15.11.2012 14:58

Οι χελώνες της Αυτοδιοίκησης

 
Η ανάγκη στέγασης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων μετά από αίτημα τους στη Χίο έφερε στην επιφάνεια, για άλλη μια φορά, το τεράστιο πρόβλημα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που, ούτως ή άλλως, αποτελούσε μεγάλο ζητούμενο τα τελευταία χρόνια.
Δεκάδες κτίρια, διαμερίσματα και οικόπεδα, αρχοντικά στον Κάμπο, γραφεία και μαγαζιά βρίσκονται υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Χίου ή άλλων δημοσίων φορέων,  χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση στον τόπο για την τύχη τους.
Η περιβόητη Επιτροπή Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας, η πολλά υποσχόμενη ομάδα αιρετών που εννοείται ότι θα κατέγραφε και θα παρουσίαζε αναλυτικά το χάρτη ιδιοκτησιών του Δήμου Χίου, έχει χάσει προ πολλού την επαφή της με τη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε σήμερα αν τα μέλη της συνεδριάζουν...
Από την άλλη, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, που διαθέτει κτίρια – στολίδια, όπως το Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς», αλλά και κάποια άλλα λιγότερο ελκυστικά, όπως το πρώην εργοστάσιο «Κρόνος»,  στερείται κάθε έμπνευσης και διάθεσης να αποφασίσει και να καθορίσει το μέλλον τους.
Ο ακίνητος θησαυρός, που θα μπορούσε να φέρνει έσοδα στα δημοτικά ταμεία, δεν αξιοποιείται επειδή, ίσως, δεν είναι … ψηφοσυλλεκτικός. Δεν παίρνει δηλαδή κανείς ψήφους αν αξιοποιήσει ένα ακίνητο... Αυτή η λογική διέπει χρόνια την Αυτοδιοίκηση, που στρέφει συνεχώς την προσοχή της σε πιο «ψηφοθηρικά» πεδία δράσης, παρά σε εκείνα που, αν και θα είχαν τεράστιο όφελος, δεν φέρνουν σταυρουδάκια στα ψηφοδέλτια.
Η απάθεια και η απραξία είναι πραγματικά παροιμιώδης και αν συνεχιστεί αργά ή γρήγορα οι πολιτικές επιπτώσεις θα αναδειχθούν. Το ίδιο και η λειτουργία της Επιτροπής Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, που θα πρέπει να αναλάβει δράση, αντί να κάνει βήματα χελώνας, με εξαίρεση τη διαχείριση των παραλιών.
Όλα τα παραπάνω όμως δείχνουν και κάτι άλλο. Ότι οι αιρετοί μας στερούνται βασικών προϋποθέσεων. Και αυτές στην Αυτοδιοίκηση είναι δύο.  Όραμα... και  σχέδιο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ