5.5.2019 20:31

Χωριό Ποτέμκιν

Χωριό Ποτέμκιν είναι ένας πολιτικός όρος για να περιγράψει κάτι που φαίνεται άρτιο αλλά δεν είναι. Ο δαιμόνιος Γριγκόρι Ποτέμκιν, υπερυπουργός της Μεγάλης Αικατερίνης της  Ρωσίας, όργωνε την Κριμαία και έφτιαχνε σκηνικά ευημερίας σε κάθε χωριό ώστε να ικανοποιήσει την Αυτοκράτειρα που ξεναγούσε ξένους απεσταλμένους στην περιοχή. Αυτός ο όρος περιγράφει γλαφυρά την ελληνική πραγματικότητα. Είμαστε ένα χωριό Ποτέμκιν στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε με το καλύτερο τρόπο ότι αδιαφορεί για την κοινωνική συνοχή και ότι βασικός της στόχος είναι να μειώσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Η αλήθεια είναι ότι η συνταγή για να γιατρευτεί ο «ασθενής» περιλαμβάνει 2 βασικούς τρόπους: Υποτιμήση του νομίσματος ή υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Ως γνωστόν το πρώτο δεν ήταν δυνατόν να γίνει λόγω του κοινού νομίσματος. Για αυτό η Ελλάδα αναγκάστηκε την περίοδο των Μνημονίων να κάνει μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και να εμφανίσει πλεονάσματα. Για να πετύχεις πλεονασματικούς προϋπολογισμούς έχει 3 τρόπους: Αύξηση των φόρων ή μείωση των δαπανών ή αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια άγρια αύξηση των φόρων με σαφή πολιτικά κίνητρα.  

Είναι γνωστό ότι η τρόικα, τα τελευταία 8 χρόνια, έθετε τους στόχους των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης και άφηνε την κυβέρνηση να καθορίσει τους τρόπους επίτευξης των στόχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σαφή πολιτικά κίνητρα επέβαλλε σκληρή φορολογία και πέτυχε υπερπλεονάσματικούς προϋπολογισμούς στερώντας πόρους από την ανάπτυξη και οδηγώντας χιλιάδες νέους στο εξωτερικό. Το επιχείρημα ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλλαν σκληρούς φόρους και μειώσεις δαπανών είναι ανεδαφικό πολιτικά γιατί όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια ισορροπημένη κατάσταση αλλά και έναν λαό σε οικονομική κόπωση.Προς επίρρωσίν των ανωτέρω, η επιμονή της κυβέρνησης να πετυχαίνει υψηλότερους στόχους από αυτούς που της ζητήθηκαν ώστε να μοιράζει κάποια «δωράκια» τα Χριστούγεννα.

Ιστορικά η κρίση στην Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. Η φτωχοποίηση που πέτυχε τα τελευταία χρόνια είναι μοναδική και εντυπωσιακή, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι Έλληνες πλέον δεν ελπίζουν και δεν αισιοδοξούν. Χιλιάδες μορφωμένοι νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον και ουσιαστικά στηρίζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία ξένων χωρών ενώ τα δικά μας καταρρέουν. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν κέρδισε τις εκλογές το 2015, αλλά το αφήγημα ότι θα περάσει η κρίση και δεν θα αλλάξουμε τίποτα. Αυτός ήταν και είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να μείνουμε προσηλωμένοι σε όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω και εμποδίζουν κάθε στεντόρεια φωνή να αναδειχθεί.

Οι εκλογές που έρχονται θα δείξουν πραγματικά τι χώρα θέλουμε να έχουμε. Θέλουμε να έχουμε ένα χωριό Ποτέμκιν όπου θα συνεχίσει να ζει στους ρυθμούς του 1980 ή μια χώρα που μπορεί να σταθεί και να παίξει τον ρόλο της στην Ευρώπη. Θέλουμε μια χώρα που οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά ή μια χώρα που επενδύει στις νέες τεχνολογίες και στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Το τι θέλουμε θα το δείξουν οι κάλπες αλλά και από μόνοι μας πρέπει να καταλάβουμε τι κάναμε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και καταστρέψαμε τη χώρα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ