28.4.2016 14:11

Ο μύθος του Αισώπου, ο βοσκός και οι ρουκέτες

Την ώρα που η «είδηση» ότι το έθιμο του ρουκετοπόλεμου ενδεχομένως δεν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αναπαράγεται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, στο νησί μας ανοίγουμε ένα λάκκο και είμαστε έτοιμοι να πέσουμε για μία ακόμη φορά μέσα.

Πρώτον, διότι ακόμη κι αν υπήρχαν επισκέπτες που θα επέλεγαν να ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν το έθιμο, προφανώς δεν θα περιμένουν τα μπρος και πίσω, είτε των ρουκετατζήδων, είτε των επίσημων φορέων για φθάσουν στη Χίο.

Έφυγαν ήδη για αλλού...

Δεύτερον, διότι είναι ανεπίτρεπτο ως κοινωνία κάθε χρόνο να αμφιταλαντευόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την διεξαγωγή του εθίμου στο αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι, αν θα υπάρξουν μέτρα προστασίας ή όχι, αν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεν ή των δε.

Το γινάτι βγάζει μάτι λένε. Στην περίπτωση μας ας κατανοήσουν, όλοι προφανώς, ότι άπαξ και μία φορά δεν γίνει το έθιμο ποτέ ξανά δεν πρόκειται να είναι το ίδιο. Χάνει την σχέση του με την κοινωνία, ατονεί, εξαφανίζεται. Οι συνήθειες χάνονται, μόνο όταν σταματήσουν....

Αδυνατώντας να κατανοήσουμε στην πραγματική του βάση το πρόβλημα, όπως αυτό δημιουργήθηκε λίγες μέρες πριν το βράδυ του Σαββάτου, οι ρουκετατζήδες έλαβαν μια απόφαση και οφείλουν να την τηρήσουν. Να μην ρίξουν ρουκέτες. Και το δήλωσαν ουκ ολίγες φορές δημόσια μέχρι τώρα. Ας αναλάβουν λοιπόν και τις ευθύνες των πράξεών τους, όπως και η κοινωνία και ο Δήμος και όλοι οι φορείς τις αντίστοιχες δικές τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ο μύθος του Αισώπου με το βοσκό και το λύκο θα βρει πρόσφορο έδαφος και ούτε οι ρουκετατζήδες θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο μέλλον, ούτε και τα αιτήματά τους.

Το νησί πέρασε από σαράντα κύματα έως ότου καταφέρει να προσελκύσει από κάθε γωνιά του κόσμου επισκέπτες, να στρέψει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως, να αποτελέσει έναν φαντασμαγορικό προορισμό για τις ημέρες του Πάσχα, μιας και δεν τα έχει καταφέρει τουριστικά σε πολλούς άλλους τομείς. Στην ευχέρεια όλων να τα γκρεμίσουμε και να αναλωθούμε στην γνωστή μας μιζέρια. Ας το τελειώσουμε και αυτό λοιπόν δια παντός και ας προχωρήσουμε παρακάτω μέχρι να αποφασίσουμε τι άλλο απέμεινε σε τούτο τον τόπο για να το τελειώσουμε.

Καλό Πάσχα, με ή χωρίς ρουκέτες, με ή χωρίς επισκέπτες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ