Άποψη

14/9/16 15:57

τελ. ενημ.: 14/9/16 15:57

Με οδηγό τον «ΤΑΥΡΟΜΑΧΟ»

Η δυναμική έναρξη της νέας περιόδου του Ομηρείου, με την παραγωγή της κωμικής όπερας του ΑντόλφΑντάμ «Ο ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΣ», δίνει την ευχέρεια να σκέφτεται κανείς, ότι δειλά μεν, σταθερά δε, κάτι αρχίζει να αλλάζει.

Το Πνευματικό Κέντρο, η Διοίκησή του συγκεκριμένα, αρχίζει να τολμά, να σχεδιάζει και να εφαρμόζει. Το περασμένο Σάββατο μας χάρισε την απόλαυση μιας δικής του παραγωγής και μάλιστα του λυρικού θεάτρου, ενός είδους, αν όχι μόνο δύσκολου, τουλάχιστον αρκετά αγνώστου στο ευρύ κοινό. Πρόσφερε ένα έργο δροσερό, κεφάτο, ευχάριστο, άρτια παιγμένο.

Και αυτό είναι το ζητούμενο, ενός δημοτικού πνευματικού-πολιτιστικού Κέντρου. Ν α υποβοηθά, να προστατεύει και να στηρίζει την παράδοση, παράλληλα όμως να είναι εξωστρεφές στις επιλογές του, να προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέα πράγματα, νέες τάσεις, άλλες μορφές τέχνης.

Βεβαίως οι εποχές είναι αυτές που είναι, η τοπική μας κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, όσο λίγες φορές, που εκτός του προσφυγικού που βράζει, της οικονομικής ύφεσης που δεν αναστρέφεται και των συνεχών δυστυχώς φυσικών καταστροφών του τόπου, αντιμετωπίζει ένα ακόμη τεράστιο θέμα –απόρροια των προηγουμένων- το διχασμό.

Ας αναπτύξουμε επομένως αντιστάσεις σε όσα μπορούμε. Σε όλα αυτά που δεν ομορφαίνουν μόνο τη ζωή, αλλά επιτελούν αγωγή ψυχής και καλλιέργεια πνεύματος, έτσι ώστε να χαλυβδώνουν το χαρακτήρα μας και αυξάνουν το σθένος στις δυσκολίες.

Πολύ ορθά διαπιστώνεταιότικάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι σήμερα, αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από τα τμήματά τους παραδοσιακού χορού, σχετικές με το θέατρο, τη μουσική, το λόγο, τα εικαστικά. Αυτό είναι καλό.

Μόνο που τα σωματεία ό,τι κάνουν, βασίζεται στις ίδιες δυνάμεις των μελών τους, στο κέφι και το μεράκι τους, στον εθελοντισμό βασικά και επομένως το όποιο αποτέλεσμα, αυτό θα ήταν επιεικώς κακόβουλο να υφίσταται κριτική και σχολιασμό.

Το Πνευματικό Κέντρο όμως, ως νομικό πρόσωπο, και ως φορέας υλοποίησης της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής στην τέχνη, τον πολιτισμό και την υπηρεσία της επιστήμης , οφείλει να προχωρά μπροστά και πέρα από τα καθιερωμένα.

Το εγχείρημα του ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΥ έτσι μπορεί να ερμηνευτεί. Η επιτυχία του δε, επιβεβαιωμένη από το πολύ συγκεκριμένο, αλλά και συγκροτημένο κοινό, το οποίο όρθιο χειροκροτούσε ενθουσιωδώς, πιστώνεται στη διοίκηση, αλλά απαιτεί τη συνέχεια στην εξωστρέφεια. Να αξιοποιηθεί το έργο και η παραγωγή εκτός από την Αγγλία, να ταξιδέψει κι αλλού  στο εξωτερικό, πολύ περισσότερο στο εσωτερικό.

Να αποτελέσει ένα επιπλέον προϊόν πολιτιστικού χαρακτήρα της Χίου, εντός και εκτός Ελλάδος, αφού πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο, με μια εικόνα σήμερα που δεν του αρμόζει.

 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση