15.7.2021 11:27

Ευρωπαϊκό θερινό σχολείο στις Οινούσσες

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, συνεχίζοντας την υλοποίηση του ψηφισμένου απο το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό,  συνεργάζεται  με το Πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου, τo Europe Direct Βορείου Αιγαίου και με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Οινουσσών διοργανώνουν Θερινό Σχολείο με τίτλο "Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Συνοχή. Πολιτισμικές δυναμικές και περιφερειακές πολιτικές" στις Οινούσσες από 19 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου 2021. 

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως τους εμπλεκόμενους φορείς   (θεσμικά όργανα, κράτη μέλη, μη κρατικούς φορείς, φορείς της ευρείας δημόσιας σφαίρας, δομές της κοινωνίας των πολιτών) με την πολιτική συνοχής της ΕΕ μέσω της δημιουργίας άμεσων πολιτικών θεσμών, που συντελούν και στην αναβάθμιση της.   

Η Ένωση υπήρξε από την πρώτη εμφάνιση της, στη διάρκεια της δεκαετίας 1950, ένας σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας σε μια σειρά θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Η θέση αυτή δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευκαιρία να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διάλογο για τη διακυβέρνηση. Η συμμετοχή της Ένωσης ερμηνεύεται ως σημαντική συμβολή αφού υποστηρίζει τη δημιουργία δομών διακυβέρνησης, κατάλληλων για την οργάνωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ανταποκρινόμενης πλήρως στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μέσα σε αυτό το κλίμα επιδιώκεται η Ευρωπαϊκή Συνοχή, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει έναν προνομιακό τομέα για το κοινό ενδιαφέρον των δράσεων των εταίρων της Ένωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διάσταση του πολιτισμού και στην επιρροή που ασκεί επί της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, αλλά και στον τρόπο που οι διάφορες διαρθρωτικές πολιτικές της ΕΕ στηρίζουν την πολιτισμική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

 Το θερινό σχολείο θα προσφέρει πληθώρα μεθόδων διδασκαλίας, αποτελούμενες κυρίως από δραστηριότητες (σεμινάρια, εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, κλπ.). Ο κύριος στόχος του είναι να παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των εφαρμογών της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και της Πολιτικής Συνοχής.

Στο σχολείο θα συμμετέχουν  φοιτητές από Ελλάδα και Γαλλία. 

 Η ομάδα των συνεργαζόμενων καθηγητών – εισηγητών  έχει άριστη διδακτική και πλούσια ερευνητική εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, για την επιτυχία των στόχων του Θερινού Σχολείου και είναι :  

 1. Καθηγητής κ. Παναγιώτης Γρηγορίου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 2. Καθηγητής κ. Pierre Vercauteren,  Πανεπιστήμιο του Louvain
 3. Καθηγητής κ. Michel Catala, Πανεπιστήμιο της  Nantes
 4. Καθηγητής κ. Στέλιος Περάκης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου 
 5. Καθηγήτρια κ. Φωτερινή Ασδεράκη, Πανεπιστήμιο Πειραιά
 6.  Καθηγητής κ. Sergiu Miscoiu, Πανεπιστήμιο Babes Bolyai of Cluj-Napoca
 7. Καθηγητής Yves Palau, Πανεπιστήμιο Paris Est Creteil
 8. Καθηγητής κ. Arnauld Leclerc, Πανεπιστήμιο της  Nantes
 9. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
 10. κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη , Εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής  στην Ελλάδα
 11. Καθηγητής κ. Χριστόφορος Καλλωνιάτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ