21.8.2016 13:08

Ο Δήμος Χίου, η Μητρόπολη και το site

Μέρες τώρα, αθόρυβα και διανύοντας την ήρεμη περίοδο των διακοπών (που δυστυχώς τελειώνουν αύριο Δευτέρα) παρακολουθώ σχόλια, σχολιασμούς και άρθρα με βάση τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μάρκου έτσι όπως περιγράφηκαν και ουδέποτε διαψεύστηκαν μέσα από το ρεπορτάζ της συναδέλφου μου Αγγελικής Κωνσταντίνου.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα διάφορα site χαρακτηρίζουν τον Μητροπολίτη Μάρκο. Ελληνόψυχο τα ακροδεξιά, συντηρητικό και ρατσιστή τα αριστερά.

Επιτρέψτε μου όμως να εστιάσω αλλού. Εκεί όπου τα φώτα της δημοσιότητας λίγο εστίασαν. Ξεφεύγω λίγο από το «μετανάστης, λαθρομετανάστης» και πάω στα υπόλοιπα λεγόμενα του Μητροπολίτη, για τον πολιτικό γάμο και τους σκουπιδιάρηδες.

Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό που περίμενα να δω, ως τρίτος παρατηρητής, ήταν η αντίδραση του Δήμου Χίου στα λεγόμενα Μάρκου.

Περίμενα την πρώτη ημέρα, περίμενα τη δεύτερη ημέρα, περίμενα την τρίτη ημέρα να εντοπίσω ένα στοιχείο έστω και ελάχιστης αντίδρασης από την πλευρά του Δήμου. Ο μοναδικός που τελικά αντέδρασε ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Μπελέγρης και αυτός μέσω του facebook του. Πέραν τούτου, ουδέν σχόλιο.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό, σήκωσα το τηλέφωνο και κάλεσα 2-3 «υψηλόβαθμα» στελέχη του Δήμου και ρώτησα «Ο Δήμαρχος δεν είπε τίποτα;». Η απάντηση απλή : «Προσπαθήσαμε να τον βρούμε, του τηλεφωνήσαμε, του στείλαμε μηνύματα, αλλά δεν λάβαμε απάντηση για το θέμα», μου είπαν αυτολεξεί.

Δεν πέρασαν μερικές ώρες μέχρι που έμεινα άναυδος όταν Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης ξεκίνησαν τις δηλώσεις λατρείας προς τον Μητροπολίτη Μάρκο, λες και έλεγε για άλλο Δήμο, λες και έθιγε άλλους αντιδημάρχους, λες και υποτιμούσε άλλους εργαζόμενους καθαριότητας.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν άνοιξα το site του Δήμου. Ένα site που υποτίθεται ότι παρέχει πληροφόρηση στους Δημότες για ζητήματα που τους αφορούν, αναρτώνται ανακοινώσεις, προκηρύξεις και πολλά άλλα. Ε λοιπόν ποτέ δεν περίμενα να δω, ότι στην πρώτη θέση των ανακοινώσεων του Δήμου θα ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Χίου και στην οποία ο Μητροπολίτης δίνει τη δική του εκδοχή για τα λεγόμενά του.

Δεν ξέρω και δεν είμαι σε θέση να ξέρω σε ποιον ανήκει η εκπληκτική ιδέα να αναρτήσει την ανακοίνωση στο site του Δήμου. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι αποκλείεται να μην το γνώριζαν οι Μ. Βουρνούς, Δ. Καράλης και Γ. Καραμανής. Και αναφέρω τη συγκεκριμένη τριάδα με δεδομένο ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις στο κτίριο της οδού Δημοκρατίας θα τους βρεις από κάτω. Συνεπώς αναρτήθηκε εν γνώσει τους.

Θα πει κανείς, καλά που είναι το κακό να αναρτάται μία ανακοίνωση από τη Μητρόπολη που διευκρινίζει τι είπε ο κ. Μάρκος για «πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες». Κανένα κακό, θα πει ο αφελής, χωρίς προηγουμένως να σκεφτεί ότι ο Μητροπολίτης έθιξε το θεσμό του πολιτικού γάμου και προσέβαλε όσους αντιδημάρχους τελούν τον πολιτικό γάμο.

Αναρωτιέμαι όμως ποιος είναι αυτός που τελεί τους πολιτικούς γάμους. Δεν είναι ο αντιδήμαρχος Καράλης; Σε ποιο Δήμο εργάζονται αυτοί που υποτιμούνται επιδεικτικά για το γεγονός ότι εργάζονται στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου;

Το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς είναι από τον ίδιο τον Δήμαρχο να υπερασπιστεί έναν θεσμό του Ελληνικού Κράτους, τον πολιτικό γάμο αλλά και να παρέχει ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και στον αντιδήμαρχό του.

Αντ’ αυτού ο Μ. Βουρνούς επέτρεψε στη Μητρόπολη να θεωρεί τον Δήμο ως «πάτριο έδαφος» ή κατά το λαϊκότερο «δικά της χωράφια». Και αυτό γιατί αφενός δεν αντέδρασε, αφετέρου δέχτηκε να παρέχει στη Μητρόπολη, χώρο στο site  του Δήμου εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει άλλη ανακοίνωση.

Ποιος λοιπόν μπορεί να πείσει για το αντίθετο, όποιον αναρωτιέται για τις σχέσεις Μητρόπολης- Δήμου (Δημάρχου για την ακρίβεια;).

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι αντιπολιτεύσεις αλλά και 2 στελέχη της πλειοψηφίας θα ζητήσουν την καταδίκη των δηλώσεων Μάρκου τουλάχιστον σε ότι αφορά στο σκέλος της αναφοράς του στον Δήμο.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον ίδιο τον Δήμαρχο να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να είναι σε αγαστή συνεργασία με τα Μητροπολιτικά γραφεία. Διαφορετικά ας επωμιστεί και τις ευθύνες της σιωπής του. Άλλωστε όπως λέει και η παροιμία ναι μεν η σιωπή είναι χρυσός, ενίοτε όμως και… συνενοχή. 

 

Σ.Σ.: Επειδή το σενάριο που διακινούν στελέχη του Δήμου είναι ότι η ανακοίνωση της Μητρόπολης στάλθηκε σε όλους τους φορείς με την παράκληση να αναρτηθεί, αν δείτε άλλο φορέα στη Χίο που ανήρτησε την ανακοίνωση του Μητροπολίτη παρακαλώ ειδοποιείστε με στο p.k.f@windowslive.com

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ