5.4.2016 20:14

«Λυτρώνει η Τέχνη»

Στην περίοδο της αβεβαιότητας, της υποβάθμισης και της βαθειάς ύφεσης, ένα εγχείρημα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, έρχεται να δείξει στο μικρό μας τόπο, το άλλο πρόσωπο της ζωής, τη δύναμη της Τέχνης, αλλά και τη συμβολή της στην πεζή και σκληρή πραγματικότητα.

«Για πρώτη φορά η Χίος υποδέχεται τις μεγαλειώδεις παραστάσεις της Metropolitan Opera με την προβολή της Μαντάμα Μπάτερφλαι στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου», αναγγέλλει πανηγυρικά ό Όμιλος ΑΝΤΕΝΑ, ο οποίος την τελευταία πενταετία επιμελείται και εκτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε η χώρα μας να αποτελεί μία από τις εβδομήντα που συγχρόνως κοινωνεί στις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές παραγωγές της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Υόρκη, ως Μητρόπολη του σύγχρονου κόσμου, δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Σε ότι μας αφορά όμως, η πρωτοβουλία της Διοίκησης του Πνευματικού μας Κέντρου, να φέρει δηλαδή τη χιακή κοινωνία σε επαφή με την παγκόσμια πολιτιστική δράση, δείχνει εξωστρέφεια και μια ευρεία αντίληψη των πραγμάτων, στην υπηρεσία σύγχρονων και ανήσυχων στην αναζήτηση  πολιτών.

Άλλωστε  μοναδική ασπίδα στην πολιτισμική, πέρα από την εθνολογική αναταραχή του πλανήτη, είναι η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, με το Ομήρειο, όσο μας αφορά και πάλι, να πρωτοστατεί στον ταλαιπωρημένο τόπο μας, ανταποκρινόμενο στο θεσμικό του ρόλο.

Έτσι το Σαββατόβραδο που πέρασε, διακόσιοι πενήντα και πλέον συμπολίτες μας καθηλώθηκαν, ως παριστάμενοι οι ίδιοι στον παγκόσμιο αυτό ναό της Τέχνης, την Μητροπολιτική Όπερα, απολαμβάνοντας μια μεγάλη παραγωγή,  διακατεχόμενοι από την οικουμενικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος και αναγνωρίζοντας την εν λόγω συμφωνία του Π.Κ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΑ, σαν το ευτυχέστερο –όσο και βαρυσήμαντο- επίτευγμα της τελευταίας δεκαετίας.

Στον ενδεχόμενο όμως συνειρμό, ότι στους χαλεπούς αυτούς καιρούς παρόμοια εγχειρήματα είναι από πολυτελή, αποπροσανατολιστικά ή έστω έως και περιττά, η τοποθέτηση του νέου καλλ. διευθυντή των μπαλέτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Α. Φωνιαδάκη, σε πρόσφατη συνέντευξή του απαντά:

«... Η τέχνη αντιμετωπίζει πολυδιάστατα τα σημεία των καιρών και αντικατοπτρίζοντας το φανταστικό δημιουργεί καινούργιες διαστάσεις, νοηματικά έντονες και συναισθηματικά λυτρωτικές. Λυτρώνει η τέχνη».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ