26.5.2021 13:49

Τοποθέτηση Α. Μιχαηλίδη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων

Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Ανδρέας Μιχαηλίδης. 

Χαρακτήρισε «θλιβερά ιδιότυπη» τη συζήτηση του νομοσχεδίου, πρώτον επειδή η κυβέρνηση έρχεται να ακυρώσει τον νόμο του 2019, ο οποίος αποτέλεσε σπάνια περίπτωση πολιτικού συμβιβασμού και ο οποίος επίλυε μια μακρόχρονη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας έναντι του Απόδημου Ελληνισμού και, δεύτερον, επειδή η κυβέρνηση εκ των προτέρων ξέρει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται συνταγματικά.

Καθώς δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος αλλαγής του νόμου, ο οποίος δεν έχει προλάβει καν να δοκιμαστεί στην πράξη, αναγκαστικά συμπεραίνουμε, υποστήριξε ο Α. Μιχαηλίδης, ότι η ΝΔ αθετεί τη διακομματική συμφωνία του 2019 για μικροκομματικούς λόγους: για να κλείσει το μάτι εγχώρια, μικρά συντηρητικά ακροατήρια και να δείξει στους ομογενείς ότι, δήθεν, τους αφουγκράζεται αυθεντικά. 

Απαιτεί θράσος, σημείωσε, να το πράττει αυτό το κόμμα που ενώ είχε άπειρες ευκαιρίες να νομοθετήσει την ψήφο των αποδήμων με όποιο τρόπο ήθελε, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τα 40 χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα, δεν το έπραξε ποτέ.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόνισε πως εν ολίγοις καταργεί τα κριτήρια συμμετοχής στις εκλογές που υπάρχουν στον υφιστάμενο νόμο και με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι διαχρονικά η απροϋπόθετη άσκηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους ομογενείς, με τον εύλογο περιορισμό της προσμέτρησης της ψήφου τους σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Επί της ουσίας, τόσο τα κριτήρια που περιλαμβάνονταν στο νόμο του 2019 – με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ - όσο και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν παραλλαγές μιας εύλογης στάθμισης που παρατηρείται στην έννομη τάξη πλήθους ευρωπαϊκών και άλλων κρατών

Ο Α. Μιχαηλίδης κατέληξε τονίζοντας ότι οι «ομογενείς έχουν και μνήμη και κρίση»: θυμούνται ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που, διαχρονικά, με τις πολιτικές της τους έδιωξε από την πατρίδα και αντιλαμβάνονται ότι το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί μια τυχοδιωκτική προσπάθεια χαϊδέματος των αυτιών.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ