1.9.2017 13:43

Σχολική χωροταξική κατανομή και γονική τακτική

Με αφορμή ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΜΕ σχετικά με τη χρόνια ζημιογόνο τακτική κάποιων γονέων  μαθητών να δηλώνουν ανακριβή τόπο κατοικίας, προκειμένου να εγγραφούν τα παιδιά τους όχι στο προβλεπόμενο από τη σχετική χωροταξική κατανομή σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο), αλλά σε άλλο -κατά τη γνώμη τους καλύτερο- κρίνουμε σκόπιμο να σημειώσουμε, βάσει της πολυετούς εκπαιδευτικής μας πείρας, τα ακόλουθα, πιστεύοντας ότι βοηθούμε στην απόφασή τους  γονείς και μαθητές.

    Το επίπεδο ενός σχολείου το καθορίζουν  τρεις κύριοι παράγοντες : Πρώτον, η κτηριακή του υποδομή και ο υλικοτεχνικός του εξοπλισμός. Δεύτερον, το μαθητικό του δυναμικό, και Τρίτον, το διδακτικό του προσωπικό.

      Εξ αυτών, όσον αφορά τα σχολεία  της ευρύτερης περιοχής  της πόλεως της Χίου (του Κάμπου και Βροντάδου συμπεριλαμβανομένου) ο πρώτος  παράγοντας είναι σε όλα ο αυτός, και άρα από της απόψεως αυτής δεν διαφέρουν.

     ΄Ομως ο δεύτερος παράγοντας, δηλαδή το μαθητικό δυναμικό, είναι παντελώς ασταθής και αβέβαιος, διότι ενδέχεται να στείλει ο γονιός το ταλαντούχο παιδί του στο θεωρούμενο από τον ίδιο «καλό» σχολείο, πλην όμως το παιδί να τύχει να βρεθεί σε μία τάξη ή τμήμα με μετριότατους μαθητές (οι εκπαιδευτικοί κάνουν συνήθως λόγο για «κακή φουρνιά»),  οπότε το παιδί του αδικείται, διότι όση προσπάθεια και αν καταβάλει το ίδιο αλλά και οι διδάσκοντες, το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό αν όχι αποκαρδιωτικό.

     Εξίσου όμως ασταθής και αβέβαιος παράγοντας είναι και το διδακτικό προσωπικό, διότι ανεξάρτητα από τη φήμη του σχολείου, ενδέχεται το παιδί να πέσει σε δύο, τρεις ή και περισσότερους  όχι  καλούς διδάσκοντες, αφού για ποικίλους λόγους στα σχολεία μας, ατυχώς, συμβαίνει, όπως συνήθως λέγεται, «εκπαιδευτικοί καλοί και κακοί να είναι στο ίδιο σακί», οπότε και πάλι το παιδί θα αδικηθεί. Αν δε συμπέσει και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση το παιδί να ατυχήσει, τότε η ζημία του είναι ανυπολόγιστη.

     Το συμπέρασμα-συμβουλή επομένως είναι: Αφήστε τα παιδιά σας να πάνε στο σχολείο που προβλέπει η χωροταξική κατανομή, διότι εάν ατυχήσουν, θα μέμφεσθε την τύχη και όχι τους εαυτούς σας.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ