1.2.2022 12:29

Οι Χιώτισσες και οι Χιώτες δεν είναι ανθρωποφύλακες

Ξημερώματα Θεοφανίων, επέλεξε αυτή την φορά η εμμονική κυβέρνηση της ΝΔ, να μεταφέρει μηχανήματα στην Χίο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της υπερδομής-φυλακής προσφύγων στην περιοχή Θόλος. Μες την νύκτα, στα μουλωχτά, έβαλαν ξανά μπρος το απαράδεκτο σχέδιο τους.

Αγνοώντας και απαξιώνοντας, ολόκληρη την Χιακή κοινωνία, αγνοώντας τις αποφάσεις Δημοτικού και Περιφερειακού συμβουλίου, τις αποφάσεις όλων των φορέων του νησιού. Νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίσουν και να διατάξουν. Πριν δύο χρόνια περίπου, τον Φεβρουάριο του 2020, πάλι μες την νύκτα έφεραν τα ΜΑΤ για να μας συμμορφώσουν γιατί δεν πειθαρχούσαμε στις αποφάσεις τους. Θυμόμαστε, τις πρωτοφανείς βιαιότητες που εκτυλίχθηκαν στη Χίο, όταν επί διήμερο δίδονταν μάχες.

Όμως, αυτά τα δυόμιση χρόνια μας έχουν αποδείξει ότι δεν υπολογίζουν τίποτα προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους. Ξέρουμε, ότι όσο αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό το μόνο τους σχέδιο είναι η δημιουργία φυλακών όπου να ναι, ακόμα και εκεί που δεν φυτρώνει χορτάρι και η πολυδιαφημιζόμενη φύλαξη των συνόρων-με ότι αυτό συνεπάγεται-.

Αυτοί, που τρέχουν από εκκλησία σε εκκλησία επέλεξαν ξημερώματα των Θεοφανίων, να παίξουν κρυφτούλι με την τοπική κοινωνία. Πηγαίνοντας από το λιμάνι των Μεστών, στο λιμάνι της Χίου. Μέχρι την ώρα της ρίψης του σταυρού, οι κάτοικοι βρίσκονταν σχεδόν στην μπουκαπόρτα του πλοίου για να αποτρέψουν την εκφόρτωση των μηχανημάτων.

Μπροστά στις καθολικές αντιδράσεις, το πλοίο πήρε τον δρόμο για την Μυτιλήνη και στην συνέχεια τον οριστικό γυρισμό. Αυτό το γεγονός, δεν αποτέλεσε είδηση για τα πανελλαδικά ΜΜΕ και ούτε απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων, ενώ στην δημόσια τηλεόραση την επόμενη μέρα ως αναφορά. Αυτό είναι η αντικειμενική ενημέρωση τους!

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την τοπική κοινωνία και αποτελεί αναμφισβήτητα ακόμα μια νίκη, αλλά ξέρουμε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Επενδύουν όπως πάντα στον διχασμό, χρησιμοποιούν τις καταστάσεις του 2015 -ξεχνώντας όμως τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες, τα πρωτοφανή προσφυγικά κύματα και την μηδενική υποδομή και σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης τους-, παραθέτουν νούμερα αφίξεων τότε και τώρα, συγκρίνουν και ποντάρουν στην ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι, προτείνοντας την λύση(;) για την κανονικότητα στην καθημερινότητα μας. Είναι οι ίδιοι, που έταζαν προεκλογικά στους Χιώτες ότι θα φύγουν όλοι, ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ και όταν έγιναν κυβέρνηση, φάνηκε το πραγματικό τους πρόσωπο, φέρνοντας τα ΜΑΤ για να μας «συνετίσουν».

Είναι δεδομένο ότι, τα έχουν βρει δύσκολα και μάλλον δεν το περίμεναν. Υποτίμησαν ότι, έχουν να κάνουν με μια κοινωνία που ξέρει καλά από προσφυγιά, ξέρει να πολεμά και να αγωνίζεται για τα δίκαια της και είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να γίνει ο τόπος μας τεράστια φυλακή κατατρεγμένων ανθρώπων. Δεν θα γίνει η Χίος και τα νησιά το ανάχωμα της Ευρώπης και της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Καλό είναι να σταματήσουν οι αναφορές για θέσεις εργασίας και επίπλαστα διλλήματα.

Φυσικά τώρα και εκ των υστέρων ζητούν διάλογο από την τοπική κοινωνία, αλλά ματαιοπονούν και μας υποτιμούν. Τους ξέρουμε καλά και έχουμε μνήμη και κρίση.

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι, η ημέρα των Θεοφανίων στην Χίο ένα κατεξοχήν ναυτονήσι, αμαυρώθηκε από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί, αλλά την απάντηση την δώσαμε και θα την ξαναδώσουμε εμείς οι νησιώτες και θα βάλουμε τέλος στα καταστροφικά τους σχέδια.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ