25.5.2018 0:38

Σάμπως πληρώνουν απ’ την τσέπη τους οι συνδικαλιστές; Ο μισθός τέλος του μήνα ακέραιος…

Δεκαοχτώ χρόνια εμπειρίας στη δημοσιογραφία καταγράφω συστηματικά μια μόνιμη στρέβλωση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Όσα χρόνια είναι εν ενεργεία αιρετοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες εξυψώνουν στα ουράνια την αυταπάρνηση και το ζήλο των υπαλλήλων. Την επόμενη μέρα της λήξης της θητείας τους τους καταλογίζουν ακέραιη την ευθύνη γιατί δεν προχώρησε ο σχεδιασμός τους. Ας με διαψεύσει κάποιος από τους … απόστρατους αυτοδιοικητικούς.

Η δικτατορία της μόνιμης δημοσιοϋπαλληλίας γίνεται αντιληπτή από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων των αιρετών. Προερχόμενοι ορισμένοι από τον ιδιωτικό τομέα έχουν άλλη αίσθηση για το βαθμό παραγωγικότητας των δημοτικών υπαλλήλων. Ώσπου έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.

Για να μην ισοπεδώνω, υπάρχουν υπάλληλοι – στο Δήμο Χίου εν προκειμένω – διαμάντια. Μόνο που και το διαμάντι αν το αναμείξεις σε σακί με κάρβουνα, θα χάσει τη λάμψη του. Βλέποντας τον απρόθυμο να μην μπαίνει στη θέση του και η απροθυμία να μετατρέπεται σε κανόνα, ακόμα και οι ευσυνείδητοι θα λυγίσουν.

Είδατε ποτέ ένα συνδικαλιστικό όργανο να επιπλήξει συνάδελφο του για την αποδοτικότητα του; Είναι τυχαίο ότι ο εφιάλτης των δημοτικών υπαλλήλων είναι η αξιολόγηση;

Χθες – δεν είναι η πρώτη φορά – τα έβαλαν με τον «π». Το έγκλημα του; Άγγιξε τα άγια τοις αγίοις… Κατά μια περίεργη λογική οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν ως κόκκινη γραμμή την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Το ότι ο Δήμος μοιράζει μελέτες σε ιδιωτικά γραφεία, αν και απασχολεί ουκ ολίγους μηχανικούς, δεν το λογαριάζουν … ιδιωτικοποίηση. Το να μαζέψει ένα ιδιωτικό συνεργείο τα σκουπίδια είναι ενέργεια εγκληματική.

Τι έκανε ο «π»; Συνέλαβε στα πράσα δημοτικό συνεργείο να αναμειγνύει στο ίδιο απορριμματοφόρο διαφορετικών ειδών κάδους ανακύκλωσης. Και φυσικά δημοσίευσε τα τεκμήρια, σεβόμενος απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, καλύπτοντας τα πρόσωπα τους. Κι ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Χίου έγινε χειροκροτητής της πιο γελοίας δημοτικής ανακοίνωσης της τετραετίας!

Γιατί να μην γίνει; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το Κέντρο Δεματοποίησης κλείνει, άγνωστο για πόσο, και τα ανακυκλώσιμα υλικά – για να μην κατεβάσει ρολά η ανακύκλωση – θα κάνουν το γύρο της Χίου. Θα τα μαζεύουν από τα Καρδάμυλα, φερ’ ειπείν, θα τα πηγαίνουν μια βόλτα στο ΧΥΤΑ της Βέσσας, θα παίρνουν εκεί τον καθαρό τους αέρα και όποτε βρεθεί τρόπος επαναλειτουργίας του Κέντρου Δεματοποίησης θα ξαναφορτωθούν και θα μεταφερθούν στο Χαλκειός!

Αυτό τον άθλο πέτυχε η δημοτική μας αρχή, με την παρώθηση των συνδικαλιστών και υπαλλήλων. Το λογαριασμό, σε καύσιμα και εργατοώρες, ποιος θα τον πληρώσει. Πάντως όχι ο Βουρνούς, ο Μπελέγρης, ο Σαραντάκης κι ο Γαϊτάνος απ’ την τσέπη τους. Τα κορόιδα οι δημότες θα τον επιβαρυνθούν και η έρμη η ανακύκλωση ως διαδικασία θα ευτελιστεί.

Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, τούτα εδώ θα ακολουθήσουν κι άλλα ζοφερά για την τσέπη του Δήμου αποτελέσματα. Απλά αντιλαλεί ακόμα στα αυτιά μου η πρόσφατη διαπίστωση του Μ. Μεννή ότι το λιμάνι των Μεστών παραμένει ανενεργό γιατί καμιά δεκαριά υπάλληλοι δεν θέλουν να μετακινηθούν. Όπως και ο αυθορμητισμός ενός δημότη κατά την εκδήλωση παρουσίασης των αλλαγών πέριξ του δημοτικού κήπου. «Επαγγελματικά δεν με θίγει. Εγώ δημόσιος υπάλληλος είμαι. Μήνας μπει, μήνας βγει…»

Αυτό είναι το παράσημο του «π». Τη λογική του «μήνας μπει, μήνας βγει» δεν τη χάιδεψε ποτέ. Συγκρούστηκε και θα εξακολουθεί να συγκρούεται μαζί της χωρίς το φόβο και το πάθος των αιρετών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ