20.7.2023 18:30

Μία σημαντική πολιτιστική δωρεά στις Οινούσσες

Μια μεγάλη πολιτιστική δωρεά με σημαντικές προοπτικές για την προβολή και την περαιτέρω ανάδειξη των Οινουσσών ανακοίνωσε ο γνωστός συλλέκτης έργων κ. Χρίστος Χριστοφής (www.christofiscollection.gr).

Σε συνάντησή του με το Δήμαρχο Οινουσσών Γεώργιο Δανιήλ, δήλωσε την επιθυμία του ίδιου και της οικογένειάς του να δωρίσει στη γενέτειρά του 26 έργα γνωστών, αλλά και νεώτερων Ελλήνων καλλιτεχνών της τελευταίας 50ετίας, τα οποία αποτελούν τμήμα της πολυάριθμης καλλιτεχνικής συλλογής του.

Η δωρεά έχει ως σκοπό τη δημιουργία σύγχρονης πινακοθήκης στο νησί μας, υπό τον σχεδιασμό, την εποπτεία κι ευθύνη του Δήμου, με στόχο να προσελκύσει την προσφορά ή και τον μακροχρόνιο δανεισμό έργων, αλλά και τη φιλοξενία εκθέσεων και γεγονότων, που θα αναδείξουν έναν ακόμη δημιουργικό πόλο έλξης και προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Οι δημιουργοί, έργα των οποίων ο Χρίστος Χριστοφής φέρνει μόνιμα στη γενέθλια γη του είναι μεταξύ άλλων οι: Τάσος Μαντζαβίνος, Μιχάλης Μαδένης, Σταύρος Ιωάννου, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μισούρας κ.α.

Ο Δήμαρχος κι η Δημοτική Αρχή εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Αιγνούσας προς τον δωρητή διαβεβαιώνουν ότι θ’ αξιοποιήσουν την συγκινητική και τιμητική πρωτοβουλία του για να χτιστεί στην Αιγνούσα ένα πολιτιστικό όνειρο για τις επόμενες γενιές. Προτεραιότητα, επομένως, στο επόμενο διάστημα θα δοθεί στην σύνταξη κι έγκριση μελέτης και στην αναζήτηση του χρηματοδοτικού προγράμματος.  

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γ. Δανιήλ: «Η συνεπής και ανεπιτήδευτη αγάπη του Χρίστου Χριστοφή και η προσήλωσή του στην ανάδειξη της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσουμε στον τόπο μας μια σημαντική κυψέλη τέχνης και πολιτισμού».     

Λίγα λόγια για τον δωρητή

Ο Χρίστος Χριστοφής γεννήθηκε το 1949 στις Οινούσσες από γονείς Μικρασιατικής καταγωγής. Σπούδασε Μηχανολόγος-Ναυπηγός στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-Upon-Tyne στην Αγγλία, από όπου αποφοίτησε το 1971. Εργάστηκε για ένα χρόνο σε εμπορικά πλοία και συνέχισε ως Αρχιμηχανικός σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία του Λονδίνου. Το 1979 επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως Τεχνικός Διευθυντής μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας μέχρι το 2004.

Το ενδιαφέρον του για την τέχνη ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Απέκτησε το πρώτο του έργο το 1973, μια ακουαρέλα του Ν. Νικολαΐδη που αγόρασε από τον ίδιο. Το 2007 ιδρύθηκε από την κόρη του Μαρία στην Αθήνα, η αίθουσα τέχνης K-art και συμμετείχε στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων της γκαλερί μέχρι το 2012.

Άρθρα του σχετικά με την τέχνη έχουν δημοσιευθεί, επί σειρά ετών, στην εφημερίδα Τα Νέα της Τέχνης, έχει επίσης προλογίσει καταλόγους εκθέσεων φίλων ζωγράφων. Έχουν δημοσιευθεί συνεντεύξεις που πήρε από τον Νίκο Χουλιαρά (2008), Μιχάλη Μανουσάκη (2007), Τάσο Μαντζαβίνο (2005, 2007, 2010) και Τάσο Μισούρα (2007). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις της Πινακοθήκης Γ. Βογιατζόγλου, ενώ έργα της συλλογής έχουν εκτεθεί σε δεκάδες εκθέσεις στην Αθήνα κι αλλού. Η πρώτη έκθεση έγινε στο Ναυτικό Γυμνάσιο Οινουσσών το 2000.

Το 2002 εξέδωσε τον κατάλογο Συλλογή Χρίστου Χριστοφή που περιλαμβάνει 84 έργα, 36 Ελλήνων καλλιτεχνών. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός το βιβλίο Λαβύρινθος με κείμενά του και με ζωγραφική του Τάσου Μαντζαβίνου.Από τον Φεβρουάριο του 2022 γράφει τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ στο περιοδικό Οδός Πανός.

Το 1974 παντρεύτηκε την Ειρήνη Κατσαλή και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαρία, την Ασπασία και τη Χριστίνα.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ