10.5.2021 10:12

Προϊστορία - Ιστορία και Νεωτερικότητα μας δείχνουν τον δρόμο της Ανάπτυξης

Το Σάββατο 17 Απριλίου, είχα την ευτυχία να συναντήσω από κοντά, δύο από τα δραστήρια μέλη της Τοπικής Κοινότητας Πυργίου, την Πρόεδρο Ειρήνη Βολάκη και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Σιδωράκη.

Πήγαμε πρώτα στον περίφημο Πύργο των Δοτιών. 

Από κοντά: σε συγκλονίζει η θέα και το ύψος του μαζί με την ιστορική διαδρομή του ως ελεγκτή των πάντων, από τους πειρατές μέχρι τη συγκομιδή της Μαστίχας.

Όπως και οι βίγλες: στερείται φανερής εισόδου για λόγους προστασίας μια και η είσοδος γινόταν με ανεμόσκαλες και υπόγειες κρυφές εισόδους.

Σώζεται ένα από τα Πυργάκια του, που χρήζει, όπως και ο Πύργος, ολοκλήρωσης. 

Σήμερα: λόγω του Συνεταιρισμού και του Μουσείου Μαστίχας, η επανάχρηση του πρέπει να είναι διαφορετική, ενδεχόμενα ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κατά το πρότυπο του Σιγρίου και άλλων περιοχών, όπου θα εκτίθενται πολύ αξιόλογα δείγματα της περιοχής εκατομμυρίων ετών, απότοκα των διεργασιών του Ηφαιστείου και των παραγώγων του. 

Τα προηγούμενα: σε συνδυασμό με υπάρχουσα Μελέτη Ολοκλήρωσης του Πύργου της συναδέλφου Αρχιτέκτονος κ. Μαρίας Ξύδα, θα διευκολύνουν τις εξελίξεις του συνολικού αιτήματος που θα κατατεθεί από την κοινότητα και θα πρέπει να υποστηριχθεί από Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Αν παρακολουθήσει κανείς, ειδικές εκπομπές με σχεδιασμούς του Υπουργείου Τουρισμού (αρμόδια η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη), εκτός από τα ακρογιάλια, τα βουνά, τα λαγκάδια και τις ιαματικές πηγές υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία, την παλαιοντολογία και τους αρχαίους οικισμούς κάθε τόπου στους οποίους συγκαταλέγεται η ευρύτερη περιοχή Κώμης - Εμπορειού - Πυργίου.

Μαζί μ’ αυτά: χρειάζεται και βελτίωση των οδικών υποδομών, ανάδειξη λοιπών πολιτιστικών στοιχείων, όπως: Αλώνια, Βίγλες, Ανεμόμυλοι, Γεφύρια, Καμάρες, τα πέτρινα ποτάμια στο Φώκι (Φώτο 6), αλλά και χώροι στάθμευσης έξω από τα χωριά, σχεδιασμένοι (όπως έχουν αρχίσει να γίνονται στην Ευρώπη) σαν ένα πολύ μεγάλο ΑΛΩΝΙ κυκλικό ή ελλειπτικό (Φώτο 7) - στην Γαλλία.

Φώτο 6

Φώτο 7

Εμπρός αγαπητοί Ειρήνη, Γιάννη, Ισίδωρε, Γιώργη και Κωνσταντίνε από το Πυργί! Η στήλη και ο «Πολίτης», είναι διαθέσιμοι να προβάλλουν κάθε ιστορική επαναδημιουργία και κάθε νεωτερική ιδέα και σχεδιασμό.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ