28.1.2022 9:22

Τελικά έπρεπε ή δεν έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία στην Χίο;

Είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά και ότι η δια ζώσης εκπαίδευση δεν συγκρίνεται και δεν αντικαθίσταται με τίποτα.

Όμως, τα τελευταία χρόνια -λόγω πανδημίας-,μπήκε στην ζωή μας η τηλεκπαίδευση. Αναγκαστικά και σε πολλές περιπτώσεις άσκοπα και με πολλά προβλήματα τεχνολογικού εξοπλισμού-μαθητών-καθηγητών-, τα οποία οδηγούσαν και οδηγούν σε ανισότητες ως πρoς το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές αλλά και στην επιβαλλόμενη αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας από μέρους των εκπαιδευτικών. Να μην ξεχνάμε, ότι μόνο ως αστείο εκλαμβάνονται τα 200 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς για αγορά υπολογιστών, εκτός και αν νομίζουν ότι είμαστε τόσο ανόητοι ή ότι πωλούνται υπολογιστές των 200 ευρώ.

Αυτή την περίοδο, διανύουμε ξανά μια εβδομάδα κλειστών σχολείων και στη Χίο, αποτέλεσμα του χιονιού -που δε είδαμε στην Χίο-,αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες σίγουρα δεν είναι συνηθισμένες για τον τόπο μας.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τη Κυριακή 23/1, οι μετεωρολογικές προβλέψεις μας ενημέρωναν για χιονόπτωση και το κλείσιμο για την Δευτέρα ήταν αναγκαίο. Το χιόνι δεν μας επισκέφθηκε αλλά οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες επιμένουν όλη τη εβδομάδα. Αυτό το γεγονός σε συνάρτηση με την έξαρση της πανδημίας στη Χίο, με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά και τα πολλά κρούσματα στα σχολεία, έφεραν το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο κατά την άποψη μου είναι ορθό.

Να μην ξεχνάμε, ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις εορτές των Χριστουγέννων ήταν ουσιαστικά τα ανοικτά παράθυρα ως τρόπος περιορισμού της πανδημίας. Με δεδομένο, ότι δεν έγινε τίποτα για μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, για την αποφυγή συνωστισμού στα σχολικά λεωφορεία, δεν θέλησαν επιπλέον, να ακούσουν κανέναν σχετικά με μια μικρή παράταση στο άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη μας άμυνα, είναι η διπλή μάσκα σε όλη την διάρκεια του ωραρίου, η ατομική ευθύνη και τα self-test, όπως και αν γίνονται.

Το σχέδιο, λοιπόν των ανοικτών παραθύρων καθίσταται -λόγω των καιρικών συνθηκών-απαγορευτικό και απραγματοποίητο. Γιατί αυτό ισχύει στα σχολεία μας και όχι θεωρίες για ιονιστές. Επανέρχονται, λοιπόν ξανά οι αστοχίες και οι ελλείψεις της πολιτείας ως προς την διαχείριση της πανδημίας και ότι άφησε τα σχολεία παντελώς αθωράκιστα. Αποδεικνύεται ότι το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας δεν είναι καθόλου ρόδινο όσο κι αν έσπευσαν από τις πρώτες μέρες να μας πουν. Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά το δεκαπενθήμερο και αποτυπώνονται στα ποσοστά των νοσούντων πανελλαδικά μέχρι τα 18.Το βλέπουμε στις τάξεις που κάνουμε μάθημα και στα παιδιά που νοσούν. Αποδεικνύεται ότι η ακαμψία και ο δογματισμός της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Όσες-οι βρισκόμαστε στα σχολεία γνωρίζουμε τις συνθήκες, τα δεδομένα και τα αποτελέσματα. Αυτό, που πρέπει να προέχει σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ