29.9.2021 14:18

Οι νέοι Όλιβερ Τουίστ του κράτους πρόνοιας των υποκριτών

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και είναι υποχρέωση της πολιτείας η διευκόλυνση της και η φροντίδα σε όλα τα παιδιά.

Αυτό είναι δεδομένο, αυτονόητο, δεν διαπραγματεύεται και ούτε έχει δικαίωμα κανείς να αποκλείει παιδιά, να κάνει διακρίσεις και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιεί παιδιά και να τα μετατρέπει σε σύγχρονους σκλάβους φθηνής εργασίας.

Θυμάμαι την προσπάθεια που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών ρομά, των προσφυγόπουλων και συγχρόνως να σταματήσει η γκετοποίηση, ο αναλφαβητισμός και ο παραβατισμός. Τότε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, δημιουργήθηκαν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δόθηκε κίνητρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων όσων έπαιρναν το ΚΕΑ, δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν οι ΔΥΕΠ. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν απτές αποδείξεις ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση όλα πετυχαίνονται και όλα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, όπως πρέπει και είναι ορθό.

Στην σημερινή σκοτεινή πραγματικότητα η κυβέρνηση αποφασίζει, την συνεργασία του υπουργείου εργασίας με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος, για την απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών άνω των 16 ετών, που διαβιούν σε δομές ανηλίκων. Δικαιολογώντας αυτή την κίνηση, την βαπτίζουν αποϊδρυματοποίηση, μέσω προγραμμάτων μαθητείας, έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλά στον χώρο εργασίας που επιθυμούν. Εκτός από το προφανές ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε εκμετάλλευση των απροστάτευτων ανήλικων και σε καμία περίπτωση προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση, το καθήκον και η υποχρέωση κάθε πολιτείας είναι η προστασία των ανήλικων παιδιών και όχι η εκμετάλλευση τους.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις. Από την μια η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η ενθάρρυνση-διευκόλυνση των παιδιών για μόρφωση και παιδεία. Έχουμε δηλαδή το αυτονόητο που δίνει εφόδια στο παιδί, το κάνει να σκέπτεται και να προβληματίζεται και το βοηθά να μπορέσει να συμπορευθεί με όλους τους άλλους.

Από την άλλη, έχουμε το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το απάνθρωπο, που στέλνει στην εργασία ανήλικα παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους, αντί να τα προσπαθήσει με κάθε τρόπο, να τελειώσουν το Λύκειο. Θυμίζει την νοοτροπία της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης που έστελνε τα παιδιά των ιδρυμάτων σε σχολές, για να γίνουν καμαριέρες και εργάτες.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση την πρόνοια και την προστασία των απροστάτευτων ανηλίκων και πραγματικά μας γυρίζει σε άλλες εποχές και είναι φρίκη. Ξέρουμε την άποψη τους για τα εργασιακά, ξέρουμε τη άποψη τους για την εκπαίδευση, για την είσοδο στα πανεπιστήμια και την αυθαίρετη. ταξική και αλαζονική άποψη ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν όλοι στα πανεπιστήμια. Έχουμε ακούσει τα κυνικά τους επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ξέρουμε ότι για αυτούς η κοινωνία και οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες για όλους και ότι όποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι, ας είναι μαθητής του 5,θα πάει σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και ίσως βγει αύριο, άλλος ένας άριστος επιστήμονας που μπορεί να μας κουνά και το δάκτυλο.

Δυστυχώς, είναι μια βαθιά ταξική και άδικη κυβέρνηση που υπάρχει μέσα από τους διαχωρισμούς. τους διχασμούς και τους αποκλεισμούς όλων όσων δεν υπολογίζει, δεν χρειάζεται και τους θέλει σκυφτούς, αόρατους και φοβισμένους.

Αλλά, ξεπερνά τα όρια η εκμετάλλευση των παιδιών, γιατί δείχνει πόσο άκαρδοι και μισάνθρωποι είναι. Όμως, δεν πρέπει ως κοινωνία να τους αφήσουμε να ξαναδημιουργήσουν παιδιά ενός κατώτερου θεού, τους νέους Όλιβερ Τουίστ και συγχρόνως προκλητικά να υποκρίνονται τους ευαίσθητους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ