15.1.2021 12:34

"Πανδημία–δημοκρατία–δυστοπία: Το τρομερό έτος 2020"

Διαδικτυακή Εκδήλωση-Συζήτηση - Διοργάνωση: Χιακή Συμπολιτεία / Κοινωνικός χώρος Αντίβαρο

Η δυστοπική συγκυρία που βιώνουμε έχει, κατά γενική ομολογία, ως βασική της παράμετρο την αδίστακτη εκμετάλλευση της πανδημίας για να προωθηθούν από την κυβέρνηση πολιτικές που βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας, όπως τη γνωρίσαμε τόσα χρόνια - έστω κι αυτής της “κουτσουρεμένης”, της αστικής. Η πραγματικότητα αυτή γίνεται κάθε μέρα και πιο δυσβάστακτη, καθώς οι κυβερνώντες μεταχειρίζονται την υγειονομική κατάσταση ως πρόσχημα για να πριονίζουν βασικούς πυλώνες των δικαιωμάτων. Ενδεικτικά:

•        Η άρση της ασυλίας και η ποινική δίωξη βουλευτών που εκφράζουν μέσα στο Κοινοβούλιο θέσεις μη αρεστές στην κυβέρνηση και το κυνηγητό και η αποκαθήλωση δημοσιογράφων που εκφέρουν θέσεις επικριτικές για το καθεστώς

•        Η αχαλίνωτη έξαρση της αστυνομοκρατίας, με γνώρισμά της την μονόπλευρη και παντελώς μεροληπτική καταστολή απέναντι σε οποιονδήποτε ασκεί κριτική στην κυβέρνηση  (από τη βία και τις μαζικές προσαγωγές εις βάρος όσων διαδήλωσαν στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη, μέχρι την επιβολή ασφυξίας στην καθημερινότητά μας και προστίμων σε ιδιώτες που μετακινούνται για... χημειοθεραπείες ή αιμοδοσία)

•        Η παγίωση της μεταχείρισης ολόκληρων κατηγοριών πολιτών κι ανθρώπων που διαβιούν στην επικράτεια ως ανθρώπων β κατηγορίας: πρόσφυγες, φυλακισμένοι, κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, κ.λπ. με μια διαρκή, απροκάλυπτη και ωμή παραβίαση των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

•        Η μεθοδευμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων που βάλλουν κατά του συνδικαλισμού και της κοινωνικής διαμαρτυρίας, της κοινωνικής πρόνοιας και συνοχής, της θέσης των εργαζομένων (υγεία, παιδεία, πολιτισμό και τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον φιλελευθερισμό και τον αρπακτικό καπιταλισμό).

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να συζητήσουμε, να κατανοήσουμε, να εμβαθύνουμε, να οργανώσουμε γραμμές αντίστασης.

 

Διαδικτυακή Εκδήλωση-Συζήτηση: "Πανδημία–δημοκρατία–δυστοπία: Το τρομερό έτος 2020

Την Κυριακή 17/1/2021, 7 μ.μ.

Παρεμβαίνουν:

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος ΔΣ του ΔΣΑ

Δημήτρις Γαρρής, υπ. διδ. Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ

Γιάννης Αλμπάνης, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα

Συντονίζει η Ερμιόνη Φρεζούλη, Χιακή Συμπολιτεία

διαδικτυακά στις διευθύνσεις https://www.facebook.com/chiasymp

https://www.facebook.com/antivaro.chios

Χιακή Συμπολιτεία / Κοινωνικός χώρος Αντίβαρο

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ