7.1.2020 7:00

Θα δεχθούμε ως πρώτο «δώρο» της κυβέρνησης το ΠΡΟΚΕΚΑ;

Χάνουν κυριολεκτικά το χρόνο τους όσοι προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να αποτρέψουν την δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο επικεντρώνοντας τα πυρά τους σε ανακοινώσεις κατά της σημερινής κυβέρνησης. Προφανώς στη συγκυρία που αναφερόμαστε, λίγοι περίμεναν ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα αναζωπυρώνονταν τα σενάρια δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ χωρίς προηγουμένως να έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις. Σχεδόν καμία… Και αυτό είναι κάτι που ηθελημένα και ο βουλευτής της Ν.Δ. και η ΝΟΔΕ Χίου (ασχολείται με ελαφρότερα στην ουσία θέματα) παρέλειψαν να αναφέρουν στην προεκλογική περίοδο.

Δεν είπαν ποτέ ότι ετοιμάζουν λύση «πακέτο» για προαναχωρησιακό κέντρο και περαιτέρω εγκλωβισμό μεταναστών -προσφύγων στο νησί ,όπως λησμονούν εξίσου τα πυρά που εξαπέλυαν κατά του Γιάννη Μουζάλα και του Δημ. Βίτσα που πάνω κάτω στα ίδια συμπεράσματα κατέληγαν.

Οι κυβερνητικές ευθύνες και κατ΄επέκταση και οι βουλευτικές και κομματικές σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικότατες. Καταδεικνύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία σε έργα και πράξεις των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν την τύχη του νησιού και τα συμπεράσματα μέχρι τώρα είναι τραγικά. Ελλείψει δε κάθε άλλης σοβαρής αντιπολιτευτικής επιχειρηματολογίας, κάθε πρόβλεψη λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και οδηγεί σε τετελεσμένα.

Το πιο απλό θα ήταν να παίζουν νυχθημερόν τις παλαιότερες δηλώσεις των σημερινών κυβερνώντων όταν μετέβαιναν προς «χάιδεμα» των κατοίκων του Χαλκειούς και εξαπέλυαν μύδρους. Αυτό θα έφτανε για να τους προκαλέσει μια αμηχανία σε βαθμό που να σκέφτονται, το λιγότερο, τι ακριβώς προτείνουν, νιώθοντας παράλληλα ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Δυστυχώς για όλους, πιστεύουν ότι το κουτόχορτο όχι απλά μασιέται αλλά περισσεύει στο τόπο μας και όχι άδικα.

Και το άλλο χειρότερο είναι ότι στο βωμό της «πολιτικής» επιβίωσης (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί δεν είναι πολιτική, είναι σχεδόν ματαιοδοξία) υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις πολιτικές που προάγουν την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί αντί να κουραστούν για εναλλακτικές λύσεις.

Δήμος και Περιφέρεια καθυστερούν να αντιληφθούν το προφανές: στον τόπο μας δεν κινείται τίποτα απολύτως σε οικονομικό- κοινωνικό επίπεδο πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό. Θέσεις εργασίας, επενδύσεις στο μέτρο των δυνάμεων μας, έργα, παρεμβάσεις και στρατηγικός σχεδιασμός εγκαταλείπονται ή παραμερίζονται παραχωρώντας πλούσιο έδαφος για εσωστρέφεια και κοινωνικό μαρασμό, τόσο και τέτοιον που είναι αρκετός για να βαλτώσει περισσότερο η όρεξη για σκέψη και δράση.

Η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και με τις ευλογίες όλων των παρατρεχάμενών της είναι ένα βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Αδυνατώ να προσδιορίσω πως μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω ως τόπος διαμορφώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση. Αν απροκάλυπτα ετοιμάζεται να εφαρμόσει όσα κατήγγειλε πριν μόλις 8 μήνες αναφορικά με το προσφυγικό (ταχύτατη αποσυμφόρηση, κλείσιμο δομών κα) σε τι ακριβώς μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον;

Αυτή την ρωγμή στην αξιοπιστία της με την κοινωνία δεν μπορώ να προσδιορίσω πως μπορεί να την επουλώσει και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Στο τμήμα δε εκείνο της κοινωνίας που εξακολουθεί να σκέπτεται με γνώμονα τη λογική και το συμφέρον του τόπου, η πληγή είναι βαθιά και νωπή. Και δεν υπάρχουν ούτε αντιβιώσεις, ούτε φάρμακα. Ούτε για αυτά έψαξαν με λίγα λόγια…

Ο τόπος έχει  την εικόνα του πληγωμένου ζώου που ετοιμάζεται να δαγκώσει αλλά προς το παρόν συγκεντρώνει κίνητρα. Αν συνεχιστεί η κατάσταση στο νησί να εφαρμόζονται «πειραματικές πολιτικές», όπως τώρα με το ΠΡΟΚΕΚΑ, των οποίων το αποτέλεσμα ούτε καν έχει αξιολογηθεί, πολύ σύντομα οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες σε όλα τα επίπεδα και μη αναστρέψιμες. Και όσο η προσοχή των πολιτικών και αυτοδιοικητικών προϊσταμένων παραμένει εγκλωβισμένη στο προσφυγικό ζήτημα χωρίς να υψώνεται καμία άλλη εναλλακτική, η υποβάθμιση σε κάθε άλλο τομέα θα γίνεται πιο ορατή.  

Η αρχή που εγκαινίασε η κυβέρνηση με τη Χίο δεν είναι καλή. Ας προσέξουν να μην γίνει χειρότερη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ