26.7.2016 10:34

Καήκαμε στο χυλό, ας φυσήξουμε και το γιαούρτι

Πολλά μπορούν να γραφτούν για την δυστυχία που μας βρήκε να παλεύουμε για άλλη μια φορά με τα αυτονόητα σε τούτο τον τόπο.

Από πολλά μπορείς να προστατευτείς, όχι όμως κι από τα στοιχειά της φύσης που κάθε χρόνο εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν τον βαθμό ετοιμότητας ή ανετοιμότητάς μας.

Πέρα από τη στεναχώρια και τον πόνο που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο όταν αντικρίζεις το απόλυτο γκρίζο της στάχτης μέχρι εκεί που χάνεται το μάτι σου, καιρός για άλλα δάκρυα δεν υπάρχει και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον υπολογίζει κιόλας.

Με το καλοκαίρι να έχει ακόμη δυο γεμάτους μήνες μπροστά μας, η μόνη προϋπόθεση είναι να μην καταγραφεί εφησυχασμός... γιατί απλά θα ξανακαούμε στο χυλό της τοπικής μας αδράνειας.

Εν τάχυ όμως και καθώς το πρόβλημα της φωτιάς ας ελπίσουμε ότι βρίσκεται σε φάση κάμψης, ας συνοψίσω αυτά που είδα χθες σε Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

  1. Τα πρανή των δρόμων είναι γεμάτα χόρτα, πευκοβελόνες, αγριάδες. Οτιδήποτε φλογισμένο κι αν πέσει πάνω στον οδικό άξονα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί τάχιστα. Αν ήταν καθαρισμένα.... πιθανά η φωτιά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φτάσει από την μία πλευρά στην άλλη, όπως συνέβη μπροστά μου στο δρόμο Βέσσα – Αρμόλια. Άρα, για το καθάρισμα αυτό η ευθύνη δικιά μας.
  2. Οι αγροτικοί δρόμοι δεν είναι αντιπυρικές ζώνες. Μπορεί να θεωρούν θετικό στο Δήμο Χίου το γεγονός ότι στα νότια ανοίχθηκαν το τελευταίο διάστημα περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι, διευκολύνοντας τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων όπως έγινε χθες, όμως δεν υποκαθιστούν τις αντιπυρικές ζώνες που είναι ακραία απαραίτητες στην περίπτωση  του νησιού. Ελάχιστα έγιναν από το 2012 και η ευθύνη δεν ανήκει σε κανέναν άλλον. Δική μας είναι και αυτή.
  3. Δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς η γραφειοκρατία της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ είναι ικανή να μας δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις που χρειαζόμαστε μετά από κανένα χρόνο.... Ισχύει ας πούμε ότι οι καμμένοι στύλοι ρεύματος από το 2012 ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί; Υπάρχει επαρκής έλεγχος των γραμμών και αντίστοιχη συντήρηση τέτοια και τόση που να μας επιτρέπει σε μια μελλοντική πυρκαγιά να αποκλείουμε ότι το πρόβλημα ενδεχόμενα να προήλθε και από βραχυκύκλωμα; Μην ξεχνάτε ότι μόλις χθες η Πυροσβεστική άφησε αιχμές ότι η φωτιά ενδεχόμενα να οφείλεται και σε βραχυκύκλωμα.... Άρα απαντήσεις από το ΔΕΔΔΗΕ προφανώς χρειάζονται. Μετά θα δούμε ως τοπική κοινωνία τι άλλο μπορεί να γίνει.
  4. Επάρκεια νερού. Ομολογουμένως το σύστημα των διάσπαρτων δεξαμενών τροφοδοσίας νερού έδειξε να λειτουργεί απόλυτα ικανοποιητικά. Με ευθύνη του Δήμου και των εθελοντικών ομάδων έχει τοποθετηθεί σε πολλά σημεία σύστημα άμεσης τροφοδοσίας και αυτό λειτούργησε χθες γρήγορα και αποτελεσματικά.
  5. Ανθρώπινο δυναμικό. Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Άνθρωποι με αυτοδιάθεση από κάθε χωριό κράταγαν ότι μπορούσαν και πάλευαν με τις φλόγες. Εθελοντές σε κάθε σημείο, εθελοντικές ομάδες σε κάθε στροφή, πυροσβεστική στα σημεία όπου κρίνονταν κάθε φορά ότι η παρουσία τους ήταν απαραίτητη. Τι να πεις για τους πιλότους των Canadair και των ελικοπτέρων; Άψογοι και αποτελεσματικοί.
  6. Στρατός. Με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η συμβολή του ήταν εφεδρική. Το μόνο «μελανό» σημείο η κίνηση των ερπυστριοφόρων στο οδικό δίκτυο που άφησε πολλές και διάσπαρτες μικρές ζημιές....

 Χρόνος για να αναλυθούν για άλλη μια φορά τα «πως» και τα «γιατί» υπάρχει άφθονος. Η μόνη προϋπόθεση είναι να αποβάλλουμε την κακή συνήθεια του «ελληνάρα» που μόλις το πρόβλημα απομακρυνθεί επιστρέφει στο μικρόκοσμό του και θεωρεί ότι κάπου, κάπως, κάποτε, θα δοθούν πιο μόνιμες λύσεις. Μέχρι να ξανακαεί.... 

 

Υ.Γ. Στη φωτογραφία που τράβηξα χθες στο δρόμο Βέσσας - Ελάτας, αποτυπώνεται η απογοήτευση του Βεσσιανού εθελοντή που μετά από πολλές προσπάθειες να ελέγξει τη φωτιά στην άκρη του δρόμου, αυτή κατάφερε και πέρασε στην άλλη πλευρά του δρόμου.... Αν ήταν καθαρά τα πρανή ενδεχομένως η μοίρα της φωτιάς να ήταν σε κάποιες περιπτώσεις διαφορετική. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ