17.12.2012 9:10

Ζητούμενο είναι η ανάπτυξη της Χίου

 
               Αυτό είναι πανθομολογουμένως γνωστό αλλά μένει στα λόγια από τους κατέχοντες, οι δε κατεχόμενοι ‘’αγοράζουν αγρούς’’.  Η κυβερνητική ανεπάρκεια κρατά το ταμείο Ε.Σ.Π.Α το κατάλληλο για αναπτυξιακά έργα κλειστό οι δε πολίτες τρώνε κοιμούνται και ‘’σηκώνουν’’ τα καταστήματα της Τουρκίας, ενώ οι Τούρκοι μόνο τρώνε, κοιμούνται και την επομένη μας κατουρούν και αποχωρούν. Έτσι τα Χιώτικα καταστήματα υπολειτουργούν και κλείνουν και οι Χιώτες που τα ξόδεψαν στην Τουρκία ψάχνουν εκεί για να βρουν στα παιδιά τους δουλειά.  Εδώ έγκειται και ο κίνδυνος πλήρους ερήμωσης της  Χίου, με τους άνεργους νέους να φεύγουν για εργασιακή απασχόληση και μισθούς Ευρωπαϊκούς.
 
               Πληθυσμιακό πλήγμα όμως για το νησί είναι και οι ξένοι επενδυτές που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν ευλογία για τον τόπο μας. Οι επενδυτές αυτοί παρέχουν μόνο υπηρεσίες και όχι παραγωγή αγαθών, πολυκαταστήματα τροφής, ένδυσης και υπόδησης και άλλα αναλώσιμα που κλείνουν ένα πλήθος από μεσαίους και προσλαμβάνουν το 1/10 των απολυμένων υπαλλήλων που εργαζόταν σ’ αυτούς.  Μία μόνο σοβαρή επένδυση προγραμματίζεται οι ανεμοστρόβιλοι για την παραγωγή ενέργειας και αυτή είναι προβληματική γιατί είναι αντιπεριβαλοντολογική και γιατί θα απασχολήσει μόνο ένα μικρό συνεργείο συντήρησης γιατί λειτουργεί με αέρα κοπανιστό. Μεγάλο πλήγμα είναι και η λειτουργία των καταστημάτων τα Σαββατοκύριακα.
 
                Το τελικό χτύπημα στους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες θα το δώσει ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης των πολιτών  με τα αδυσώπητα εισπρακτικά μέτρα που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανεργία και ύφεση για να περιορίσουν πάλι τα κρατικά έσοδα, να φέρουν νέα μέτρα με τελικό αποτέλεσμα την καμένη γη.  Αυτό είναι και το μέλλον του νησιού μας και αυτό που το σώζει είναι  οι επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερο-γενή τομέα.
 
Η κρίση απέδειξε ότι η κυριότερη αιτία της κακοδαιμονίας είναι ελαχιστοποίηση της παραγωγής υλικών αγαθών.  Επενδύσεις λοιπόν για παραγωγή μεγάλης εμπορικότητας γεωργικών προϊόντων, και η προβολή των ντόπιων και κυρίως της μοναδικής Χιώτικης χουρμαδοελιάς. Βιοτεχνικές επενδύσεις στην τυποποίησή γεωργικών προϊόντων, επενδύσεις και στον τουρισμό.  Το συνέδριο για τη νησιοτικότητα είναι μοναδικά ευκαιρία.  Ας το στηρίξουν σε πνεύμα ενότητας  όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για να μη χαθεί και η ευκαιρία αυτή. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ