9.3.2022 11:56

Τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη του γαλλικού κολλεγίου

Κολλέγιο Ν. Όψη μετά

Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές σε συγκεκριμένα θέματα, όπως αυτό του γαλλικού κολλεγίου και του ναού του Αγίου Ιωσήφ, παραδείγματος χάριν, δεν αποτελούν κάποια εμμονή του γράφοντος. Αλλά όταν κάτι, ένα δημόσιο έργο χρηματοδοτούμενο από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη στην συγκεκριμένη περίπτωση, ξεκινάει στραβά, αποκαλύπτει όλη την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει αυτά που απαιτεί από κάθε ιδιώτη και παραμένει ημιτελές δεκαπέντε χρόνια μετά, τότε γίνεται αυτομάτως στόχος καυτηριασμού ή έστω αφορμή για καλαμπούρια.

Βρέθηκαν λοιπόν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη του κολλεγίου. Όχι πως τα έψαχνε κανείς. Ούτε βρέθηκαν όλα, μόνο ένα θραύσμα που μας επιτρέπει να μαντέψουμε την τύχη των υπολοίπων. Και που βρέθηκε; Στα μπάζα, κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης του Αγίου Ιωσήφ, τμήμα του οποίου κατεδαφίστηκε κατά λάθος, το 2006, από την τότε Νομαρχία Χίου. Όπως διαπιστώνεται από τις φωτογραφίες το θραύσμα ανήκει σε ένα από τα δύο κιονόκρανα της νότιας όψης του κτιρίου. Προφανώς, όταν ξεκίνησε η ανακατασκευή του, θεωρήθηκε περιττό να διατηρηθούν τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη οπότε και πετάχτηκαν. Υποθέτουμε πως την μοίρα που είχαν τα κιονόκρανα ακολούθησε και το υπέρθυρο της αυλόπορτας του περιβόλου.

Το εύρημα παραδόθηκε από το συνεργείο που ανέλαβε την ανοικοδόμηση του ναού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Στις φωτογραφίες τα δύο κιονόκρανα πριν την απομάκρυνση τους, το θραύσμα που βρέθηκε σε σωρό μπαζών, το χαμένο πλέον υπέρθυρο της αυλόπορτας, η νότια όψη του κολλεγίου πριν την ανακατασκευή της όπου διακρίνονται οι δύο λίθινοι κίονες με τα κιονόκρανα, κάτω δεξιά στην εικόνα, και η ίδια πλευρά του κτιρίου σήμερα.

 

Κιονόκρανο

Κιονόκρανο

Κιονόκρανο

Υπέρθυρο

Κολλέγιο Ν. Όψη πριν

Κολλέγιο Ν. Όψη μετά

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ