16.12.2019 9:21

Ταμπάκικα ώρα μηδέν…

Τα βυρσοδεψεία στα Ταμπάκικα μέχρι περίπου το 1980, ήταν γεμάτα ζωή και ύστερα ήρθε η παρακμή. Μία περιοχή με την δική της ιστορία, που το 2015 άνοιξε τις αγκάλες της για να δεχθεί τους πρόσφυγες που μέχρι τότε βρισκόταν στον Κήπο της Χίου. Βέβαια χρόνια τώρα κρατάει η κολόνια για την παραχώρηση των χώρων αυτών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε να δημιουργηθεί μια Πανεπιστημιούπολη. Εδώ φυσικά ξεκινάει το ανέκδοτο, γιατί σαν κάτοικος της περιοχής, πριν καν βγουν οι μελέτες για την ακαταλληλότητα του εδάφους καταλάβαινα ότι ένα τέτοιο μεγάλο Project δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Τα χρόνια περνάνε όμως και τα κτήρια, δέχονται πλήγματα, είτε από το πλιάτσικο που έχουν υποστεί, είτε από την μετατροπή των χώρων τους σε προσωρινή στέγη, ή για άλλες δραστηριότητες και φυσικά από την γειτνίαση με την θάλασσα η όποια δέρνει τα κουφάρια των κτηρίων. Αποκορύφωμα όλων  ότι σήμερα (15/12/2019) μία ακόμη στέγη από τους χώρους που βρίσκονται δίπλα στον ποιο κεντρικό δρόμο του νησιού, κατέρρευσε μην αντέχοντας την αδιαφορία και την απαξίωση ενός ιστορικού χώρου.

Το ερώτημα είναι ως πότε; Πανεπιστημιούπολη δεν θα δούμε ποτέ στους χώρους αυτούς, μήπως ήρθε η ώρα να δοθεί ο χώρος ώστε να αξιοποιηθεί;; Θα μπορούσε ένας μέρος να γίνει μία Τεχνόπολη, όπου ένα μέρος των κτηρίων να αναστηλωθεί και μέσα σε αυτό να γίνει ένα μουσείο με εργαλεία, εξοπλισμός, φωτογραφίες από την περίοδο αυτό. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στα κτήρια υπάρχουν ακόμα και σήμερα, Ηλεκτρικές γεννήτριες, πρέσες, στρωτήρες κ.α στο υπόλοιπο χώρο θα μπορούσε, να γίνει ανάπλαση να φυτευτούν δέντρα να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής δίπλα στην πόλη και στους χώρους αυτούς να γίνονται δρώμενα, εκθέσεις κ.α. Όλα αυτά με μία μελέτη που θα μπορούσε να αναλάβουν και οι υπηρεσίες του Δήμου θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα. Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν την συνεργασία του Πανεπιστήμιου την προθυμία των ιδιοκτήτων και την θέληση των Δημοτικών αρχών. Κάνω μία έκκληση: Δώστε μια ακόμη ευκαιρία στα Ταμπάκικα.

Γιώργος Χάμπας

Κάτοικος της περιοχής

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ