5.6.2013 16:54

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και (τοπικού προβληματισμού)

Παρακολουθώ ποιοτικές τηλεοπτικές εκπομπές όπου τοπικοί  ασχολούμενοι με τη γεωργία, την μεταποίηση και τις υπηρεσίες  (τουρισμός)  προβάλλουν την καθαριότητα των προϊόντων  της περιοχής τους, ως προαπαιτούμενο, για  την προσέλκυση ποιοτικού  τουρισμού και πρωτίστως για την  υγιεινή διαβίωση ντόπιων και επισκεπτών.

Προβληματίζομαι ,διερωτώμαι και θέτω ερωτήματα  που πρέπει να απαιτηθούν, λόγω και της σημερινής επετείου.

Πόσο καθαρά, είναι τα παραγόμενα ντόπια προϊόντα όπως πχ. μαστίχα, τα εσπεριδοειδή, πατάτες, ζαρζαβατικά  (ντομάτες, πιπεριές κλπ)  χορταρικά κ.α;

Κερδίζουν  ή χάνουν  όσοι χρησιμοποιούν  επικίνδυνα (και για την υγεία τους) φυτοφάρμακα  και λίπασμα, όταν υπάρχουν τρόποι και μηχανήματα που μπορούν να τα αποφύγουν, αδιαφορώντας για τη ζημιά στο περιβάλλον;

Υπάρχει από τους εκπροσώπους των αγροτών , (ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ  ΕΣΠΕΡΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΕΝΩΣΗ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ) κάποια κατεύθυνση και κίνητρα προς  τους παραγωγούς, ώστε  οι τελευταίοι να λάβουν το μήνυμα των καιρών, να ανταποκριθούν και να κερδίσουν  τελικά;

Ειδικότερα: Επιβραβεύονται με καλύτερη  τιμή αγοράς όσοι μαστιχοκαλλιεργητές δεν ψεκάζουν με δηλητήρια το έδαφος, αλλά καθαρίζουν τα χόρτα  με μηχανήματα ή χρησιμοποιούν  οικολογικά λίπασμα ή από έλλειψη ενδιαφέροντος  και εσφαλμένης πολιτικής τιμών της Ένωσης  εξομοιώνονται  με τους υπόλοιπους, που δεν θα αλλάξουν για αυτό ποτέ,  εσφαλμένες καλλιεργητικές συνήθειες;

Αναφέρω τη  μαστίχα, μια και δεν αποτελεί  τροφή απαραίτητη όπως π.χ. οι πατάτες που  καταναλώνονται αναγκαστικά,  αλλά προϊόν ιστορικής , ιατρικής, φαρμακευτικής  και πολιτιστικής σημασίας, που χρησιμοποιείται  ως πρόσθετο σε αντίστοιχα προϊόντα , που πιθανά να ελέγχονται στο μέλλον.

Αφορμή για το σημείωμα μου έδωσαν δυο ερεθίσματα .

Το ένα από  φιλόζωο και ευσυνείδητο  μαστιχοκαλλιεργητή από την Καλλιμασιά, που χρησιμοποιεί μόνο μηχανήματα και οικολογικά λιπάσματα για να παράγει τη μαστίχα.

Το άλλο από ίδια αντίληψη:

Ως μικροκαλλιεργητής  στο περιβόλι μας στον Κάμπο και μετακινούμενος με ποδήλατο εισπνέω ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μαζί με άλλους, τους ψεκασμούς για την πατάτα κ.λ.π αντί τις μυρωδιές του Κάμπου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ