22.1.2018 14:54

Οι εθνικοί λόγοι για να ανησυχούμε πραγματικά

Το ξήλωμα της πολιτικής ατζέντας σε χίλια κομμάτια, όπως το επιδιώκει και το εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα, έχει ένα μοναδικό στόχο: να αποπροσανατολίσει τους πάντες από τα κυριότερα προβλήματα, από τις επικείμενες νέες μειώσεις σε συντάξεις, από την κατρακύλα της πραγματικής οικονομίας και τον φοροεμπαιγμό και να μεταφέρει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο γήπεδο, πολύ πιο ευαίσθητο στο αισθητήριο των Ελλήνων, όπως το ζήτημα των Σκοπίων και η χρήση του όρου «Μακεδονία».

Η τακτική είναι αρχαιότατη. Πετάς στο λαό ένα πρόβλημα –που, εφόσον είναι εθνικό, θέλει - δε θέλει θα ασχοληθεί- και πίσω από την κουρτίνα συνεχίζεις το κανονικό σου παιχνίδι. Συνεχίζεις δηλαδή το σχεδιασμό για την τελική διάλυση κράτους, θεσμών, φορέων, όπως ακριβώς την είχες αρχικά ονειρευτεί.

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί λύση στο Σκοπιανό γιατί απλά από ελληνικής πλευράς δεν έχει τεθεί πρόταση. Η κυβέρνηση άνοιξε μία ατζέντα χωρίς να έχει να προσθέσει σε αυτήν το παραμικρό για καθαρά πολιτικούς και αποπροσανατολιστικούς λόγους και απλά αφήνει να εξελίσσεται μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε έχει σκεφτεί, ούτε προτίθεται να συζητήσει.

Ανοίγοντας όμως με απίστευτη αφέλεια την ατζέντα των εθνικών θεμάτων θα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα. Δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο στα Σκόπια με το όνομα του κράτους. Υπάρχει η «Τσαμουριά» του Ράμα, υπάρχουν οι καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, υπάρχει ανοικτό το ζήτημα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο που έχει εθνικές εκλογές, υπάρχουν πολλά και σημαντικότερα ζητήματα, που, ενδεχομένως, επικοινωνούν μεταξύ τους και στο σύνολο φέρνουν τη χώρα σε δυσμενή θέση.

Η βούληση Τσίπρα να ανοίξει θέμα Σκοπίων με προφανή στόχο να στρέψει αλλού την κοινωνική και λαϊκή προσοχή, ενδέχεται να έχει τις ίδιες συνέπειες με εκείνες που ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε πρόσφατα αναφορικά με τα υψηλά πλεονάσματα που συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός απάντησε κάπως: «α καλά, άμα είναι έτσι να το πάρουμε πίσω....».   

Στο Σκοπιανό, στα ελληνοτουρκικά, στα ελληνοαλβανικά ζητήματα, σε όλα τα εθνικά ζητήματα, δεν υπάρχει «α καλά... το παίρνω πίσω». Οι κερκόπορτες που ανοίγουν δεν κλείνουν ή κλείνουν με πόνο και το έχουμε διδαχθεί.

Είναι λοιπόν επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει, κυρίως γιατί η κυβέρνηση δείχνει να παίζει με τα εθνικά ζητήματα όπως το κρυφτούλι με το Ρουβίκωνα. Εξομοιώνει στο βωμό της παραμονής στην εξουσία τα ασήμαντα και τα σημαντικά, τα ρίχνει όλα στο τραπέζι και στο τέλος ο λογαριασμός έρχεται ως κεραμίδα στο κεφάλι όλων.

Ας ελπίσουμε ότι η ενασχόληση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τα εθνικά θέματα θα περιοριστεί στο Σκοπιανό. Διαφορετικά, οι άλλοι «παίκτες» της διπλωματικής σκακιέρας δεν είναι γατάκια... Είναι θεριά και κατασπαράζουν. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ