Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη ολονύχτια επιχείρηση εξελίσσεται η προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή του Πλωμαρίου, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και μεταφέρουν καύτρες σε μεγάλη απόσταση. Μετά την παύση των πτήσεων των εναέριων μέσων, το κύριο βάρος της μάχης πέρασε στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν σε δύσβατο ανάγλυφο και σε περιοχές όπου η πρόσβαση κοντά στις εστίες είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η εικόνα που καταγραφόταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ παρέμενε ιδιαίτερα ανησυχητική. Διάσπαρτες εστίες συνέχιζαν να καίνε στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, καθώς και στην κατεύθυνση προς το Μεγαλοχώρι, ενώ οι πυροσβέστες καλούνταν να αντιμετωπίζουν διαρκώς νέες αναζωπυρώσεις.
Τη δυσκολία της επιχείρησης περιέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή.
«Αυτή την ώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ευτυχώς, μέχρι τώρα τις προλαβαίνουμε. Είναι μια πραγματική μάχη, γιατί ο άνεμος είναι πολύ δυνατός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διάσπαρτες εστίες μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων
Οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων σταμάτησαν με τη δύση του ηλίου. Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα που μετέφεραν οι πιλότοι, οι σημαντικότερες εστίες εντοπίζονταν γύρω από τον Άγιο Αντώνιο και προς το Μεγαλοχώρι.
Πριν πέσει το σκοτάδι, φλόγες μέσα στον ορεινό ελαιώνα ήταν ορατές ακόμη και από το Πλωμάρι, γεγονός που αποτύπωνε την έκταση του μετώπου και την ένταση με την οποία είχε κινηθεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παρότι σε κάποια χρονικά διαστήματα δεν υπήρχε ενιαίο ενεργό μέτωπο, η κατάσταση δεν μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής. Η μεγάλη καμένη έκταση, η ύπαρξη πολλών μικρότερων εστιών και οι ισχυρές ριπές του ανέμου διατηρούσαν υψηλό τον κίνδυνο μιας νέας εξάπλωσης.
Καθοριστικό πρόβλημα για τις επίγειες δυνάμεις αποτελεί η έλλειψη κατάλληλου αγροτικού οδικού δικτύου. Πολλά σημεία του ορεινού ελαιώνα δεν είναι προσεγγίσιμα από τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες και τα πεζοπόρα τμήματα να επιχειρούν κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
Τραυματίστηκε πυροσβέστης
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπέστη κάταγμα στο πόδι.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου νοσηλεύεται. Οι γιατροί αναμένεται να αξιολογήσουν την κατάστασή του, προκειμένου να αποφασιστεί αν το κάταγμα θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή με συντηρητική αγωγή.
Ο τραυματισμός σημειώθηκε ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη σε δύσβατα σημεία, προσπαθώντας να περιορίσουν τις εστίες που αναζωπυρώνονταν εξαιτίας του ανέμου.
Μάχη για να προστατευθούν κατοικίες
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ένα μέτωπο της πυρκαγιάς κινήθηκε προς την Πλαγιά, ενώ το δεύτερο κατευθύνθηκε προς το Πλωμάρι. Το μέτωπο προς την Πλαγιά οριοθετήθηκε, ενώ εκείνο που κινούνταν προς το Πλωμάρι παρέμεινε ενεργό, παρουσιάζοντας σταδιακά μειωμένη ένταση.
Η φωτιά πλησίασε εξοχικές κατοικίες, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις. Κάτοικοι και εθελοντές, χρησιμοποιώντας λάστιχα και κουβάδες, προσπάθησαν να περιορίσουν τις φλόγες και να εμποδίσουν την επέκτασή τους προς τα σπίτια.
Οι συνθήκες παρέμεναν επικίνδυνες, καθώς ο δυνατός αέρας μετέφερε καύτρες μακριά από το αρχικό μέτωπο, προκαλώντας νέες μικρές εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναγκάζονταν να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και να αναδιατάσσουν τα μέσα τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα διαφορετικά σημεία όπου εμφανίζονταν φλόγες.
Προληπτική απομάκρυνση προς τη θάλασσα
Λόγω της κατεύθυνσης που είχε λάβει η πυρκαγιά και της μικρής απόστασης από κατοικίες, δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών προς τη θάλασσα και την περιοχή του Αγίου Ισιδώρου.
Οι κάτοικοι που βρίσκονταν κοντά στο μέτωπο κλήθηκαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σημεία που μπορούσαν να απειληθούν. Στην περιοχή ενεργοποιήθηκε και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα όσοι βρίσκονταν στη ζώνη κινδύνου.
Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε και το Λιμενικό Σώμα, με διαθέσιμα σκάφη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ανάγκης στις παράκτιες περιοχές.
Ισχυρή κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην επιχείρηση συμμετείχαν 24 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 12ης ΕΜΟΔΕ και πέντε οχήματα.
Από αέρος επιχείρησαν τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor που έφτασαν στη Λέσβο, καθώς και ελικόπτερα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού πριν από τη δύση του ηλίου. Αντίθετα, τα αεροσκάφη PZL δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.
Στο μέτωπο βρέθηκαν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στην περιοχή μετέβησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καρασάββας και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας.
Σημαντική ήταν και η συνδρομή των εθελοντών, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό των πυροσβεστών και των κατοίκων, συμμετέχοντας στην προσπάθεια προστασίας κατοικιών και περιουσιών.
Ο καπνός από τα μέτωπα της ευρύτερης περιοχής
Η ατμόσφαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιβαρύνεται και από τη μεταφορά καπνού που προέρχεται από ενεργά μέτωπα στη δυτική Τουρκία. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την κίνηση του νέφους προς τη Λέσβο, τη Χίο, τις Κυκλάδες και στη συνέχεια προς τμήματα της Κρήτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του AtmoHub, η μεγάλη πυρκαγιά στην Κρήτη δημιουργεί επίσης εκτεταμένο νέφος καπνού, το οποίο επηρεάζει κυρίως το νησί και τις γειτονικές θαλάσσιες περιοχές.
Καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή των Δαρδανελίων, στο Τσανάκκαλε, προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια και την Αττική. Η σχετική προσομοίωση δείχνει, πάντως, ότι το συγκεκριμένο νέφος παραμένει σε μεγαλύτερο ύψος και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.
Κρίσιμες οι ώρες της νύχτας
Η νύχτα στο Πλωμάρι παραμένει κρίσιμη. Χωρίς τη συνδρομή των εναέριων μέσων και με τον άνεμο να συνεχίζει να πνέει ισχυρός, οι επίγειες δυνάμεις επικεντρώνονται στον έλεγχο των διάσπαρτων εστιών και στην αποτροπή μιας νέας επέκτασης προς κατοικημένες περιοχές.
Η απουσία ενιαίου μετώπου αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό. Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει αυξημένος και η επιχείρηση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των κατοικιών και των περιουσιών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.