27.9.2017 11:53

Αγαλματίδια του Ομήρου, αγοράζει και θα δωρίζει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου

Ο Όμηρος αποτελεί αναπόσπαστο «τμήμα» της πλούσιας πνευματικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας ως γενέτειρα του μεγάλου ποιητή, το οποίο πρέπει να προβάλλουμε και μέσω αυτού να προβαλλόμαστε.                            Με αυτό το σωστό σκεπτικό η Περιφερειακή Ενότητα  αποφάσισε να  αγοράσει αγαλματίδια του,  τα οποία  είναι κατάλληλα να προσφέρονται  ως δώρα στις επίσημες εθιμοτυπικές επισκέψεις που δέχεται.

Οι μικρές προτομές θα λειτουργούν ως πολιτιστική ταυτότητα, θα ενισχύσουν στη συνείδηση των επισκεπτών μας το γεγονός ότι η Χίος είναι η γη του Ομήρου.

Το αίτημα

Γι’ αυτό ζητά από την  Οικονομική Επιτροπή της  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την  έγκριση δαπάνης για την αγορά αγαλματιδίων – προτομών του  μεγάλου αρχαίου ποιητή. Αυτό θα της επιτρέψει να έχει ένα αποθεματικό όταν οι επισκέψεις γίνονται χωρίς να μεσολαβήσει το απαραίτητο διάστημα ενημέρωσής της , για να έχει το χρόνο να εγκρίνει τη δαπάνη αγοράς κάποιου ιδιαίτερου αναμνηστικού, σύμφωνα με τη διαδικασία που συνηθίζεται.

 Στο έγγραφο που κοινοποιεί, γνωστοποιεί ότι για την αγορά υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους .

Αποδεικτικά στοιχεία

 Ταυτόχρονα όμως ενισχύει το αίτημα παραθέτοντας στοιχεία  σύμφωνα με τα οποία  οι ενδείξεις που διατυπώνουν την άποψη ότι ο ποιητής κατάγεται από τη Χίο, είναι ισχυρές.

Ως γνωστόν, τονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, η πρώτη Ελληνική πόλη μεταξύ των όσων ερίζουν για την «πατρότητα» του «Θείου αοιδού» είναι η Χίος.                  Βασισμένοι σε μαρτυρίες από την αρχαιότητα (π.χ. Σημωνίδης ο Αμοργινός) και από έρευνες παλαιοτέρων και σύγχρονων ιστορικών και μελετητών οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν  στο ότι «οΤυφλός ανήρ οικεί δε Χίω ενί παιπαλοέσση τούπερ και μετόπισθεν αριστεύουσιν αοιδοί».

Ονοματοδοσίες

Υπενθυμίζει δε ότι το νησί μας τιμώντας το μεγάλο ποιητή Ίωνα ποιητή έχει δώσει το όνομά του στο διεθνές αεροδρόμιο μας, καθώς και σε ένα από τα μεγαλύτερα και αξιολογότερα πνευματικά κέντρα της Ελλάδος, το Ομήρειο. Επίσης τονίζει ότι στη Χίο πραγματοποιούνται με επιτυχία Διεθνή Συνέδρια με θέμα τις Ομηρικές σπουδές όπως η  Euroclassica, ενώ υπάρχει πάντα σαφής αναφορά στον Όμηρο και στην «Πέτρα του Ομήρου» σε όλα τα τουριστικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα προβολής που κυκλοφορούν

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ