4.7.2013 11:09

Προ των ευθυνών τους όσοι αδιαφορούν για τη ζωή μας

Δεν πέρασε καιρός από την ημέρα που αποτρέψαμε την παράνομη αρπαγή του ασθενοφόρου – προνοσοκομειακής μονάδας της Αμανής. Ενός οχήματος που αποκτήθηκε από πόρους της περιοχής και επεδίωξε να οικειοποιηθεί το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείου Χίου.

Έκανα τότε το λάθος να πιστέψω ότι κερδήθηκε ο πόλεμος. Το διάστημα που μεσολάβησε πείθομαι καθημερινά ότι επιδιώκεται συστηματικά η εγκατάλειψη της περιοχής, ακόμα και από τους ελάχιστους κατοίκους της, με βασικό όπλο την ανασφάλεια. Ποιος να αποφασίσει τη μόνιμη εγκατάσταση στην απόμακρη Αμανή, όταν κάθε τραυματισμός ή παθολογικό περιστατικό κλείνει ραντεβού με οδυνηρές καταστάσεις;

Το ασθενοφόρο σταθμεύει στη Βολισσό, ο Δήμος καλύπτει με έξοδα του τον οδηγό του κι ως εκεί. Οι φιάλες οξυγόνου αδειάζουν και αντικαθίστανται από το Νοσοκομείο με ληγμένες προ τριετίας. Τα σεντόνια, βαμμένα από το αίμα των διακομισθέντων τραυματιών, αν δεν πλυθούν στο πλυντήριο του αντιδημάρχου, θα είναι κόκκινα αντί λευκά. Το ασθενοφόρο κινείται δίχως την απαραίτητη παρουσία ιατρού σε διαδρομή άνω της μιας ώρας. Οι αγροτικοί εφημερεύουν στις έδρες τους κι όταν ένα περιστατικό εκτάκτου ανάγκης έχει συμβεί το απόγευμα στη Βολισσό, πρέπει να μεταφερθεί στην Παρπαριά ή τα Κουρούνια και να κάνει διπλάσια απόσταση αν προκριθεί η μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Οι θέσεις αγροτικών ιατρών προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται και μια περιοχή που ισοδυναμεί στο 1/5 της εδαφικής επιφάνειας του νησιού θα καλύπτεται μόλις από δυο αγροτικούς ιατρούς, έναν μόλις εφημερεύοντα. .

Κάθε περιστατικό υγείας στην Αμανή μετατρέπεται σε θρίλερ ώσπου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς και περίθαλψης. Τελικά ορισμένοι εξέλαβαν την αποδοχή της παραμονής του ασθενοφόρου στο χώρο που ανήκει ως δική τους παραίτηση από τις ευθύνες τους.

Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ άλλη υποβάθμιση της ζωής μας. Εφόσον άμεσα το Νοσοκομείο Χίου:

  • δε δεσμευτεί για την κάλυψη των κενών των αγροτικών ιατρών τουλάχιστον το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, όταν τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της περιοχής
  • ορίσει ως έδρα εφημερίας των αγροτικών ιατρών το ιατρείο της Βολισσού
  • επιβάλλει όλα τα σοβαρά περιστατικά που μεταφέρονται με το ασθενοφόρο να έχουν συνοδεία ιατρού
  • καλύπτει όλες τις ανάγκες εξοπλισμού του ασθενοφόρου,

σε συνεργασία με το σύνολο των παρέδρων των οικισμών θα καταθέτουμε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου για κάθε υγειονομικό συμβάν που προκαλεί προβλήματα από εμφανή αμέλεια. Κουραστήκαμε όλοι στην Αμανή να μη μας παρέχονται ούτε τα απολύτως ουσιώδη. Να μας θεωρούν πολίτες μιας υποβαθμισμένης κατηγορίας.  Όποιος εσκεμμένα ή από αμέλεια παίζει με τις ζωές μας θα έχει τη μεταχείριση που του αξίζει.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ