22.5.2017 11:00

Ο Ευεργετισμός ως ιδεολογικό φαινόμενο

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μ. ΤΟΜΑΡΑ - ΣΙΔΕΡΗ

Ο Ευεργετισμός, ως αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, αποτελεί από τις κορυφαίες θεματικές επιλογές της τακτικής  καθηγήτριας Ιστορικής Δημογραφίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη, με το τελευταίο της βιβλίο να εστιάζει στη σύγχρονη εποχή.

Με μελέτες αφιερωμένες στον παροικιακό Ευεργετισμό και κυρίως στη δράση των ομογενών της Αιγύπτου κατά τον 19 και αρχές του 20ου αιώνα, η κ. Τομαρά-Σιδέρη αναφέρεται συχνά στον πατριωτισμό, τη φιλανθρωπία και την επαγγελματική δράση κορυφαίων μελών της ακμάζουσας τότε Ελληνικής Κοινότητας, όπως τους Χωρέμη, Σαλβάγου, Μπενάκη, Ροδοκανάκη, Ράλλη κλπ

Ειδικά στο τελευταίο της έργο «Ευεργετισμός & νεοελληνική πραγματικότητα»,  η καθηγήτρια αναφέρεται εκτενώς στο «τρίπτυχο» δράσης των ομογενών Ευεργετών, που ιδεολογικά κατευθύνει τις δωρεές τους στην παροικία, στην ιδιαίτερη πατρίδα και το εθνικό κέντρο.

Ανάμεσά τους  μέλη της οικογένειας Χωρέμη και των συγγενών της Μπενάκη, Σαλβάγου, Μηταράκη, ενισχύουν δράσεις  και ιδρύουν κοινωφελείς οργανισμούς, υπέρ της ελληνικής κοινότητας , αλλά και των αυτοχθόνων γηγενών, ενώ παράλληλα συμμετέχουν και αναλαμβάνουν την ίδρυση φορέων στους τομείς  της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού. Ειδικά ο αείμνηστος Γεώργιος Χωρέμης, ο «χιολάτρης» Ευεργέτης, όπως αναφέρεται σε άλλο επιστημονικό σύγγραμμα της κ. Τομαρά-Σιδέρη, κάνει αισθητή την παρουσία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο με την ίδρυση ιερών ναών,  της Χωρεμείου Γεωργικής Σχολής , σχολείων, την ενίσχυση του Νοσοκομείου κλπ.

Από το οικογενειακό αρχείο του ζεύγους  κκ Γιάννη και Μαρίας Χωρέμη, η ερευνήτρια άντλησε τρεις επιστολές ιδιωτών, Χίων προσφύγων την περίοδο της κατοχής, σε Λίβανο, Κύπρο και Αίγυπτο, με τις οποίες ευχαριστούν τον αείμνηστο πατέρα τους , για την οικονομική του αρωγή, τα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Ειδική αναφορά στο πόνημα γίνεται για το  χαρακτήρα των ευεργετών, πολλοί εκ των οποίων στις διαθήκες τους επιβάλλουν στους απογόνους τους να αποφεύγουν ακρότητες πολυτέλειας και ισχύος , με πιο χαρακτηριστική , επίσης του Γεωργίου Χωρέμη, της οποίας εκτενές απόσπασμα παρατίθεται. 

Το βιβλίο της καθηγήτριας κ. Μ. Τομαρά – Σιδέρη κυκλοφορεί από τον προηγούμενο χρόνο και από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ . 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ