#Πυργί

«Δεν κάνουμε πίσω, το σχολείο δεν θα ανοίξει αν δεν δοθεί λύση»

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου, Καλλιόπη Πιπεράκη, μίλησε στο Politischios.gr για ένα πρόβλημα που, όπως καταγγέλλει, παραμένει άλυτο επί χρόνια – Περίπου 30 με 35 παιδιά χρειάζονται καθημερινή μεταφορά

Σε κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Πυργίου προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι γονείς, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους για το χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Μιλώντας σε τηλεφωνική παρέμβασή της στο Politischios.gr, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου, Καλλιόπη Πιπεράκη, περιέγραψε μια κατάσταση η οποία, όπως ανέφερε, δεν αποτελεί φετινό φαινόμενο, αλλά επαναλαμβάνεται επί σειρά ετών, μεταφέροντας στην πράξη το βάρος της καθημερινής μετακίνησης των παιδιών στις ίδιες τις οικογένειες.

Όπως επισήμανε, στα επτά χρόνια που η ίδια έχει παιδί στο σχολείο, το πρόβλημα επανέρχεται σχεδόν κάθε σχολική χρονιά, με εξαίρεση την περυσινή περίοδο, όταν η κατάσταση ήταν, κατά την εκτίμησή της, καλύτερη. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε προηγούμενη χρονιά κατά την οποία αναγκάστηκε να μεταφέρει η ίδια το παιδί της σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με ταξί να δρομολογείται μόλις μία εβδομάδα πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις θερινές διακοπές.

Περίπου 30 με 35 παιδιά χωρίς εξασφαλισμένη μεταφορά

Σύμφωνα με την Καλλιόπη Πιπεράκη, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο εξυπηρετούν συνολικά περίπου 65 παιδιά, ενώ για περίπου 30 έως 35 μαθητές, από την προσχολική ηλικία έως και το Δημοτικό, απαιτείται οργανωμένη μεταφορά. Η ίδια διευκρίνισε ότι η μετακίνηση πραγματοποιείται με ταξί.

Η εκπρόσωπος των γονέων απέδωσε το πρόβλημα στον σχεδιασμό της μαθητικής μεταφοράς από την Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πρόβλεψη για τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν επαρκεί ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκτέλεσή τους.

Κατά την ίδια, μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν το ζήτημα εδώ και χρόνια. Υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση το 2024, όταν οι γονείς είχαν προσφύγει στην Περιφέρεια ζητώντας λύση. Όπως ανέφερε, τότε είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν, όμως δύο χρόνια αργότερα η κατάσταση, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, παραμένει ουσιαστικά η ίδια.

«Γνωρίζαμε πριν ανοίξουν τα σχολεία ότι δεν θα υπάρχει μεταφορά»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η επισήμανσή της ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό πριν ακόμη από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως υποστήριξε, οι γονείς γνώριζαν ήδη πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η μεταφορά των παιδιών, με αποτέλεσμα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, να βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με το ίδιο αδιέξοδο.

Στην πράξη, σύμφωνα με την περιγραφή της, οι οικογένειες αναγκάζονται να αναπροσαρμόζουν την καθημερινότητά τους, αφήνοντας εργασία και άλλες υποχρεώσεις προκειμένου να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η Καλλιόπη Πιπεράκη έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ευθύνης της Πολιτείας απέναντι στις οικογένειες, σημειώνοντας ότι από τη μία πλευρά οι γονείς έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη φοίτηση των παιδιών τους και από την άλλη, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η αντίστοιχη μέριμνα ώστε οι μαθητές να μπορούν πράγματι να φτάσουν στο σχολείο τους.

Κατάληψη χωρίς ημερομηνία λήξης και προειδοποίηση για κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια

Η στάση του Συλλόγου Γονέων εμφανίζεται πλέον αποφασιστική. Όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός του, η κατάληψη θα συνεχιστεί εφόσον δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα της μαθητικής μεταφοράς, ενώ προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με παρουσία των γονέων στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, στόχος τους είναι να ασκηθεί πίεση μέχρι να εξασφαλιστεί σταθερή λύση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά οι γονείς δεν προτίθενται να υποχωρήσουν.

Την ίδια στιγμή, έως την ώρα της τηλεφωνικής παρέμβασής της στο Politischios.gr, η Καλλιόπη Πιπεράκη ανέφερε ότι δεν είχε υπάρξει καμία επικοινωνία από την Περιφέρεια με τον Σύλλογο Γονέων μετά τη δημοσιοποίηση της κινητοποίησης.

Αρχείο ήχου

Καλλιόπη Πιπεράκη τηλεφωνική συνέντευξη

X

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Tags: Πυργί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ