8.7.2021 14:58

Το «τότε», στο ψηφιακό «σήμερα»

Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας από τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Λαγκάδας, «Η Κυδιάντα»

Μια πρωτοπόρα προσπάθεια που ενώνει το χθες με το σήμερα πραγματοποίησε, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η Κυδιάντα».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Η Χίος τιμά το ’21. Από το ηρωικό παρελθόν στο ελπιδοφόρο μέλλον» του Δήμου Χίου για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο  Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η Κυδιάντα» δημιούργησε μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) για φορητές συσκευές Android, που ενεργοποιείται στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Χίου.

Ο «π», συνάντησε τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, η οποία θα μείνει μέσα στο χρόνο. Ο Συντονιστής και εκπαιδευτής της προσπάθειας αυτής, Κ. Πουλιανός σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου, παρουσίασαν την εφαρμογή στο Ναυτικό Μουσείο Χίου. Στην εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη συνέβαλλε η εικαστικός, Αμπεριάδη Τατιάνα.

Με την εφαρμογή αυτή, οι χρήστες μπαίνοντας στο μουσείο και περνώντας μπροστά από έξι πίνακες που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση και την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να ζωντανεύουν στις συσκευές τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται με αφηγηματική μορφή (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) πληροφορίες για τα πρόσωπα, τα αντικείμενα και τα γεγονότα που εικονίζονται και το ρόλο που έπαιξαν στην έκβαση του αγώνα.

Για τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Σ. Αργυρούδη το ψηφιακό αποτύπωμα θα αποτελέσει και ιστορικό τεκμήριο για τα επόμενα χρόνια, μια ανάμνηση για τον «Λαγκαδούση ναυτικό» όπως δήλωσε.

Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρωθεί το Μουσείο στην Λαγκάδα καθώς όπως δήλωσε είναι: «το μεγάλο μας όνειρο».

Τέλος στο Ναυτικό Μουσείο παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χίος ’21, Π. Καλογεράκης. Ο κ. Καλογεράκης χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή πρωτοπόρα και ευχαρίστησε τον Σύλλογο και το Ναυτικό Μουσείο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ