3.6.2021 13:34

Τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στο νομοσχέδιο για τις εκλογές στους ΟΤΑ

Τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκλογές στους ΟΤΑ πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ενός εγχειρήματος ξηλώματος» του «Κλεισθένη Ι» που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα αυτό της κυβέρνησης είχε πολιτικά ελατήρια, καθώς ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, πριν καν εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης», και εκφράστηκε με τη σταδιακή αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινοτήτων. 

Ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε πως το εγχείρημα της ΝΔ υποστηρίζεται από ένα, σαθρό, επιχείρημα περί ελαττωματικότητας της απλής αναλογικής, ή αδυναμίας εφαρμογής της στη χώρα μας, και τόνισε πως συνιστά «μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο το ότι δεν δόθηκε χρόνος καν να δοκιμαστούν οι συνεργασίες στις οποίες ωθούσε ο ‘Κλεισθένης’».

Εν συνεχεία, στάθηκε σε δύο από τις αντιδημοκρατικές και συγκεντρωτικές προβλέψεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Πρώτον, αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη περιθωριοποίηση και αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, κυρίως δια της κατάργησης της χωριστής κάλπης, γεγονός που έχει συγκεντρώσει την κάθετη αντίθεση των κοινοτήτων ανά τη χώρα. Σημείωσε πως δια των προβλέψεων αυτών εκφράζεται η πάγια θέση της συντηρητικής παράταξης η οποία φοβάται την τοπική αυτονομία και «θέλει τις τοπικές κοινωνίες χειραγωγούμενες από πελατειακά δίκτυα προς όφελος των κεντρικών ελίτ».

Η δεύτερη ειδική αναφορά του Α. Μιχαηλίδη αφορούσε τη νησιωτικότητα. Υπογράμμισε πως ουδεμία πρόνοια για τις επιπτώσεις του νόμου στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει και σε αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα αφορά την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρηματολόγησε, καταληκτικά, γιατί είναι ιδιαίτερα βλαπτική για της νησιωτικές κοινωνίες η μείωση του αριθμού των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ