5.3.2022 9:58

Μήπως ήρθε η ώρα της βιοκαλλιέργειας για τη Μαστίχα;

Με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει μεταξύ της διοίκησης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και των μελών των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της, θα ήθελα με όλο το σεβασμό που έχω προς τους προαναφερόμενους να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου.

Συζητήσεις στις οποίες διατυπώθηκαν ενστάσεις και φόβοι ότι αυτές οι τροποποιήσεις του καταστατικού θα λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον σαν δούρειος ίππος  για την κατάργηση του καθεστώτος της αναγκαστικότητας και όχι μόνο.

Μια αναγκαστικότητα που από την ημέρα που εφαρμόστηκε μέχρι και σήμερα, συνέβαλε όχι μόνο να θωρακιστεί η παραγωγή και η διαχείριση της μαστίχας, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνουν παγκόσμια γνωστές οι ευεργετικές δυνατότητές της.

Μια αναγκαστικότητα που προφανώς και εμποδίζει τα σχέδια κάποιων.

Το ζητούμενο είναι όλα αυτά που συντελέστηκαν από την Ε.Μ. Χίου τα οποία συνέβαλαν να είναι η Ναυαρχίδα των συνεταιρισμών της χώρας μας είναι αρκετά για να τη διατηρήσουν στο βάθρο της.

Η κατάργηση της αναγκαστικότητας του οινοποιητικού συνεταιρισμού της ΣΑΜΟΥ και ο τρόπος που επιτεύχθηκε δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε.

Επομένως μήπως πρέπει να γίνουν τώρα κάποια βήματα πριν να είναι πολύ αργά;

Βήματα για να μην αφήσουμε να μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις, μήπως έφτασε η χρονική στιγμή να συζητήσουμε για το πώς θα θωρακίσουμε περαιτέρω αυτό το μοναδικό προϊόν με τις τόσες ευεργετικές δυνατότητές του;

Μήπως έφτασε η στιγμή να ανοίξει αυτή η συζήτηση για την ένταξη της μαστίχας στη νέα τάση παραγωγής των προϊόντων;

Μια τάση που ακολούθησαν και ακολουθούν σχεδόν όλοι οι παραγωγοί των προϊόντων στα πλούσια της βιοκαλλιέργιας.

Μια τάση που είναι μονόδρομος στη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και ελπιδοφόρα για τους χρήστες και τους παραγωγούς των προϊόντων.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα να πειστούν αυτοί που κρατούν το τιμόνι της Ε.Μ. Χίου, στους οποίους θα πέσει όλο το βάρος του εγχειρήματος.

Εγχείρημα το οποίο εκτός των άλλων απαιτεί μια σειρά από επίπονες πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν πρώτα στην εμπέδωση αυτού του εγχειρήματος από τους ίδιους τους μαστιχοπαραγωγούς.

Πρωτοβουλίες για να κατανοήσουν οι μαστιχοπαραγωγοί και όχι μόνο πως το οικονομικό όφελος μιας παραγωγής δεν εξαρτάται από την ποσότητα του προϊόντος αλλά από την ποιότητά του, η οποία είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη αφενός με το σεβασμό προς το περιβάλλον και αφετέρου με το σεβασμό της υγείας αυτών που το καταναλώνουν και αυτών που το παράγουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ