24.1.2019 21:34

Όχι 5, αλλά 50 χρόνια προσπαθειών για τη Δασκαλόπετρα έχουν για πρώτη φορά αποτελέσματα!

Αγαπητέ Νίκο Γεωργούλη,

Θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω το σημερινό σου άρθρο για τη Δασκαλόπετρα, θυμίζοντας ότι όχι 5, αλλά 50 χρόνια, ο Δήμος Βροντάδου αρχικά, στη συνέχεια ο Δήμος Ομηρούπολης και τελευταία ο Καλλικρατικός Δήμος Χίου προσπαθεί να αποκτήσει τη διαχείριση του χώρου, για λόγους κοινής ωφέλειας, αλλά κυρίως για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

Αν δεν το γνωρίζετε, να σας αναφέρω ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1972, όταν ο τότε Δήμος Βροντάδου κήρυξε αναγκαστική απαλλοτρίωση συνολικής έκτασης 28.612,23 τ.μ. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. με ποσό 3,8 εκατομμυρίων δραχμών, με αποτέλεσμα η απαλλοτρίωση να μην ολοκληρωθεί γιατί το ποσό δεν επαρκούσε για να καλύψει τις απαιτήσεις όλων των ιδιοκτητών.

Στη συνέχεια, επί δημοτικής αρχής Μάρκου Μεννή, μετά από εισήγηση του ίδιου του Δημάρχου, ελήφθη η υπ’ αριθμ. 44/1985 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης ιδιοκτησίας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, αλλά και πάλι η απαλλοτρίωση δεν έγινε.

Οι ενέργειες για την απόκτηση του χώρου δεν σταμάτησαν, ούτε από τις επόμενες Δημοτικές Αρχές του Δήμου Βροντάδου και μετέπειτα Δήμου Ομηρούπολης.

Επί Δημοτικής Αρχής Πολύδωρου Λαμπρινούδη, το 2011, με ενέργειες του τότε αντιδημάρχου Κώστα Μούνδρου, ο Δήμος Χίου αποφάσισε τη μίσθωση του ακινήτου της Δασκαλόπετρας από τον Καθεδρικό Ναό, έναντι μηνιαίου μισθώματος 1.700 ευρώ, αλλά συμβόλαιο μίσθωσης δεν υπεγράφη ποτέ, παρόλες τις οχλήσεις από πλευράς του ιδιοκτήτη!

Έτσι, φτάσαμε το 2016 και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, όπου μετά από ενδελεχή εξέταση του θεσμικού πλαισίου που έπρεπε να ακολουθηθεί και μετά από τις πρώτες επαφές τόσο με τον Ιερό Ναό, όσο και την Μητρόπολη, προχωρήσαμε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στη διενέργεια διαγωνισμού για τη μίσθωση του ακινήτου  με τον περιβάλλοντα χώρο του, συνολικής επιφάνειας περίπου 3,5 στρεμμάτων.

Καταλήξαμε στο τέλος Μαρτίου 2018 να υπογραφούν αφενός το συμβόλαιο μίσθωσης του ακινήτου που ζητήσαμε και αφετέρου συμβόλαιο δωρεάν παραχώρησης παρακείμενου ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού, επιφάνειας περίπου 5 στρεμμάτων.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω για τις οποιεσδήποτε αιτιάσεις αναφέρετε σχετικά με τη διαδικασία για την ωρίμανση του έργου της Δασκαλόπετρας.

Από την πρώτη στιγμή είχε χαραχθεί σαφής πορεία που περιελάμβανε σε πρώτη φάση την ιστορική διερεύνηση και την κατάθεση προτάσεων για την ανάδειξη από ιστορικούς και στη συνέχεια τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ενώ το κτίριο μισθώθηκε στις 23 Μαρτίου 2018, οι επαφές της Δημοτικής Αρχής με παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ιστορικής διερεύνησης,  άρχισαν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα, με την ευκαιρία του περσινού Πάσχα, είχαμε την ευκαιρία μια δια ζώσης επαφής με τον κ. Βαρλά, στην ομάδα του οποίου ανατέθηκε τελικώς το πρώτο βήμα της ιστορικής ανάλυσης και ανάδειξης.

 Άλλωστε, εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι το πρώτο βήμα, που αφορούσε την ιστορική διερεύνηση, ολοκληρώθηκε μόλις 9 μήνες μετά την υπογραφή των μισθωτηρίων συμβολαίων.

Παράλληλα, η Τεχνική Υπηρεσία προετοιμάζει την σύνταξη των τευχών που απαιτούνται για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η σημαντικότητα του συγκεκριμένου ακινήτου και του χώρου που τον περιβάλλει είναι εξαιρετική και οι προσδοκίες ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη και προβολή της περιοχής και ολόκληρης της Χίου είναι εξίσου υψηλές. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να γίνουν όλες οι σωστές ενέργειες, προκειμένου να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Και σε αυτή την κατεύθυνση, θα περιμέναμε την αναγνώριση των ενεργειών που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή.

Γιατί κ. Γεωργούλη πρέπει να μιζερεύουμε και να μεμψιμοιρούμε για τα πάντα;

Είναι ή όχι θετικό το γεγονός ότι μετά από 46 χρόνια προσπαθειών, ο Δήμος Χίου απέκτησε με μίσθωση τη διαχείριση ενός σημαντικού ακινήτου για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και ταυτόχρονα αποκατέστησε τις καλές του σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του χώρου, Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου;

Είναι ή όχι θετικό το γεγονός ότι 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβολαίων έχει ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του χώρου με την ολοκλήρωση της Ιστορικής ανάλυσης και ανάδειξης της περιοχής και αυτό παρουσιάζεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους για να διατυπώσουν τις απόψεις τους;

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ