλλά παράλληλα είχα ασίγαστο πάθος για την Αιγνούσα και το έδειχνα! Αρθρογραφούσα, έκανα παρεμβάσεις, τοποθετήσεις. Όταν μου ζήτησαν να στρατευθώ στον Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» το 1987 ήμουν ο νεώτερος ποτέ σύμβουλος. Δεν το σκέφτηκα καθόλου! Μπαρκάρισα στο τιμητικό και συναρπαστικό ταξίδι στον ιστορικό θεσμό όπως Αιγνούσας. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν έλειψα από κανένα προσκλητήριο του Συλλόγου, όπως και το ίδιο με την Αδελφότητα «Κοραή». Είμαι στη Διοίκηση του αρχαιότερου χιακού συλλόγου από το 1991. Ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν αφιερωμένος στην Αιγνούσα και στη Χίο.

Η έννοια του αιρετού σε ένα μικρό νησί

 • Είναι εξαιρετική τιμή να σε εκλέγουν οι συμπολίτες σου Δημοτικό Σύμβουλο. Μια πρόκληση γνώσης, εμπειριών και δημιουργικότητας. Επί δημαρχίας Αγγελάκου, που είχαμε την ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν έλειψα από καμία σχεδόν συνεδρίαση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια σπάνια ευκαιρία προαγωγής και υλοποίησης της άμεσης δημοκρατίας. Καλείσαι μαζί με τον πολίτη να δώσεις απαντήσεις διοίκησης και λύσεις διαχείρισης των τοπικών κι όχι μόνο προβλημάτων άμεσα, υπεύθυνα κι αποτελεσματικά. Ο πολίτης γίνεται χρήστης και αποδέκτης των ενεργειών σου άμεσα.
 • Ειδικά σε ένα μικρό νησί, όπως είναι η Αιγνούσα, πρέπει να είσαι ετοιμοπόλεμος, να στήσεις μια διοικητική μηχανή, που θα σχεδιάζει έγκαιρα, θα προβλέπει, θα προνοεί, θα κινητοποιεί αλλά και θα επεμβαίνει «χθες». Τις περισσότερες φορές τα μέσα είναι πενιχρά και πρέπει να γίνεσαι «πολυμήχανος» και επινοητικός.

Η ιεράρχηση των προβλημάτων

*  Στην πολυετή διαδρομή μου στα κοινά έχω διαπιστώσει ότι η κατάταξη των προβλημάτων πολλές φορές μεταβάλλεται και ποικίλει. Στις μέρες μας τη λίστα των πέντε βασικότερων προβλημάτων των Οινουσσών θα την διαμόρφωνα ως εξής:

- Υψηλό ποσοστό ανεργίας του ηλικιακά ενεργού εργαζόμενου δυναμικού. Απουσία κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών απασχόλησης.

- Δημογραφικό: υπογεννητικότητα και γήρανση του τοπικού πληθυσμού, έλλειψη κινήτρων για τις νέες οικογένειες.

- Φυσικό περιβάλλον: απουσία ευαισθησίας και μέτρων προστασίας του.

- Καθυστέρηση σημαντικών υποδομών: αποχέτευση, αντιμετώπιση λειψυδρίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και έλλειψη κοινωνικών δομών (παιδικός σταθμός, Βοήθεια στο Σπίτι)

- Απομόνωση: δυσχερής προσέγγιση των κατοίκων στα κέντρα διοίκησης, οικονομίας, παιδείας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού.

Τι σημαίνει Αιγνούσα με 24% Φ.Π.Α.;

 • Τιμωρία! Ποινή άδικη και δυσβάστακτη! Η τοπική νησιωτική οικονομία εκτίει ποινή! Στο τέλος του έτους το Υπ. Οικονομικών ας μας δώσει να μελετήσουμε τους οικονομικούς δείκτες του «οφέλους» που προέκυψε από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Εγκληματικό μέτρο! Τα νοικοκυριά στενάζουν! Οι μικρές επιχειρήσεις είχαν εξαιρετικά χαμηλούς θερινούς τζίρους και ο κόσμος, που ήρθε για να χαρεί το καλοκαίρι, αρκείτο σε πολύ περιορισμένες εξόδους.

Οινούσες και τουρισμός

 • Οι Οινούσσες είναι νησί εκλεκτών! Όλοι οι συμπατριώτες μου είναι εκλεκτοί! Οι ακρίτες κάτοικοι, στον προμαχώνα του Αιγαίου, δίνουν τον σκληρό αγώνα να κρατούν το βράχο μας ελληνικό! Οι απόδημοι πάλι έφτασαν στα πέρατα της γης, διέπρεψαν με τον προσωπικό και οικογενειακό τους μόχθο όχι μόνο στη ναυτιλία, αλλά και σε αρκετούς άλλους τομείς.
 • Όταν επιλέγουν την Αιγνούσα για τις διακοπές τους, αισθανόμαστε χαρά κι αισιοδοξία να τους ανταμώνουμε στην Εκκλησία και στα δρομάκια του νησιού, να ανοίγουν τα σπίτια τους, να φέρνουν στο νησί τα παιδιά τους, να φιλοξενούν εκλεκτούς προσκεκλημένους.
 • Έχει γίνει σαφές ότι έχουμε ανάγκη τον τουρισμό. Το 2003 και 2004  ο ΣΦΟ πρωτοστάτησε και όλοι οι φορείς συμμετείχαν και εμφανιστήκαμε με δικό μας περίπτερο στη διεθνή έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα». Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι επιτακτική ανάγκη. Αναλογιστείτε πόσες θέσεις εργασίας δίνει ο τουρισμός το καλοκαίρι. Όλα τα νιάτα του νησιού, αλλά και μεγαλύτεροι, γυναίκες κι άνδρες, εργάζονται στην εστίαση, στη φιλοξενία, στο εμπόριο, στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και σε άλλα παρεμφερή επαγγέλματα. Κάναμε κοπιώδη εκστρατεία διαφήμισης του νησιού με το «Discover Oinousses», την «Κυριακή στο Χωριό», το My Greek Odyssey κ.α.!
 • Τώρα οργανώνουμε με το Ταμείο Ευπραγίας προβολή τις Αιγνούσας στο Λονδίνο, να δείξουμε τις αυτές τις εκπομπές, που υποτιτλήσαμε, σε επιλεγμένο κοινό! Δυστυχώς ως Δήμος δεν θέλουμε να καθίσουμε να κάνουμε ένα αξιόπιστο πλάνο μακροπρόθεσμης τουριστικής ανάπτυξης. Η δημοτική επιτροπή τουριστικής προβολής κι ανάπτυξης δεν συνεδρίασε επί 5 χρόνια ούτε μια φορά. Θα το πληρώσουμε αυτό!

Ο ρόλος του Δήμου Οινουσσών στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη

 • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση των Οινουσσών αντιμετωπίζει χρόνιες παιδικές ασθένειες. Υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, υποχρηματοδότηση, περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο, παλινδρομήσεις, αγκυλώσεις! Το «Κάθε νησί κι ένα στρατηγείο», που έλεγε ο Γ. Ραγκούσης, είναι ένα άπιαστο όνειρο! Χωρίς τον Δήμο Χίου δεν μπορούν να προχωρήσουν σημαντικά, αλλά και καθημερινά έργα στο δικό μας Δήμο.
 • Επιπροσθέτως λείπει το όραμα, οι υψηλοί στόχοι, οι μακρόπνοοι σχεδιασμοί. Πιστεύω ότι ως ΟΤΑ έχουμε πολλές προοπτικές να αξιοποιήσουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα.
 • Έχουμε αρκετούς νέους, μορφωμένους και με πανεπιστημιακά πτυχία! Πρέπει να τις καλέσουμε να δουλέψουν μαζί τις! Ακόμη και την απομόνωση τις φορές μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Όσα χρόνια είμαι στο Δήμο δεν έχω κληθεί ούτε σε μια τηλεδιάσκεψη με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Βρήκα χρήσιμη την περσινή σύσκεψη, που διοργάνωσε στην Αιγνούσα η Χριστιάνα Καλογήρου με τις ΟΧΕ, έναν ενδιαφέροντα διοικητικό θεσμό με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Η κριτική στον Στέφανο Βογιατζή

 • Με τον καπ. Στέφανο Βογιατζή είχαμε πολυετή συνεργασία στη δημοτική αρχή Αγγελάκου, o oποίος τον είχε αντιδήμαρχο. Είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός με πολύπλευρη γνώση των προβλημάτων του νησιού και του θεσμού.
 • Όταν ήρθε η δική του βάρδια έβαλε χαμηλά τον πήχυ και δυστυχώς πέρασε από κάτω.  Επέλεξε να μην ζητήσει πολλά από την κοινωνία και εγκλώβισε στη δημοτική του παράταξη δυναμικούς συμβούλους, που μπορούσαν να συνεισφέρουν αρκετά πράγματα στον τόπο τα πέντε αυτά χρόνια. Κι εμείς θέλαμε να δώσουμε πολλά, αλλά απέκοψε μαζί τις τις γέφυρες.

Η πιθανή υποψηφιότητα

 • Με τον ΣΦΟ υπάρχει «συγκλήρωσις του βίου παντός». Είναι πολύ δυνατοί οι δεσμοί, διέπλασαν τη ζωή μου! Τον νιώθω ως εικόνα της πατρίδας μπροστά μου, η καρδιά μου θα είναι πάντα αφιερωμένη σ’ αυτόν. Ο αποχωρισμός, όποτε γίνει, θα είναι δύσκολος!
 • Αρκετοί συμπολίτες, ακόμη κι εκείνοι, που δεν με εμπιστεύτηκαν την προηγούμενη φορά, μου ζήτησαν να διεκδικήσω και πάλι τον Δήμο! Είναι μια πρόσκληση, που με τιμά και με ενισχύει με δύναμη ευθύνης! Πιστεύω τους δυνάμεις τους Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους δυνάμεις των συμπατριωτών μου και κυρίως των νέων ανθρώπων, που αγαπούν βαθιά το νησί και παλεύουν να ζήσουν σ’ αυτό. Θα είμαι κοντά τους σ’ αυτόν τον αγώνα. Τα υπόλοιπα τους γίνουν στην ώρα τους.

Οι Οινούσσες του μέλλοντος

 • Νομίζω ότι χάσαμε πολύτιμο πολιτικό χρόνο! Χάσαμε μια πενταετία ευκαιριών! Ακόμη και η κρίση παρέχει ευκαιρίες! Δεν αξιοποιήσαμε πολλά πλεονεκτήματα, που μας δόθηκαν! Δεν πιέσαμε αρκετά, δεν δώσαμε μάχες για κεκτημένα, δεν οργανώσαμε σωστά τις διεκδικήσεις μας! Δεν κάναμε ούτε ένα βήμα παραπέρα σε πολλά θέματα της καθημερινότητας του νησιού! Εκεί  κατά τη γνώμη μου βρίσκεται το διακύβευμα! Χάραξη σωστού, εφικτού και ρεαλιστικού σχεδιασμού, τολμηρές προτάσεις, συμμετοχή των πολιτών, απαιτητικές αναπτυξιακές στοχεύσεις (αναβάθμιση της εκπαίδευσης, εναλλακτικός τουρισμός, καινοτόμες προτάσεις στον πρωτογενή τομέα, επαναμπέλωση, νοικοκυρεμένη κτηνοτροφία)! Είναι στόχοι υψηλοί και προσεγγίσιμοι. Επιτυχημένες πρακτικές άλλων νησιωτικών περιοχών το επιβεβαιώνουν. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη όλοι μαζί να προχωρήσουμε την Αιγνούσα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο ελπιδοφόρα.            

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ