22.3.2013 15:05

Ο ένας και ο...άλλος Βολισσιανός

Ο ΕΝΑΣ ΒΟΛΙΣΣΙΑΝΟΣ…

 • Γεννήθηκε στη Βολισσό το 1946 όπου μεγάλωσε και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο.
 • Έφυγε το 1964 αναγκαστικά, σαν εσωτερικός μετανάστης για τον Πειραιά, όπου σπούδασε δουλεύοντας, ερχόμενος ανελλιπώς κάθε χρόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι τουλάχιστον, με την οικογένειά του και τους φίλους του.
 • Υπηρέτησε 30 μήνες στο Λιμενικό. Δούλεψε στο Υπουργείο Πρόνοιας στο γραφείο του αείμνηστου τέως υπουργού της Ένωσης Κέντρου Νίκου Ζορμπά και – κυρίως – στην Εμπορική Τράπεζα.
 • Όταν πήρε σύνταξη, αποφάσισε με τη γυναίκα του το 2008 να εγκατασταθεί μόνιμα στη Βολισσό, παρόλο ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του είναι στην Αθήνα, χωρίς να επιδιώξει θέσεις, τίτλους, και οφίτσια, παρόλο που πιεστικά του προσφέρθηκαν. Διατήρησε και διατηρεί μόνο τον τίτλο του ενεργού πολίτη και πρόσφατα του φτωχοποιημένου συνταξιούχου.
 • Όσο ήταν στην ενεργό υπηρεσία, τοποθέτησε και διατήρησε το ΑΤΜ στη Βολισσό, δώρισε, σαν αρμόδιος Διευθυντής, δύο αυτοκινητοτράπεζες στη Χίο και πληθώρα επίπλων σε δεκάδες συλλόγους και οργανισμούς της Χίου, από όπου του εζητείτο.
 • Ίδρυσε το 1996 το πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ο ΟΜΗΡΟΣ», συλλέγοντας εκατοντάδες βιβλία παλιά και νέα και παλιά αντικείμενα, για την πολιτιστική ανάδειξη της Βολισσού. Επίσης, πήρε εξόδοις του πολύωρες συνεντεύξεις από (40) σαράντα υπέργηρους Βολισσιανούς, ώστε να διασωθούν ιστορίες, γεγονότα, δράσεις, εμπειρίες ζωής κ.λπ., ανεβάζοντας τα προσεχώς σε σελίδα του internet για την προβολή της Βολισσού.
 • Συμβάλει συνεχώς με άρθρα του τοπικού ή υπερτοπικού ενδιαφέροντος.
 • Έχει δωρίσει, γραπτώς, ένα οικογενειακό ακίνητο 2 στρέμματα οικοδομήσιμο, στο Δήμο Αμανής για ανέγερση Δημαρχείου, χωρίς να πάρει ποτέ θετική απάντηση.
 • Έχει ιδρύσει η γυναίκα του το café Ammos στη Λήμνο Βολισσού, για να ανεβάσει την ποιότητα και να κρατήσει χαμηλά τις τιμές για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, εκδίδοντας ταμειακές αποδείξεις και για 0,50 ευρώ, αποδίδοντας ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, εισφορές στο ΙΚΑ και εργασία σε νέους άνεργους, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς όχληση των περιοίκων.
 • Έχει διαθέσει οικόπεδο ιδιοκτησίας του, για δωρεάν καλοκαιρινό πάρκινγκ.
 • Μαζεύει, μετά από κάθε Νοτιά, όλο το χρόνο, τα σκουπίδια από την παραλία της Λήμνου, οικιοθελώς.
 • Ανεβοκατεβαίνει αθόρυβα στη Χίο από Βολισσό, θορυβωδώς όμως, όπου απευθύνεται για την επίλυση θεμάτων της περιοχής.
 • Δεν ντρέπεται κανέναν και για τίποτα.
 • Δανείσθηκε (1) ένα εκατομμύριο ευρώ και τα επένδυσε στη Βολισσό, σε ακίνητα εντός σχεδίου, με τη συμβολή για ήπια ανάπτυξη της Βολισσού.
 • Πούλησε (6) έξι ακίνητα σε νοικοκυραίους Χιώτες, οι οποίοι έρχονται και μένουν συνεχώς με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.
 • Έχει συμβάλλει, με το μηχανικό υιό του, στο ξεμπλοκάρισμα του λιμανιού των Λιμνιών και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
 • Έχει συμβάλλει, με τον μηχανικό υιό του, ξεμπλοκάροντας το πενταετές μπλοκάρισμα (2003 – 2008) των σχεδίων πόλης των παραλιακών οικισμών της Βολισσού.
 • Έχει συμβάλλει στη γραμμογράφηση του δρόμου Βολισσός – Λιμνιά – Αγ. Μαρκέλλα, στην τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, καθρεπτών και προστατευτικών, τη βελτίωση σημαντικού τμήματος του οδικού δικτύου, υποδεικνύοντας στην Περιφέρεια τις ανάγκες και τις ελλείψεις.
 • Έχει συμβάλλει στη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών όλης της Χίου προς τα κάτω, για μείωση στο ½ του ΕΤΑΚ.
 • Έχει βοηθήσει αφιλοκερδώς δεκάδες χωριανούς του, για αξιοποίηση της περιουσίας τους.
 • Έχει δώσει δουλειά σε δεκάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς εργαζόμενους στην οικοδομή, άμεσα και έμμεσα, πληρώνοντας εμπροθέσμως όλους και όλες τις αναλογούσες εισφορές στο ΙΚΑ.
 • «Ζαλίζει» καθημερινά τον αντιδήμαρχο Αμανής για ειδικότερα θέματα της περιοχής και ουδέποτε έχει ζητήσει μία προσωπική εξυπηρέτηση.
 • Και άλλα πολλά, που δεν γράφονται…

 

Από πότε λοιπόν, το ενδιαφέρον για τον τόπο σου, η επιχειρηματικότητα, οι ιδέες, το real estate, ο πολιτισμός, οι χριστιανικές αρχές και πρακτικές, η εντιμότητα, η εργατικότητα, η επιτυχία, το χρέος, η κοινωνική προσφορά είναι κατακριτέες και ποινικά κολάσιμες; Έχει τρελαθεί εντελώς ή παίρνει ληγμένα; Στην κρίση σας…

 

Τώρα όσον αφορά ποιον αντιπροσώπευσα μαζί με τον κ. Γεωργούλη Νίκο, σαν εισηγητής. Τον κόσμο που ήρθε μαζί με τους (15) δεκαπέντε προέδρους των χωριών της Αμανής τις δύο προηγούμενες Κυριακές στο Δημαρχείο Βολισσού. Έτσι απλά και διακριτικά.

ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΒΟΛΙΣΣΙΑΝΟΣ – Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ

Ήρθε στη Βολισσό προ περίπου (3) τριών ετών, αγόρασε σπίτι, εξοχικό, χωράφια, βλέπετε οι δουλειές, όλες οι δουλειές πάνε καλά. Τον αγκαλιάσαμε και μας βρίζει όταν είναι φτιαγμένος, κουρασμένος, στεναχωρημένος, δεν είναι νηφάλιος, δε συμφωνείς μαζί του. Δεν σου λέει καλημέρα ή γεια στο δρόμο, αν σε βλέπει, γιατί οδηγεί προσεκτικά.

Δεν έρχεται σε συλλογικές μαζώξεις, όπως οι πρόσφατες, Πώς να τον καταλάβουν τέτοια διάνοια (15) δεκαπέντε αμόρφωτοι, αλλά ήρωες πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων της Αμανής; Νομίζει ότι όλοι του χρωστάμε ή είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβόμαστε, να τον ξέρουμε. Φαίνεται δε ότι δεν μπορεί να μου συγχωρέσει το γεγονός, ότι όταν ήλθε στη Βολισσό και μου ζήτησε να αγοράσει σπίτι και οικόπεδο, πραγματικά δεν τον ήξερα και τον ρώτησα ποιος είναι. Μου έκανε εντύπωση η αντίδρασή του, αλλά και η απάντησή του. Μου είπε το όνομά του και δήλωσε επάγγελμα τεμπέλης. Ρώτησα και έμαθα. Είχε δίκιο. Πήρα και διάβασα σταδιακά όλα του τα βιβλία. Μου άρεσε περισσότερο απ΄ όλα το πρώτο, με τον γαζοντενεκέ, και του το είπα σε ανύποπτο χρόνο. Του πάει γάντι, τα όμοια έλκονται.

Ξέρετε καμιά φορά φυτρώνει στα σκέλια μας ένα καλάμι, το κουβαλάμε και επειδή είναι αυτοφυές, δεν το ξεκαβαλικεύουμε, ούτε στον ύπνο μας. Ας είναι…

Εκείνο όμως που δεν θα του επιτρέψουμε είναι να μας βρίζει, να μας καθοδηγεί, να μας σνομπάρει, επειδή ο ίδιος είναι αρνητικός σε όλα, μα σε όλα. Διεκδικούμε να διατηρούμε τις απόψεις μας, έστω και αν αυτές ενίοτε δεν του αρέσουν και δε θα του επιτρέψουμε την ασέβεια σε θεσμούς, σε θεσμικούς, σε απλούς ανθρώπους, με το να σκυλοβρίζει ασύστολα, άδικα και προκλητικά. Ποιος νομίζει ότι είναι;

Μπορεί να σχολιάζει καυστικά μεν, ευγενικά δε, με την άνεση του πλούσιου συγγραφέα και επιχορηγούμενου. Μέχρι εκεί. Είναι απών από την αγορά της Βολισσού καθημερινά, χωμένος στα στέκια του. Και να μην ξεχνά το λάθος που έκανε προ ετών, όταν θύμωσε πάλι και προέτρεπε τον εκτός Χίου κόσμο να μην ξαναπατήσει το πόδι του ξανά στη Χίο. Και τότε τον κατεχηρίασα… και τα μάζεψε, αλλά μυαλό δεν έβαλε.

Μαζεύοντας στα ελάχιστα όρια τον εγωισμό μου, θα του έκανα την τιμή για μια κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στα χιακά Μ.Μ.Ε. επί των θεμάτων της Αμανής, αλλά και εν γένει, έτσι χωρίς πρόγραμμα εφ΄ όλης της ύλης, αφού επιδιώκει μανιωδώς τη δημοσιότητα. Αντέχει; Αναμένω, έτσι ήρεμα και απλά, χωρίς σκυλοκραυγές. Αλλά θα έρθει νηφάλιος.

Και θα ήθελα να ξέρω προηγουμένως, τι έχει κάνει συγκεκριμένα ο ίδιος, μέχρι σήμερα για τη Βολισσό. Για τη Βολισσό, ρε γαμώτο!

Α! Ξέχασα! Τί συμβολίζει η σκούρα κόκκινη σημαία, που φαίνεται στο site του κρεμασμένη, γιατί την ελληνική ή την ευρωπαϊκή δεν μπόρεσα να την διακρίνω.

Του θυμίζω δε, ότι τα παραδοσιακά καφενεία είναι κέντρα συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, ιδεών, προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αγοραπωλησιών προϊόντων κ.λπ.. Οι δε καφετζήδες, εθνικοί ή μη, είναι ήρωες που προσφέρουν κοινωνικό έργο και υψηλή κοινωνική δράση. Αυτό άλλωστε, το αναγνωρίζει και η Ε.Ε. γι αυτό υπάρχουν και ειδικά προγράμματα, για την ίδρυσή τους. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να είχαμε και έναν κουλτουριάρη καφετζή.

Επίσης, άκουσα ότι ετοιμάζεσαι για δήμαρχος. Οι Χιώτες δεν είναι πρόβατα για να χρειάζονται βοσκούς…

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ