12.12.2012 16:58

ΠΑΣΟΚ: Το χρειαζόμαστε ή εκείνο μας χρειάζεται;

 
Η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι καταφατική, δύο Ναι...
 
Και η κοινωνία χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, και αυτό στην κρίσιμή του ώρα χρειάζεται την κοινωνία.
Κάποιος θα ρωτήσει..
Τι ανάγκη έχει η κοινωνία το ΠΑΣΟΚ;
Μα το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε μια φωτοβολίδα.
 
Κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης και η χώρα απέκτησε σύγχρονο Ευρωπαϊκό πρόσωπο με κοινωνικό κράτος που ήταν δίπλα στον πολίτη με νοσοκομεία, κέντρα υγείας , πανεπιστήμια και υποδομές.
 
Πάνω απ’όλα στα χρόνια του εδραιώθηκε η εθνική συμφιλίωση και έφερε στην επιφάνεια το άλλο μισό κομμάτι του ελληνικού λαού που μετά τον εμφύλιο ήταν απωθημένο στην άκρη. Ο λαός απέκτησε φωνή και παρουσία μέσα από τους αντιπροσωπευτικούς του φορείς ( Αυτοδιοίκηση, φιλεργατικοί νόμοι, συνδικαλισμός ,συνεταιρισμοί).
 
Εξέφρασε με πειστικότητα το Δημοκρατικό προοδευτικό και ριζοσπαστικό τμήμα του λαού μας με αποκορύφωμα την ένταξή μας αλλά και της Κύπρου στην οικονομική ζώνη του ευρώ και τη μετατροπή της χώρας μας σε ζώνη σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
 
Δυστυχώς όμως η μακρόχρονη άσκηση της εξουσίας το ενέπλεξε σε παλαιοκομματικές πρακτικές.
 
Έτσι δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις σειρήνες και να βγει αλώβητο από τις συμπληγάδες του πελατειακού κράτους, της αγιοποίησης των συντεχνιών και της διαπλοκής στελεχών του με οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν σε σκάνδαλα, αμαύρωσαν την ιστορία και τη φυσιογνωμία του, και πίκραναν μεγάλο κομμάτι του λαού που το πίστευε και το στήριζε.
 
Συγχρόνως το ΠΑΣΟΚ μετά τις νικηφόρες εκλογές του 2009 παρέλαβε αιφνιδιασμένο μια τεράστια οικονομική κρίση που ήταν πρωτίστως ελληνική αλλά συγχρόνως ευρωπαϊκή και παγκόσμια.
 
Μπροστά στον ολέθριο κίνδυνο της άμεσης χρεωκοπίας  -αφού κανείς δε μας δάνειζε-  αναγκάστηκε να αποδεχθεί μια δανειακή σύμβαση, το λεγόμενο «μνημόνιο», που το επέβαλαν οι δανειστές μας, φορτώνοντας τεράστια βάρη στο λαό μας.
 
Μπροστά όμως στην επερχόμενη καταστροφή το «μνημόνιο» αποτέλεσε δυστυχώς μονόδρομο όπως εκ των υστέρων επιβεβαιώνεται από την πλήρη μεταστροφή του Σαμαρά και την αποδοχή του από την Πορτογαλία και την Κύπρο.
 
Πολλοί εκ του πονηρού προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία  -σε κάποιο βαθμό το κατόρθωσαν- ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την κρίση και το μνημόνιο.
Δεν είναι όμως καθόλου έτσι τα πράγματα.
 
Γιατί το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το 2009 την κρίση από τον Καραμανλή και δεν τη δημιούργησε.
Το δε μνημόνιο ήρθε σαν αποτέλεσμα της κρίσης.
 
Εδώ όμως έγκειται και το μεγάλο λάθος του ΠΑΣΟΚ.
 
Δεν έπρεπε η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαχειριστεί μόνη της την κρίση.
 
Έπρεπε να ζητήσει σχηματισμό Κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας» και αν αυτό δεν επιτυγχάνονταν να ζητήσει νέες εκλογές ή δημοψήφισμα με το ερώτημα «Ευρώπη - Ευρώ»  ή «Απομόνωση – Δραχμή» .
 
Αναλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ μόνο του το δυσβάσταχτο βάρος  -όταν όλοι οι άλλοι ήταν ανεβασμένοι στα κεραμίδια και πετροβολούσαν εκ του ασφαλούς-  είχε σαν αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρόνο να ακυρωθεί το Κοινωνικό Συμβόλαιο που είχε συνάψει με το λαό από τη δεκαετία του 1980 παρά τις όποιες στρεβλώσεις του.
 
Ακυρώθηκε σιγά σιγά η κοινωνική ειρήνη, η αναπτυξιακή πορεία , τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και τελικά επήλθε βαρύ πλήγμα στο οικογενειακό εισόδημα.
Ο λαός καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη.
Αυτό όμως είναι άδικο...
 
Γιατί η ιστορία έπαιξε στο ΠΑΣΟΚ άσχημο παιχνίδι . Στα μάτια του λαού εμφανίστηκε το Κοινωνικό Συμβόλαιο δηλαδή οι κατακτήσεις της κοινωνίας να ακυρώνονται από το δημιουργό και εγγυητή τους δηλαδή το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
 
Αυτό ακριβώς πληρώνει σήμερα…
 
Υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης από πλευράς ΠΑΣΟΚ ώστε να ξεφύγει από την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει?
 
Αυτό θα γίνει μόνο με τον πλήρη μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
 
Ένα ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από τις κακές συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν τον κόσμο του.
 
Με έναν καινούριο σύγχρονο προοδευτικό πολιτικό λόγο και πρόγραμμα που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές και αυριανές ανάγκες και προσδοκίες μιας δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνίας.
 
Γι’ αυτό το σκοπό το ΠΑΣΟΚ έχει αναγγείλει τη σύγκλιση Συνεδρίου  το Φλεβάρη.
 
Ελπίζω ότι θα είναι ένα Συνέδριο ιδρυτικού χαρακτήρα απόλυτα ανοιχτό όπου θα κληθούν όλοι όσοι ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο και δεν έχουν οργανωτική σχέση με άλλα κόμματα.
 
Ανεξάρτητες προσωπικότητες , κινήσεις , όμιλοι προβληματισμού και κόμματα που στο σύνολό τους εκφράζουν προοδευτικές , μεταρρυθμιστικές απόψεις και θέσεις ώστε μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση και ανάλυση, με κριτικό πνεύμα για τα πεπραγμένα του κινήματος  -επιτυχίες και αποτυχίες-  να αναζητηθούν οι βασικές ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις.
 
Να περιγραφούν οι όροι και προϋποθέσεις ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την κοινωνική του θωράκιση.
 
Να περιγραφούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που με τόλμη και αποφασιστικότητα πρέπει να γίνουν χωρίς να έχουμε την ανάγκη της υπενθύμισής τους από το μνημόνιο.
 
Οι συνθήκες ευνοούν την ιστορική ανάγκη δημιουργίας ενός ολότελα νέου ΠΑΣΟΚ.
 
Πρώτα πρώτα γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει κεντρικά από ένα μεγάλο αριθμό κρατικοδίαιτων, κομματικοδίαιτων και εν πολλοίς ανεπάγγελτων στελεχών που αναζήτησαν καταφύγιο αλλού.
 
Γιατί νέα στελέχη αναδεικνύονται που φέρνουν μαζί αέρα ανανέωσης  -ιδεών και πρακτικών-  απωθώντας στο περιθώριο ότι σάπιο από το παρελθόν .
 
Γιατί το νέο ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει τον καθοριστικό ρόλο ή ακόμα να αποτελέσει τη μήτρα όπου θα κυοφορηθεί η μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς η οποία παραμένει σήμερα πολυκερματισμένη και αποτελεί νομοτελειακά το μεγάλο ζητούμενο που θα εκφράζει ενωτικά το χώρο του Μεταρρυθμιστικού κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας.
 
Στο καθοριστικό για το ΠΑΣΟΚ Συνέδριο δε μπορεί να φθάσει ένα αγχωμένο αδυνατισμένο και λαχανιασμένο ΠΑΣΟΚ .
 
Αλλά ένα ΠΑΣΟΚ ρωμαλέο ,αποφασισμένο και καλά προετοιμασμένο  για τη δική του αλλαγή.
 
Για να γίνει αυτό πρέπει η παράταξη που στηρίξαμε τόσα χρόνια και είμαστε υπερήφανοι για τα τόσα θετικά προς τον τόπο, και πονέσαμε για τα όποια αρνητικά, τώρα που βρίσκεται στην κρίσιμή της ώρα, τώρα που κάνει την προσπάθεια για την αναγέννηση και το μετασχηματισμό της προς ένα νέο ΠΑΣΟΚ τώρα έχει την ανάγκη της στήριξης όλων μας. Τώρα πρέπει να της δώσουμε  χέρι βοήθειας.
 
Αξίζει ο καθένας από εμάς που τη στηρίζαμε στο παρελθόν ή και μέχρι σήμερα να κάνει την υπέρβασή του έστω και για τελευταία φορά και μπορεί να μην το μετανιώσει

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ