7.10.2021 13:16

Λίγο πριν το τέλος της πανδημίας - αξίζει η επικίνδυνη ζαριά;

Βρισκόμαστε σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Μιας πανδημίας που άλλαξε τις ζωές όλων μας. 

Σήμερα έχουμε τα εμβόλια ως το σημαντικότερο όπλο για να νικηθεί ο εχθρός. Πάνω από 6.469.409 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον 1η δόση ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 71% των ενηλίκων και στο 61,7% του συνολικού πληθυσμού. Σίγουρα μακριά από τους στόχους που είχαν ορίσει πολλοί. 

Έχουμε λοιπόν την ανακοίνωση των ελευθερίων των εμβολιασμένων που δίνει προνόμια για χορό και διασκέδαση.

Το ερώτημα είναι: "είμαστε στην φάση αυτή"; Τα CDC μιλάνε για δύσκολες 60 ημέρες κυρίως για τους ανεμβολίαστους. Κάποιος θα πει γιατί να μην εφαρμοστούν τα νέα προνόμια, αφού οι εμβολιασμένοι προστατεύονται. Αρχικά να πούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύεται και πιθανά με βάση νέες μελέτες να περιορίζεται μέχρι ένα σημείο η μετάδοση. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι οι νέοι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν και να μεταφέρουν σε ευάλωτες ομάδες του οικογενειακού τους κύκλου η σε ανεμβολίαστους. 

Επομένως και δεδομένου ότι είμαστε σε φάση σταθεροποίησης αλλά με αυξημένο R μεταδοτικότητας ο τρόπος άρσης είναι παρακινδυνευμένος και μπορεί αν πάσα στιγμή να δημιουργήσει προβλήματα με θύμα ΞΑΝΑ την εστίαση που θα χρεωθεί τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες. 

Είναι επίσης κρίμα σε τοπικό επίπεδο, όπου σχεδόν το 70% των διαμενόντων έχει κάνει τουλάχιστον 1η δόση και περίπου το 76-77% των ενηλίκων, να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις από την σαρδελοποίηση σε κλειστά μαγαζιά.

Προσωπικά τάσσομαι υπέρ των ελευθεριών αλλά με ελεγχόμενη κατάσταση σε πρώτη φάση. Διότι οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα δημιουργήσει προβλήματα μέσα στο Νοέμβριο μία ανάσα από τις γιορτές.

Ίσως σε τοπικό επίπεδο δούμε την δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένων ενεργειών για να τηρηθούν κάποια μέτρα με κερδισμένο το νησί και τις επικείμενες γιορτές.

Είμαστε πια στο τέλος αυτής της πανδημίας. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και στο κομμάτι των φαρμακευτικών αγωγών. Πιθανά τέλος του 2021 αρχές του 2022 έχουμε πάνω από ένα σκεύασμα που σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κάνουν τον ιό να μοιάζει με γρίπη. 

Επομένως μήπως αξίζει λίγο πια αυτή η αναμονή, από το να δούμε εκ νέου μέτρα περιορισμού και στοχοποίησης της εστίασης ως τον εύκολο στόχο;

Ας αναλάβουμε για μία φορά εμείς τις τύχες του νησιού μας που έχει αποδείξει ότι μόνο του κερδίζει κάθε μάχη με υπομονή και πειθώ..

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ