1.9.2016 15:28

Τυπογραφεία και εκδόσεις

Οι εκδοτικές προσπάθειες ενός τόπου προϋποθέτουν  την ύπαρξη ενός τυπογραφείου. Στη Χίο η τυπογραφία ήλθε από το Παρίσι το 1819 με εισήγηση και ενέργειες του Κοραή αλλά πολύ σύντομα καταστράφηκε από τους Τούρκους,.  Μόλις που πρόφθασε να εκδώσει 4-5 βιβλία μικρούς σχήματος, σχετιζόμενα με την εκπαίδευση. Από αυτά τρία σώθηκαν και βρίσκονται στην Ελλάδα· τα άλλα βρίσκονται σε βιβλιοθήκες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

                Μεσολάβησαν τέσσερεις και πλέον δεκαετίες για να ξαναδεί η Χίος τυπογραφείο. Το μετέφεραν από τη Σμύρνη για να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς και διοικητικούς κυρίως σκοπούς.  Ήταν αυτό του Προκίδη. Φαίνεται ότι παρουσιάσθηκε αρκετή δουλειά, αφού και ο εκκλησιαστικός χώρος ενεργοποιήθηκε σε εκδόσεις και έτσι ένα δεύτερο τυπογραφείο, του Δαμιανού, πάλι από τη Σμύρνη, εγκαταστάθηκε στη Χίο. Αργότερα εμφανίσθηκαν και άλλα, περισσότερο για να εξυπηρετήσουν την έκδοση εφημερίδων.

                Σ΄ αυτά τα τυπογραφεία κατέφευγαν και οι συγγραφείς για να εκδώσουν τα έργα τους, καθώς και οι βιβλιοπώλες όταν ήθελαν να τυπώσουν ένα εμπορικό βιβλίο. Δεν υπήρξε ωστόσο μεθοδευμένο σχέδιο για την έκδοση σειρών ή πολυσέλιδων βιβλίων.

                Κάποια προσπάθεια δημιουργίας σειράς ‘έκανε το βιβλιοπωλείο Ιατρίδη με μικρόσχημα και ολιγοσέλιδα βιβλιαράκια (θα τα έλεγα συμπαθητικά), αλλά οι δυνατότητες του τυπογραφείου του ήσαν πολύ περιορισμένες. Μια ακόμη κίνηση δημιουργίας σειράς έκαμε ένα άλλο βιβλιοπωλείο γύρω στο 1950. Εντούτοις η βιβλιοπαραγωγή ήταν περιορισμένη και ασυστηματοποίητη τόσο στον 19ο όσο και στον 20ο αιώνα. Οι ενδιαφερόμενοι, άτομα ή οργανισμοί, κατέφευγαν πλέον στα τυπογραφεία των εφημερίδων.

                Αυτά συνέβαιναν στους δύο περασμένους αιώνες. Στα τέλη του 20ου αιώνα που η «κάσα» έδωσε τη θέση της στη λινοτυπία και τη μονοτυπία και στη συνέχεια που κι αυτές πέρασαν στην ιστορία με τις νέες ηλεκτρονικές μεθόδους, τα πράγματα άλλαξαν ολωσδιόλου. Η τυπογραφική τέχνη έγινε περισσότερο προσιτή και εύκολη, αν και όχι πάντα επαρκώς προσεκτική.

                Στη Χίο ιδρύθηκαν καλά τυπογραφεία και πολλές φορές το αποτέλεσμα της δουλειάς τους ήταν εφάμιλλο αυτού των αθηναϊκών.  Ένα από αυτά τα τυπογραφεία που έκλεισαν 25 χρόνια εκδοτικής δραστηριότητας είναι και αυτό των Άλφα Πι. Λειτουργεί ως τυπογραφείο αλλά και ως εκδοτικός οίκος που έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό εκδόσεων. Έγινε ευφήμως γνωστό και νομίζω ότι αν είχε συγχρόνως δικό του βιβλιοπωλείο ή πρακτορείο θα ήταν ακόμη περισσότερο γνωστό στο πανελλήνιο. Ευχή όλων είναι να συνεχίσει τη δράση του με ανοδική πορεία. Χρειάζεται γνώση της αγοράς, προγραμματισμός, επιμέλεια, τρόποι διαδόσεως και πρώτ’ απ’ όλα αγάπη στο επιτελούμενο έργο.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ