24.3.2023 11:02

Κατώτατος μισθός (χαρτζιλίκι) με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων

Δυνατό ΚΚΕ στήριγμα, οργανωτής της λαϊκής πάλης μέσα και έξω από τη Βουλή

Το δικαίωμα στην κυβέρνηση της ΝΔ να ανακοινώνει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, είναι αποτέλεσμα του μνημονιακού νόμου «ΒρούτσηΑχτσιόγλου». Το 2018 ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ένωσης Κεντρώων η τροπολογία που ενεργοποίησε τον πιο αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση, 2013), που κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο μισθός πλέον καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας και όχι από τις λαϊκές ανάγκες. Η συγκεκριμένη τροπολογία καταψηφίστηκε μόνο από το ΚΚΕ. Άλλο ένα παράδειγμα στρατηγικής σύμπλευσης των κομμάτων της αστικής εξουσίας, σ’ ένα κομβικό θέμα όπως είναι ο μισθός των εργαζομένων.

Και τότε και σήμερα οι κυβερνώντες μιλάνε με υπερηφάνεια για το νόμο αυτό, πόσο μάλλον για τις αυξήσεις που δίνουν. Η ΝΔ μάλιστα έχει βγει στα κεραμίδια για την «επιτυχία» της να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα αυτού του 2011 και μάλιστα μεικτά.

Δεν πρόκειται τίποτα άλλο από ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τις απώλειες των εργαζομένων όλων αυτών των χρόνων. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αναγκάζονται να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι μ’ αυτή την αύξηση στηρίζουν τους εργαζόμενους. Το κριτήριό τους είναι οι «αντοχές της οικονομίας» και η «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Μ’ αυτό το κριτήριο ματώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά. Γίνονται «θυσία» στο βωμό του μέγιστου κέρδους είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε σε περίοδο κρίσης.

Υπάρχει διέξοδος στα καθημερινά αδιέξοδα του βάρβαρου συστήματος. Όλοι αυτοί οι νόμοι που μαυρίζουν τις ζωές μας μπορούν να μείνουν στα χαρτιά. Μπορούν να το καταφέρουν και το καταφέρνουν οι εργαζόμενοι μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους. Μόνο τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στην COSCO, e-food, οικοδόμοι και αλλού έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες με υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς τους. Αλλά και οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών έχουν αποτρέψει το ξεσπίτωμα οικογενειών. Ή ακόμα και την επαναφορά του ρεύματος σε σπίτια που τους είχε κοπεί λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Σ’ όλες αυτές τις κινητοποιήσεις μέλη του ΚΚΕ ήταν μπροστάριδες. Οργάνωσαν τον αγώνα μαζί με τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σήμερα καλούμε όλο το λαό να οργανωθεί και να παλέψει για πραγματική ανακούφιση της ζωής του. Να διεκδικήσει κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν τσακίσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς. Να δυναμώσει ο αγώνας με επίκεντρο την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, βάσει της πρότασης που είχαν διαμορφώσει και στείλει σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου η πλειοψηφία των συνδικάτων για την επαναφορά της ΕΓΣΕΕ, των κλαδικών ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή που ζητούν σήμερα τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα τωρινά δεδομένα.

Το ΚΚΕ παλεύει για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, την επαναφορά εργατικών κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή των υπερωριών.

Αυτά μπορούν να δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους. Αυτά παλεύει το ΚΚΕ στα Σωματεία, στους χώρους δουλειάς παντού.

Ο λαός να δυναμώσει το ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατή η δική του φωνή και αδύναμη οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ