8.12.2020 13:51

Συστήνονται τοπικά κλιμάκια ελέγχου σε Κολυμβητήριο και χωριά

Στόχος η διενέργεια περισσότερων τεστ στον πληθυσμό και αποφυγή συνωστισμού στο Νοσοκομείο

Στο επίκεντρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, με τους εμπλεκόμενους φορείς να διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, μιας και παραμένουν αθωράκιστες παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος εξήγησε ότι τόσο το Κέντρο Υγείας Πυργίου, όσο και τα Περιφερειακά Ιατρεία των Καρδαμύλων, των Ψαρών και των Οινουσσών δεν διαθέτουν rapid test, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μετακινούνται άσκοπα στο κέντρο της πόλης της Χίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο μόλυνσής τους από τον covid 19.

«H πρωτοβάθμια περίθαλψη που είναι τα κέντρα υγείας που είναι στο Πυργί, στα Καρδάμυλα,στα Ψαρά, στις Οινούσσες δεν έχουν τα απαραίτητα rapid test για τους κατοίκους που μπορεί να είναι πιθανά ύποπτα κρούσματα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί κάτοικοι μεταβαίνουν στo Νοσοκομείo για τεστ COVID-19 πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος διάδοσης του ιού με τις άσκοπες μετακινήσεις», δήλωσε.

Συστήνονται τοπικά κλιμάκια

Μπροστά στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ο κ. Μπουγδάνος ανέφερε ότι ομόφωνα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε στη σύσταση κλιμακίων ελέγχου από κοινού με τον Δήμο και τον ΕΟΔΥ, ώστε να περιορίζεται η μετακίνηση των πολιτών στην πόλη.

Το πρώτο κλιμάκιο όπως είπε θα είναι στο Ιωνικό Κολυμβητήριο, εκεί όπου το Νομικό Πρόσωπο θα στήσει σκηνές για τους προληπτικούς ελέγχους και το δεύτερο κλιμάκιο θα περιοδεύει σε όλη τη Χίο.

Παράλληλα σημείωσε ότι ξεχωριστά από την απόφαση του Υπ. Μετανάστευσης για διάθεση 2.000 rapid test έπειτα από συνεννόηση με το Υπ. Υγείας, το συντονιστικό θα προχωρήσει στην αγορά επιπλέον 2.000 rapid test και 500 test pcr.

«Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να θωρακίσουν το Νοσοκομείο και να περιορίσουν άσκοπες μετακινήσεις σε αυτό», ανέφερε.

Οι αποφάσεις του συντονιστικού

Να πραγματοποιηθούν δράσεις προς ενημέρωση των πολιτών με διανομή φυλλαδίων, με την προβολή τηλεοπτικών σποτ, ραδιοφωνικών μηνυμάτων και διαφόρων σεμιναρίων σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επειδή διαπιστώθηκε η έλλειψη σε τεστ, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα προμηθευτεί, 2.000 rapid-test και 500 Μοριακά τεστ και να τα διαθέσει στους πρωτοβάθμιους υγειονομικούς φορείς έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο δευτεροβάθμιος υγειονομικός φορέας  (Γενικό Νοσοκομείο Χίου), προς υποστήριξη του έργου τους.

Να δημιουργηθούν δύο μονάδες εκτός Νοσοκομείου για την αποσυμφόρηση του, ώστε στη μια να προσέρχονται όσοι συμπτωματικοί έχουν παραπεμπτικό από Ιατρό για να κάνουν δωρεάν το τεστ.   Η δεύτερη μονάδα θα οργανώσει δειγματοληπτική εξέταση των πολιτών,  δύο φορές την εβδομάδα, ανά Τοπική Κοινότητα.

Κατάθεση προτάσεων προς την ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ για την παροχή αρμοδιοτήτων (στελέχωση, εκπαίδευση, ιχνηλάτηση, συντονισμό) στους ΟΤΑ α΄ & β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκηση προς υποστήριξη των δράσεων τους,  με αρμόδιο συντονιστή τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Μπουγδάνος σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Παντελής Βρουλής, χωρίς όμως να σχολιάσει για ποιο λόγο αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση των φορέων του περασμένου Σαββάτου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ