Απόψεις

13/2/18 11:20

τελ. ενημ.: 13/2/18 11:20

Πρόστιμα και τέλη κατά παράβαση Νόμων και εγκυκλίων

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε στη Θεσσαλονίκη από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη σχετιζόμενη με περισσότερες από 100.000 αναφορές δημοτών ανά την Ελλάδαοι οποίοι διαμαρτύρονται για παράνομα έως ακαταλαβίστικα πρόστιμα από μέρους των Δήμων.

Ο κ. Ποττάκης ήταν ξεκάθαρος για το γεγονός ότι όντως υπάρχουν απίστευτες αποκλίσεις στην κατανομή προστίμων από Δήμο σε Δήμο, αρκετά πρόστιμα είναι παράνομα, αντισυνταγματικά και παράλογα. Η συζήτηση μάλιστα περιστράφηκε γύρω από τα ανταποδοτικά τέλη και το γεγονός ότι κάθε Δήμος διαμορφώνει σχεδόν... «όπου την πάρει», όπως λέμε λαϊκά, τα όρια των τελών, παραφράζοντας κατά το δοκούν ακόμη και τους νόμους και τις εγκυκλίους που ορίζουν τα σχετικά. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα οι δήμοι και οι Υπηρεσίες συμβουλεύονται τις παλιές καραβάνες υπαλλήλων των ΟΤΑ, εκείνους που θυμόμαστε και θαυμάζουμε ως οι «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;».

Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται βαθύ και σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη η μόνη λύση είναι η οργάνωση των Δήμων με προσωπικό, που αφενός συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής, αφετέρου διαθέτει επάρκεια για να αντιλαμβάνεται και να κατευθύνει σωστά τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»: «Η πολυσέλιδη έκθεση της Αρχής αποκαλύπτει πολλά «μαργαριτάρια» κακοδιοίκησης από δήμους, που μοιάζουν να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου: Καθορισμός τελών ύδρευσης – αποχέτευσης χωρίς σαφή κριτήρια, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες αποκλίσεις χρεώσεων μεταξύ δήμων ή και εντός του ίδιου δήμου. Εφαρμογή της ανταποδοτικότητας χωρίς να υπολογίζονται όλοι οι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η δραστηριότητα μιας επιχείρησης σχετικά με τα απορρίμματα που παράγει, ενώ λαμβάνεται υπόψη μόνο το εμβαδόν της ιδιοκτησίας. Επιβολή «εργολαβικού δικαιώματος» στην κατασκευή μνημάτων στα νεκροταφεία, παρότι έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο πως δεν προβλέπεται. Επίσης, σε ορισμένους δήμους παρατηρείται ότι έχουν επιβληθεί παράνομα, διαφορετικές χρεώσεις στην ταφή δημοτών – ετεροδημοτών. Επιβολή προστίμου σε δικαιούχο περιπτέρου, το οποίο βρισκόταν σε μη κεντρικό σημείο με περιορισμένη κίνηση, σαν να ήταν περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος! Ενώ παράνομα έχουν κριθεί τα διάφορα πολιτιστικά τέλη που έχουν επιβληθεί για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Σας θυμίζουν τίποτα όλα τα παραπάνω ή είμαστε απόλυτα βέβαιοι σε τοπικό επίπεδο ότι τα δικά μας τέλη ή πρόστιμα κινούνται στην κατεύθυνση του Νόμου;

Ο δικός μου προβληματισμός επιτάθηκε πάντως από την παρέμβαση του Συνηγόρου. Προφανώς γιατί πολλά από τα παραδείγματα που περιγράφονται στην έκθεση ακουμπούν και δικά μας καθημερινά ζητήματα και είναι γνωστό πως ο δημότης συνήθως δέχεται αδιαμαρτύρητα οτιδήποτε φέρει μια δημόσια σφραγίδα επάνω του. Να είναι άραγε όλα σωστά; 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση