19.4.2022 11:57

Πρόταση για πολιτιστική διαδρομή στην πόλη της Χίου

Με αφορμή τους λογοτεχνικούς περιπάτους που θα κάνω την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στο Κάστρο και το απόγευμα στο Λωβοκομείο, στους οποίους θα συμμετάσχουν τα μέλη του Πεζοπορικού συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης αλλά και οποίοι ακόμη επιθυμούν, θα ήθελα να καταθέσω μια σκέψη δημιουργίας από τον Δήμο Χίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων μιας πολιτιστικής διαδρομής στην πόλη, με συνένωση μέσω σηματοδοτημένων πεζοδρόμων στο πλάι των οδών, όλων των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της. 

Η διαδρομή θα μπορούσε να ξεκινάει από το Βυζαντινό Μουσείο, Μετζητιέ Τζαμί, Κρήνη Μελέκ Πασά, Μνημείο Σφαγής, Πόρτα Ματζόρε Φρουρίου, Παλατάκι Ιουστινιάνι, Οθωμανικό νεκροταφείο, Τζαμί Φρουρίου, Άγιος Γεώργιος Φρουρίου και παλαιός οθωμανικός μεντρεσές, νυν γραφεία Αρχαιολογικής υπηρεσίας, Οθωμανικά λουτρά, Κουλές, Κρύα Βρύση, Φτώχεια προκυμαία, Μπούρτζι, συνοικία Φρουρίου, περιήγηση στην τάφρο και στα τείχη, άποψη ενάλιου τείχους Φρουρίου από την Ιχθυόσκαλα, έξοδος στην λεωφόρο Καλουτά, βιομηχανικά κτίρια Ταμπάκικων Καραμαούνα, Ζαφειράκη, Μυλαρακια Ταμπάκικων, βασιλική Αγίου Ισιδώρου και προσφυγικός συνοικισμός, Αγία Ειρήνη βυρσοδεψείων, πρώην Καντήλας χείμαρρος, νυν οδός που οδηγεί προς περιβόλια και Κοφινά, με κατάληξη στο Λωβοκομείο.

Φυσικά υπάρχουν κ άλλα αξιόλογα στοιχεία στην πόλη, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν σε άλλες ή σε μια μεγαλύτερη ενιαία πολιτιστική διαδρομή, η οποία πχ θα μπορούσε να ξεκινάει από το αρχαιολογικό μουσείο στα Μεζαρια και να κατεβαίνει Μπέλλα Βίστα, και από το ιστορικό Τρίγωνο μέσω οδού Λιβανού να ανηφορίζει την Κουντουριώτου κ να περνάει κατόπιν από την Βιβλιοθήκη Κοραή, Γυμνάσιο, Μητρόπολη κ μέσω Απλωταριάς, Μαγαζιωτισσης, Μεζά και Πινακοθήκης, να βρίσκει την αρχή της άλλης διαδρομής στο Τζαμί. 

Σε όλη αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να στηθούν καλαίσθητες ενημερωτικές πινακίδες, όπου θα αναγράφονται τα ιστορικά στοιχεία των διαφόρων κτισμάτων είτε αυτά αποτελούν βιομηχανικά μνημεία, είτε εκκλησίες, είτε οθωμανικά μνημεία, είτε αρχοντικές κατοικίες κλπ.

Υπάρχουν εξαιρετικοί συμπολίτες με γνώσεις και έργο πολιτιστικό, που μπορούν να προσφέρουν πολλά για την υλοποίηση μια τέτοιας ιδέας, υπάρχει η αρχαιολογική υπηρεσία με εξαιρετικής ποιότητας κ μεγάλου πλήθους έργων και παρεμβάσεων που αλλάζουν την όψη της πόλης μας, αρκεί να υπάρξει νομίζω και το όραμα κ η πολιτική βούληση των υπευθύνων του Δήμου, για να αναδείξουμε ιστορικά, λογοτεχνικά και πολιτισμικά την πόλη μας.

Καλό Πάσχα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ