Απόψεις

12/2/20 20:56

τελ. ενημ.: 12/2/20 21:02

Πούλα μας ακόμα μια φορά…

Ποιος να το περίμενε ότι η πολλά υποσχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έκανε πράξη μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το σύνολο των χειρότερων προβλέψεων που θα μπορούσαμε να φανταστούμε αναφορικά με το προσφυγικό.

Με έναν απαράδεκτα πρόχειρο τρόπο και καταπατώντας κάθε έννοια διαβούλευσης και διάθεσης αφουγκρασμού των νησιωτικών κοινωνιών και των συλλογικών τους αποφάσεων, επέβαλε τελικά με στρατιωτικού τύπου μέτρα την δημιουργία των κλειστών νέων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς δεδομένα να γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα προκύψουν. 

Η κυβέρνηση λιποψύχησε. Φοβήθηκε. Τρόμαξε μπροστά στην αδυναμία της να πείσει την υπόλοιπη Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα, να δεχθεί λίγο περισσότερο από το βάρος που σήμερα σηκώνουν οι νησιώτες. Εγκλωβισμένη στο πολιτικό κόστος να συγκρουστεί με μεγάλους Νομούς της χώρας – ποιος να το περίμενε αυτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- θυσιάζει μια για πάντα τρία έως πέντε νησιά και τους πληθυσμούς τους στην αιώνια σύνδεσή τους με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και από δω παν και οι άλλοι…

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή στο Αιγαίο αφήνοντας από τη μία τα νησιά παρίες, τα νησιά φυλακές και από την άλλη να διατηρήσει αλώβητη την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπόλοιπης Ελλάδας που δεν θα χρειαστεί να βιώσει περεταίρω επιπτώσεις από το προσφυγικό. Τα νησιά φορείς του προβλήματος απομονώνονται, περιθωριοποιούνται, μολύνονται περισσότερο από τα προβλήματα τους κι όλα αυτά γιατί ο «ιός» του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος δεν πρέπει να φύγει από αυτά… Πραγματικά ντροπή και όνειδος τέτοιες πρωτοβουλίες από μια κυβέρνηση που στα νησιά υποστηρίχθηκε και τροφοδοτήθηκε με σημαντικά εκλογικά ποσοστά.

Πάμε και σε κάτι άλλο όμως που αποδεικνύει περίτρανα πως η Ν.Δ. διαθέτει ένα κούφιο σχέδιο για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Πουθενά μα πουθενά δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόβλεψη για την οικονομική ανάκαμψη των νησιών μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή καταγραφή για αντισταθμιστικά οφέλη τόσα και τέτοια που θα επέτρεπαν στα νησιά να ορθοποδήσουν παράλληλα με την διαχείριση του εσωτερικού τους ζητήματος, της παρουσίας δηλαδή των δομών, που δεν γνωρίζουμε ποιες επιπτώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμα σε τουριστικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Θα περίμενε και ο τελευταίος πολίτης της Χίου να άκουγε από το στόμα του Νότη Μηταράκη μια κουβέντα, μια πρόβλεψη για αυτό. Μια παραδοχή αν το θέλετε ότι ως αντιστάθμισμα η Χίος θα ξεκαθαρίσει μια για πάντα μέσα στην επόμενη πενταετία με τα ανοικτά της ζητήματα (λιμάνι και αεροδρόμιο). Να άκουγε ότι το τίμημα που θα πληρώσει το νησί θα είναι βαρύ αλλά ωστόσο η κυβέρνηση θα τρέξει να κλείσει πληγές που κρατάνε τον τόπο μας στον πάτο της ανάπτυξης. Ούτε αυτό μπόρεσε να ψελλίσει ο Χιώτης υπουργός. Και σίγουρα ούτε καν είχε το θάρρος να το μεταφέρει σε υψηλότερα από εκείνον κλιμάκια. Ξέρετε, οι υπουργοί τύπου Νότη Μηταράκη λειτουργούν περίπου σαν τους ακόλουθους των προέδρων των ποδοσφαιρικών ομάδων. Πορώνονται δήθεν από το αξίωμα, στραβώνονται στην θέα της υπουργικής καρέκλας, επευφημούν τον αρχηγό και τα λάθη του, ακόμη και αν αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα δίκαια συμφέροντα των πολιτών που είχαν την ευγένεια να τους προσφέρουν και το βουλευτικό αξίωμα και τον υπουργικό θώκο.

Ο Νότης Μηταράκης με την στάση του «Μητσοτακικότερος του Μητσοτάκη γιατί αυτό εξυπηρετεί τώρα» διέρρηξε ηθελημένα την σχέση του με το νησί που τον έκανε βουλευτή. Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων τις ανησυχίες και την αγωνία των συμπολιτών του, όσα δηλαδή ο ίδιος δήλωνε ότι θα υπερασπιστεί προεκλογικά. Ας είναι…Ο κόσμος δεν ξεχνά. Δεν θα τον αφήσουμε να ξεχάσει.

Η κυβέρνηση απογοητεύει, διχάζει, απομακρύνει, κατακρημνίζει πέραν των άλλων και την εθνική συνείδηση των νησιωτών. Δεν το περιμέναμε αλλά δυστυχώς οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει την Ελλάδα που ονειρεύεται. Την Ελλάδα που εγκαινιάζει αεροδρόμια στο Καστέλι του Ηρακλείου και φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο. Την κυβέρνηση που μιλάει για την αλματώδη επιτυχία στην ανάπτυξη, αλλά εξαιρεί δεδομένα από αυτήν τα νησιά – θούριους, τα προπύργια της εθνικής τάξης. Να την χαίρεστε κ. Μητσοτάκη αυτή την Ελλάδα. Να την χαίρεστε κ. Μηταράκη την υπουργική καρέκλα. Έχει ο καιρός γυρίσματα! 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση