17.5.2021 7:38

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Δύναμη των εργαζομένων οι συλλογικές συμβάσεις

Μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί, είναι η κατάκτηση των συλλογικών συμβάσεων. Η κατάργηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τον εργασιακό μεσαίωνα, που θέλει μέσω του νομοσχεδίου να επιβάλει η κυβέρνηση.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υπηρετεί την εργοδοτική ασυδοσία θέλει τόσο επίμονα να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις;

Στην συλλογική σύμβαση ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεται με τους εργαζόμενους  για το ύψος του μισθού. Στην ατομική σύμβαση το ύψος του μισθού το καθορίζει ο εργοδότης. Ο κάθε εργαζόμενος μόνος του είναι αδύναμος, και γίνεται ακόμα πιο αδύναμος όταν υπάρχει μεγάλη ανεργία, οπότε για να μην χάσει την δουλειά του είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στις απαιτήσεις του εργοδότη.

Οι συλλογικές συμβάσεις λοιπόν προστατεύουν, ενισχύουν τους εργαζόμενους σε μια διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, γι’ αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να τις καταργήσει.

Η θέσπιση της ατομικής σύμβασης είναι αυτή που καταργεί το οκτάωρο, και επιβάλλει δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Δηλαδή θα προστεθούν επιπλέον δύο ώρες δουλειάς χωρίς αποδοχές.

Επίσης το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προβλέπει για όσους εργαζόμενους δεν έχουν ενταχθεί στο υποχρεωτικό δεκάωρο, οι εργοδότες να τους απασχολούν μέχρι και 13 ώρες την μέρα. Οι υπερωρίες πλέον γίνονται φθηνότερες και πιο ελκυστικές για την εργοδοσία και τις επιχειρήσεις.

Προφανώς η στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού. Θέλει να επιβάλλει ως κανονικότητα τις απλήρωτες υπερωρίες και τους μισθούς πείνας.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι ο εργαζόμενος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει μόνος και αδύναμος μπροστά στις παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας, και οι συλλογικές συμβάσεις είναι σημαντικότατες για τον κόσμο της εργασίας, γι’ αυτό όταν ήμασταν κυβέρνηση τις είχαμε επαναφέρει.

Τώρα θα παλέψουμε για να μην καταργηθούν, και αν καταργηθούν σε αυτή τη βουλή, που την απόλυτη πλειοψηφία την έχει η Νέα Δημοκρατία, εμείς με το που θα γίνουμε κυβέρνηση θα τις επαναφέρουμε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ