4.3.2013 12:51

Μας τιμά η φετινή συμμετοχή στη Γιουροβίζιον

Τι είναι Γιουροβίζιον;  Είναι η συμμετοχή κρατών κυρίως Ευρωπαϊκών σε ένα διαγωνισμό τραγουδιών μεταξύ χωρών με τραγούδι που προβάλει της χώρας του τα εθνικά χαρακτηριστικά, όμως δεν συμβαίνει αυτό. Στα τελευταία χρόνια, σε μια Ευρώπη που καταρρέει πολιτισμικά, ο διαγωνισμός αυτός κατάντησε ένα κακόγουστο πανηγύρι, ένα καρναβάλι για γέλια και για κλάματα. Το ντύσιμο; Πολύχρωμες πυτζάμες και φουστανέλες με διακοσμη-τικά χαϊμαλιά,  πολύχρωμα κυλοτάκια που φαινόταν ολοκάθαρα στην ανά-ταση ή στην επίκυψη, ημίγυμνοι ‘’γραμμωτοί’’ και κάπες καλογερικές. Ποιές μουσικές; Τα ουρλιαχτά των ζώων και οι κρωγμοί των πουλιών της ζούγκλας, κινήσεις και φωνές όπως αυτές στων πιθήκων στα κλουβιά στο ζωολογικό κήπο, όταν οι οικογένειές τους αντιμαχούν. Αυτά τα τραγούδια επιλέγει η επαίσχυντη σκοπιμότητα γιανα κερδίσουν οι διαγωνιζόμενοι το βραβείο της.
              Μέσα στις εφτά πληγές που άνοιξε η παγκοσμιοποίηση στον άνθρωπο (καταστροφή του περιβάλλοντος, της ψυχικής υγείας κ.λ.π.) είναι και η πνευματική φτήνια του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής που εκφράζεται με τη ξετσιπωσιά και την κακογουστιά στο τραγούδι και αλλού.
             Και η Ευρώπη διανύει τον πολιτισμικό της Μεσαίωνα με κορυφαία έκφρασή του την Γιουροβίζιον,  Με αρκετή σεμνότητα και ποιότητα  συμμετείχε και η Ελλάδα στον ξεπεσμό, για να γραφτεί και εκείνη στις σκοτεινές σελίδες του πολιτισμικού μεσαίωνα της Ευρώπης. Όμως αναπάντεχα άνεμος καθαρός φύσηξε φέτος και καθάρισε τη σκόνη την Ευρωπαϊκή, την Αμερικανική, την Ανατολική και την Αφρικανική που είχε σκεπάσει  το καλλιτεχνικό αισθητήριο των Ελλήνων.
           Το τραγούδι που επέλεξαν έχει όλα τα μουσικά και τα εκφραστικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, ένα τραγούδι ρεμπέτικο, λαϊκό εθνογραφι-κό, ένα τραγούδι των Ελλήνων. Τέτοια θα έπρεπε να είναι όλα τα τραγούδια των συμμετεχόντων, τραγούδια Εθνικά που θα έκαναν την ΕυρωπαΪκή καλλιτεχνική ανθοδέσμη, αν ο Πολιτισμικός Μεσαίωνας δεν είχε πλακώσει την Ευρωπαϊκή ήπειρο.  Η Ελλάδα βγήκε και πάλι μπροστά. Ίσως η κρίση να έφερε την Εθνική αυτογνωσία, ίσως η επιλογή αυτού του τραγουδιού μαζί με τη γενικευμένη αλληλεγγύη για τα θύματα της κρίσης, να είναι τα πρώτα σημάδια του φοίνικα που ανασταίνεται μέσα από τις στάχτες του.
             Όταν ο Μεσαίωνας θα περάσει και θα έρθει η Ευρωπαϊκή πολιτισμική αναγέννηση, ο ιστορικός του μέλλοντος θα διαγράψει τα παλιά Ελληνικά τραγούδια συμμετοχής και θα γράψει το φετινό, για να δείξει ότι η Ελλάδα και πάλι πρωτοπορεί.
    

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ