3.1.2018 12:28

Η χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος

Το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί το πιο επιθετικό νεόπλασμα του δέρματος και η συχνότητα εμφάνισής του έχει αύξηθει κατά 250% τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Παρότι το στάδιο 3 και 4 της νόσου (επέκταση σε λεμφαδένες και άλλα όργανα) έχει πτωχότερη πρόγνωση, εάν το μελάνωμα διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ίαση στο 98% των περιπτώσεων. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ακολουθηθούν ΑΥΣΤΗΡΑ τα παρακάτω χειρουργικά βήματα:

  1. Βιοψία ΕΚΤΟΜΗΣ της βλάβης έως το εν τω βάθει ανατομικό επίπεδο με πλάγια υγιή όρια 2 χιλιοστών (ευρύτερα όρια ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ σε αυτήν τη φάση γιατί καθιστούν την επόμενη επέμβαση της διερεύνησης του λεμφαδένα φρουρού αναξιόπιστη) – Η τμηματική βιοψία ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ με μόνη εξαίρεση το μελάνωμα επί κακοήθους φακής.
  2. Μετά την ιστολογική επιβεβαίωση πραγματοποιείται ευρεία εκτομή 0,5 έως 2 εκατοστών δέρματος και συγχρόνως η διερεύνηση του λεμφαδένα φρουρού εφόσον αυτό προκύπτει σκόπιμο από την αρχική βιοψία.
  3. Εάν η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού είναι θετική, προχωρούμε σε 3ο χειρουργείο καθαρισμού όλων των λεμφαδένων της περιοχής.

 Τα παραπάνω βήματα προκύπτουν από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες της πλαστικής χειρουργικής και πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Συστήνεται εξέταση και περαιτέρω ενημέρωση από το γιατρό σας.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ