14.9.2017 14:44

Είμαστε για την παράδοση το σήμερα, κουβαλάμε το χτες, χτίζουμε το αύριο

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ δεν θα επιτρέψει να τον εκμεταλλευτούν κοινωνικά και πολιτικά.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με κόμματα και ιδεολογικοπολιτικές ταμπέλες, δεν θα ανεχθούμε να διεισδύσουν στους κόλπους μας τέτοια φαινόμενα».

Ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κιβωτός του Γένους» Γιώργος Καραγιάννης και Μαρία Φύκαρη Τσιμούνη, διαψεύδουν τις κακόβουλες φήμες  ότι ανήκουν σε πολιτικό φορέα και δηλώνουν απερίφραστα  ότι τους αφορά μόνο ό,τι έχει σχέση με τη συλλογική δράση στον τομέα των παραδοσιακών χορών.

«Δεν είμαστε ούτε εθνικιστές, ούτε ρατσιστές, όπως προσπαθούν να μας χαρακτηρίσουν. Η Κιβωτός μας είναι ένα νοητό μέσο σωτηρίας, όπως η Κιβωτός του Νώε και κουβαλάει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Είμαστε για την παράδοση το σήμερα, κουβαλάμε το χτες  και χτίζουμε το αύριο».

Προσπαθούν κάποιοι να τους προσάψουν ότι ανήκουν σε συγκεκριμένο κόμμα, αλλά δεν έχουν δίκιο.

«Προσπαθούν να βρουν τρόπο να χτυπήσουν την ωραία πρωτοβουλία μας, ίσως κάποιοι να ήθελαν να γαντζωθούν και να χρησιμοποιήσουν το Σύλλογο ως ανάχωμα προστασίας και επίτευξης των στόχων τους, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να το καταφέρουν», δηλώνει ξεκάθαρα ο Γ. Καραγιάννης.

Στέγαση και συνεργασία

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2015, είναι παράρτημα του ομώνυμου Συλλόγου  της Λέσβου, εδρεύει  στις εργατικές κατοικίες της Παναγίας Ευρετής, διατηρεί τμήμα παραδοσιακών χορών με δασκάλα την Άννα Μιμίδη και έχει 120 μέλη.

Προς το παρόν στεγάζεται στην οικία του προέδρου και βρίσκεται σε αναζήτηση  χώρου. Πρόβες κάνουν στην αίθουσα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους άλλους συλλόγους, συνεργαζόμαστε άριστα με τους «Χίους εν χορώ» με κοινό πρόσωπο τη δασκάλα μας. Θα συνεχίσουμε με αυτό το πλάνο», υπογραμμίζει η Μ. Φύκαρη.

Κοινωνικό έργο

 Η διοίκηση σχεδιάζει και ονειρεύεται το Σύλλογο με πολυδιάστατη δράση.

«Δεν περιοριζόμαστε στο εύκολο, στη μουσική και τα τραγούδια, αλλά απλώνουμε το χέρι στο συνάνθρωπο», προσθέτει ο Γ. Καραγιάννης.

Πέρσι βοήθησαν ευπαθείς ομάδες, είναι γραμμένοι στον Εθνικό Οργανισμό Αιμοδοσίας, ίδρυσαν και λειτουργούν Τράπεζα Αίματος στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο και έχουν δώσει ήδη 20 φιάλες.

Ήλθαν για να μείνουν, γι’ αυτό έχουν επιλέξει συνειδητά να κάνουν αργά αλλά σταθερά βήματα εξέλιξης.

Εμφανίσεις

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με χορευτικό τμήμα στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών των «Χίων εν χορώ». Η δεύτερη εμφάνιση τους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις εκδηλώσεις «Μνήμης Μικράς Ασίας» που διοργανώνει ο Φάρος Βαρβασίου στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Πρόεδρος: Γ. Καραγιάννης, Αντιπρόεδρος: Μαρία Γουβάκη, Γενικός Γραμματέας: Στ. Κουμπιάς, Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας:  Μ. Φύκαρη Τσιμούνη, Ταμίας: Ευαγγελία Βουτσή, και μέλη οι  Ζαχαρίας Σκοπελίτης, Θεοδώρα Αποστολή,  και πάτερ Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ