14.8.2012 11:57

Το νέο λιμάνι και η (υποτιθέμενη) ανάπτυξη

 
Εχει αναζωπυρωθεί πρόσφατα το ενδιαφέρον του Δήμου Χίου και της (Αντι)Περιφέρειας για το νέο λιμάνι και ετοιμάζουν, απ’ ο,τι φαίνεται, φάκελο με στόχο να ενταχθεί το έργο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Τα τελευταία χρόνια το κύριο επιχείρημα των (λίγων) υποστηρικτών του έργου, ήταν ότι θα γίνει, ούτως ή άλλως, με κοινοτικά χρήματα και επομένως δεν θα εκτελεστεί σε βάρος κάποιου άλλου έργου, να όμως που η χρηματοδότησή του δεν είναι ακόμη δεδομένο, αλλά ζητούμενο. Αλλά πέρα από αυτό, ακόμη και αν η εκτέλεση του έργου γινόταν με κοινοτικούς  πόρους στο σύνολό του (που είναι αμφίβολο), αυτό δεν θα έπρεπε να οδηγήσει από μόνο του και αβασάνιστα σε  απόφαση εκτέλεσής του, πριν εξεταστεί πρώτιστα και αυτούσια το έργο ως προς τη χρησιμότητά του και την αναγκαιότητά του, αποσυνδεμένο από τον τρόπο που αυτό θα χρηματοδοτηθεί.
Η Χίος διαθέτει ασφαλώς ένα ικανοποιητικό λιμάνι, που επιδέχεται και άλλες βελτιώσεις και παρεμβάσεις (για τις οποίες επίσης προβλέπονται κοινοτικοί πόροι), ενώ έχει αρχίσει να λειτουργεί και το νέο λιμάνι των Μεστών, χωρίς όμως να έχει αξιοποιηθεί ακόμη όσο θα έπρεπε, για λόγους που δεν είναι του παρόντος. Οι προδιαγραφές μάλιστα του λιμανιού των Μεστών καλύπτουν και τη δυνατότητα προσάραξης κρουαζιερόπλοιων. Η κατασκευή και νέου λιμανιού στην πόλη της Χίου είναι βέβαιο ότι θα καθιστούσε στην πράξη σχεδόν άχρηστο το λιμάνι των Μεστών και θα ανέκοπτε τη δυναμική του. Θα ενίσχυε και θα παγίωνε την τάση για υπερσυγκέντρωση όλων των υποδομών στην πόλη της Χίου, σε βάρος της ισόρροπης ανάπτυξης του υπόλοιπου νησιού και ιδιαίτερα του νότιου και δυτικού τμήματός του, που εξυπηρετούνται ευκολότερα από το νέο λιμάνι των Μεστών. 
 Η μειωμένη αξιοποίηση των τουριστικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων του νησιού μας σίγουρα δεν οφείλεται στην έλλειψη λιμένων.  Σε έλλειψη αεροπορικών και ακτοπλοϊκων δρομολογίων σε λογικές τιμές και σε βολικές ώρες (και όχι σε ώρες άφιξης στις 04.00 το πρωί) ίσως να οφείλεται, σε έλλειψη ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ίσως να οφείλεται (για παράδειγμα, στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού η εξυπηρέτηση είναι κακή και εκτός  προδιαγραφών τουριστικής περιοχής), σε έλλειψη άλλων βασικών παροχών (ενδεικτικά χαμηλής ροής στην ύδρευση, μειωμένης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π.) επίσης, αλλά όχι σε έλλειψη λιμανιών. Και να θυμίσουμε επίσης ότι άλλα μεγάλα έργα που έχουν σχέση με τις βασικές υποδομές του νησιού μένουν αναξιοποίητα (όπως η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου) ή  ημιτελή (φράγματα ύδρευσης και άρδευσης).
Δυσκολεύομαι να δεχθώ ότι πιστεύει κάποιος ότι με την εκτέλεση αυτού του  περιττού έργου θα λυθούν τα προβλήματα ανάπτυξης του νησιού, ως διά μαγείας. Την  ίδια άποψη όμως έχει και το σύνολο των συμπολιτών μας με τους οποίους έχω επικοινωνήσει όλες αυτές τις μέρες για το θέμα. Αν παρόλα αυτά πιστεύουν οι φορείς ότι αυτό το έργο είναι χρήσιμο, ας συγκαλέσουν μία λαϊκή συνέλευση για να αποκατασταθούν με τον πιο δημοκρατικό τρόπο τα πράγματα σε αυτή την ιστορία.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ