15.7.2022 15:23

5 τρόποι για να προστατεύσετε το στρώμα σας

Μπορεί κανείς να αποδώσει την καθημερινή του κούραση σε χίλιες δύο παραμέτρους αφήνοντας έξω έναν ίσως από τους σημαντικότερους παράγοντες: Τα στρώματα. Εκείνα παρέχουν στο σώμα μας την κατάλληλη υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Εάν επομένως δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε, δε συντηρείται όπως θα έπρεπε, μειώνεται ο κύκλος της ζωής του και παρά τις εγγυήσεις με τις οποίες βγαίνει από το εργοστάσιο, θα έρθει η ώρα να αλλαχτεί συντομότερα από το αναμενόμενο.

Το στάδιο που προηγείται της συντήρησης είναι η αγορά. Αν κάποιος θέλει να είναι σίγουρος, ότι το στρώμα του θα ζήσει παραπάνω, θα πρέπει να φροντίσει να αποτελείται από άριστης ποιότητας υλικά, αλλά και τη σωστή βάση που θα τα υποστηρίζει. Για παράδειγμα τα κρεβάτια με εσωτερικά ελατήρια απαιτούν βάση μεταξύ κρεβατιού και στρώματος, ενώ στρώματα με αφρώδες υλικό, όπως το latex ή το memory foam είναι πιο βαριά και πιο πυκνά, οπότε πρέπει να ακουμπούν σε μια πλατφόρμα ή εν πάσει περιπτώσει σε μια ίσια επιφάνεια.

Στο δια ταύτα τώρα και σχετικά με το πώς το στρώμα σας θα ζήσει περισσότερο, υπάρχουν 5 απλοί κανόνες, που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1) Χρησιμοποιείστε προστατευτικό στρώματος.

Εάν στο άκουσμα του προστατευτικού σας έρχονται κατά νου ορισμένα καλύμματα βινυλίου που τρίβονταν, μπορείτε να ησυχάσετε, καθώς αποτελούν πια παρελθόν. Τα σύγχρονα προστατευτικά καλύμματα στρωμάτων όχι απλώς παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των στρωμάτων, αλλά προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο άνεσης καθώς το εσωτερικό τους αποτελείται είτε από αφρώδες υλικό είτε από ύφασμα μικροϊνών. Συνήθως κατασκευάζονται από υφάσματα ανθεκτικά στην υγρασία, πράγμα που σημαίνει, ότι δε λερώνονται εύκολα και αποτρέπουν παράλληλα την απορρόφηση ελαίων του σώματος, ιδρώτα, νεκρών κυττάρων και συνακόλουθα την ανάπτυξη των ακάρεων. Πολλά εξ αυτών σχεδιάζονται με τρόπο, που καλύπτουν πλήρως τα στρώματα ύπνου και διαθέτουν φερμουάρ, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για να πλένονται τακτικά.

2) Επιθεώρηση του στρώματος κάθε 6 μήνες

Μην περιμένετε μέχρι να πονέσετε από το φθαρμένο στρώμα σας ή μέχρι να φτάσετε στο σημείο, όπου κάθε πρωί θα ξυπνάτε... κουρασμένος. Πρέπει να καθαρίζετε τακτικά το στρώμα σας και να το ελέγχετε κάθε 6 μήνες, αν και κάποιοι κατασκευαστές προτείνουν καθαρισμό κι επιθεώρηση ανά τρεις μήνες. Ψάξτε εξονυχιστικά για σημάδια φθοράς, όπως εξογκώματα ή σακουλιάσματα, καθώς θα σημάνουν ότι η ώρα της αλλαγής έφτασε. Μην παραλείψετε να αλλάζετε το στρώμα μεριά και να το γυρνάτε, ώστε να μη δημιουργούνται κενά και βαθουλώματα από το βάρος του σώματός σας.

3) Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη βάση

Διαφορετικού τύπου στρώματα απαιτούν διαφορετικού τύπου βάση, που θα παρέχει στο νέο σας στρώμα την κατάλληλη βάση. Η πιο κοινή επιλογή είναι προσαρμόσιμες βάσεις, που επιτρέπουν στους κοιμώμενους να προσαρμόζουν τη θέση του στρώματος με δυνατότητα ανάκλησης είτε στο προσκεφάλι είτε στα πόδια. Άλλα πάλι προσφέρουν δυνατότητα θερμότητας ή μασάζ. Επιπρόσθετα και όπως προαναφέρθηκε όσα στρώματα έχουν ελατήρια, χρειάζονται τα παραδοσιακά κρεβάτια, ενώ όσα έχουν αφρώδες υλικό χρειάζονται δυνατότερη πιο υποστηρικτική βάση.

4) Μη χοροπηδάτε πάνω στο κρεβάτι

Μια αγαπημένη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων είναι να χοροπηδάμε στο κρεβάτι. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να μειώσει κανείς το προσδόκιμο ζωής ενός στρώματος. Η κίνηση αυτή συγκεντρώνει πολλή πίεση σε μια μικρή περιοχή, τη στιγμή που ούτε το στρώμα ούτε η βάση του έχουν κατασκευαστεί για να χειριστούν τέτοια πίεση. Αν παρόλα αυτά απολαμβάνετε αυτή την άσκηση, προμηθευτείτε ένα ανθεκτικό τραμπολίνο κι εκτονώστε μαζί με τα παιδιά σας όλη την ενέργειά σας!

5) Μακριά τα κατοικίδια από το κρεβάτι!

Σε πολλούς αρέσει να περνάνε χρόνο με το αγαπημένο τους κατοικίδιο στο κρεβάτι, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να τα αφήνετε πάνω στο στρώμα ή στα μαξιλάρια ύπνου. Μεγαλύτερα ή μικρότερα κατοικίδια μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα, που δύσκολα θα καθαριστούν, και μπορεί να μασήσουν ή να προκαλέσουν νυχιές στα στρώματα και τα μαξιλάρια σας. Αντ’ αυτού αγοράστε ένα καλό στρώμα για το κατοικίδιό σας και παίξετε οπουδήποτε αλλού, εκτός από το κρεβάτι σας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΣΠΙΤΙ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ