3.9.2020 0:28

Που το πάνε Κυβέρνηση και Μηταράκης με το Χαλκειός; [video]

Σε κλειστό ελεγχόμενο κέντρο μετατρέπεται η ΒΙ.ΑΛ. μέσα στους επόμενους μήνες

Το βασικό στίγμα των προθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετατροπή και της ΒΙ.ΑΛ. σε «κλειστή» - ελεγχόμενη δομή, με στόχο τον πλήρη έλεγχο εισόδου και εξόδου των διαμενόντων, την αύξηση της φύλαξης και τη μείωση της παραβατικότητας, παρουσίασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρέμβασής του, σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στην 3ωρη σύσκεψη, υπήρξε ευθεία σύγκρουση του Νότη Μηταράκη με τον Κώστα Τριαντάφυλλο, όπως και του τελευταίου με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Δεν αντέχει άλλο το Χαλκειός»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου του Χαλκειούς Βασίλη Βίγκα, ο οποίος αποτύπωσε με τα πλέον μελανά χρώματα την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού και των Καμποχώρων.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι Χαλκούσοι δεν θα επιτρέψουν τη μονιμοποίηση της ΒΙ.ΑΛ. με οποιονδήποτε τρόπο, ζητώντας από τους Δημοτικούς Συμβούλους ρεαλιστική και υλοποιήσιμη απόφαση, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ. και δημιουργία νέας δομής εκτός οικιστικού ιστού σε σημείο που οι μετανάστες δεν θα ενοχλούν και δεν θα ενοχλούνται.

Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία δομής φιλοξενίας αλλά αρκετά παιδιά κάνουν αιτήσεις για συνοριοφύλακες.

«Τολμήστε να αναλάβετε ευθύνες»

Το δίλημμα της δημιουργίας νέας δομής ή της μετατροπής της υφιστάμενης δομής σε κλειστή έθεσε κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι οι προεκλογικές συμφωνίες της κυβέρνησης για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αποσυμφόρηση των νησιών και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, υλοποιούνται στο ακέραιο, παροτρύνοντας τους Χιώτες να εμπιστευθούν την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της.

Ο Νότης Μηταράκης εκτός των άλλων, ζήτησε, από τους επικεφαλής των παρατάξεων να προτάξουν τη λύση του «18» όπως είχαν κάνει και παλαιότερα.

«Υλοποιήσιμη πρόταση»

Την αναγκαιότητα εξεύρεσης μίας υλοποιήσιμης λύσης, ίσως και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, προέταξε ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεργασίες με την εκάστοτε Κυβέρνηση και εφαρμοστέες λύσεις αντί των θεωριών.

«Πρέπει να καθοριστεί μέχρι ποιο σημείο να φτάσει η αποσυμφόρηση και να ειπωθεί και ένας χώρος για την δομή των 500 ατόμων που έχει αποφασίσει το Δ.Σ.», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί άλλο το Χαλκειός να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού στη Χίο.

«Δεν είναι ούτε προδότες, ούτε ηλίθιοι οι Σαμιώτες που δέχτηκαν μια κλειστή δομή 1.500 ατόμων», τόνισε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Έντονη κριτική από Κώστα Τριαντάφυλλο

Την πλήρη αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ. και τη λειτουργία της μόνο ως χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης προέταξε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Αξιών» Κώστας Τριαντάφυλλος, λέγοντας ότι το hotspot δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο της Χίου αλλά να κλείσει οριστικά.

Ο Κ. Τριαντάφυλλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στον Νότη Μηταράκη, κατηγορώντας τον για την επέλαση και τις επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Χίου τον περασμένο Φλεβάρη και προσέθεσε ότι: «Δεν μπορεί ο Υπουργός που κρατά ανοιχτά τη ΒΙ.ΑΛ. αντί να την παραδώσει στον Δήμο Χίου να εμφανίζεται ως λύτης του μεταναστευτικού».

Τέλος ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Αξιών» εξαπέλυσε επίθεση στον Στ. Κάρμαντζη λέγοντας ότι ταμπουρώνεται πίσω από τον Νότη Μηταράκη και κατέληξε λέγοντας ότι:  «αντί να στηρίξει τους Χιώτες που υπέστησαν ξυλοδαρμό, υλικές και ηθικές ζημιές από τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, ζητά συζήτηση γύρω από νέα δεδομένα».

Μανώλης Βουρνούς: «Συνολικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό»

Την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, ανέδειξε μέσα από την τοποθέτησή του ο Μανώλης Βουρνούς, επισημαίνοντας ότι αφενός η ΒΙ.ΑΛ. δεν μπορεί να μετατραπεί σε κλειστή δομή, αφετέρου το κτίριο πρέπει να επιστραφεί στον Δήμο Χίου.

Τέλος υπενθύμισε ότι εκκρεμεί αγωγή έξωσης της ΒΙΑΛ εδώ και 1,5 χρόνο, κατακρίνοντας το σύστημα Δικαιοσύνης.

«Σεβασμός στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Με τη σειρά του ο Γιάννης Καραβασίλης εκ μέρους του «Χίος Μπροστά», επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία για ουσιαστική αποσυμφόρηση μετά από μηδενικές ροές επί 5 συνεχόμενους μήνες.

Προσέθεσε δε ότι, η μετεγκατάσταση της δομής δεν αποτελεί λύση.

«Φέρατε τα ΜΑΤ στη Χίο για να καταστρατηγήσετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να γίνει υπερδομή. Τώρα ψάχνετε για συνομιλητές. Το δόγμα πρώτα δέρνουμε και μετά μιλάμε ανήκει σε άλλες εποχές», ανέφερε.

«Δεν θα κλείσει καμία ΒΙ.ΑΛ.»

Για απατηλή υπόσχεση της Κυβέρνησης και του Νότη Μηταράκη, ότι θα κλείσει η ΒΙ.ΑΛ. έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Δημήτρης Αντωνόγλου, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ότι είναι δυνατό για την επέκταση της δομής.

«Αντί η κυβέρνηση να διαθέτει τα κονδύλια σε κλειστές δομές, πλωτά φράγματα και επαναπροωθήσεις, να μεριμνά για την αξιοπρεπή στέγασή τους και την εξασφάλιση στοιχειωδών δικαιωμάτων και την προώθηση στο εξωτερικό, κάτι που δεν κάνει για να μην πιέσει την Ευρώπη», ανέφερε.

Έπειτα από 3 ώρες διεξοδικής συζήτησης και έπειτα από εισήγηση του προέδρου του Χαλκειούς, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις νέες εξελίξεις γύρω από τη ΒΙ.ΑΛ..

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ